Αν λατρεύεις τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού αλλά πιστεύεις ότι το να το φτιάξεις μόνη σου είναι δύσκολο, αυτή η συνταγή από τη food blogger Έμιλυ Βάγια (@emilyvagia) θα σε εκπλήξει! Δεν χρειάζεται ούτε ζύμωμα, ούτε μίξερ, ούτε ειδικά εργαλεία - μόνο ένα μπολ και ένα κουτάλι. Μέσα σε λίγα λεπτά προετοιμασίας και με ελάχιστα υλικά, θα έχεις ένα ψωμί αφράτο μέσα και τραγανό απ’ έξω, έτοιμο να το απολαύσεις ζεστό, με το βούτυρο να λιώνει επάνω του. Είναι ιδανικό για το πρωινό σου, για συνοδευτικό στο φαγητό, ακόμα και για σνακ με λίγο τυρί ή μαρμελάδα.
Το καλύτερο μέρος; Η ζύμη "δουλεύει" μόνη της! Όσο εσύ χαλαρώνεις ή κάνεις τις δουλειές σου, εκείνη φουσκώνει και ετοιμάζεται να μεταμορφωθεί σε ένα ψωμί που μοσχομυρίζει φρεσκάδα και σπιτική θαλπωρή. Αν προσθέσεις λίγους σπόρους ή λίγο αλεύρι ολικής, θα αποκτήσει ακόμη πιο πλούσια γεύση και υφή. Με λίγη αγάπη και αυτά τα απλά βήματα, θα έχεις το τέλειο ψωμί χωρίς κόπο!
Συνταγή για ψωμί
Υλικά:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή μισό ολικής)
- 1 κ.γλ. μέλι
- 8 γρ. ξηρή μαγιά
- 500 ml χλιαρό νερό
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους ή chia για επιπλέον άρωμα και υφή (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1) Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το χλιαρό νερό με το μέλι και το αλάτι.
2) Σε δεύτερο μπολ, βάλε το αλεύρι, τη μαγιά και το ελαιόλαδο.
3) Ρίξε σιγά-σιγά το νερό στο αλεύρι και ανακάτεψε με ένα κουτάλι, χωρίς καθόλου ζύμωμα!
4) Σκέπασε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και άφησέ το σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2-3 ώρες.
5) Μετά, μετέφερε τη ζύμη σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
6) Ψήσε στους 230°C για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η κόρα.
Άφησέ το να κρυώσει εντελώς πριν το κόψεις, έτσι θα παραμείνει αφράτο και δεν θα σπάσει.
Διάβασε επίσης:
Γρήγορη συνταγή για κιμαδόπιτα χωρίς φύλλο - έτοιμη σε λιγότερο από 1 ώρα
Ελιόψωμα: Τα νηστίσιμο σνακ στην πιο αφράτη εκδοχή του
Το "φτωχικό" ψωμί των Σαρδηνίων που κρύβει το μυστικό της μακροζωίας