Αμυλούχα λαχανικά: Ποια είναι και γιατί πρέπει να τα καταναλώνεις με μέτρο;

Τελικά προσθέτουν έξτρα θερμίδες τα λαχανικά ή όχι;

Τελικά προσθέτουν έξτρα θερμίδες τα λαχανικά ή όχι; Μας παχαίνουν και πρέπει να τα καταναλώνουμε με μέτρο; Η απάντηση δεν είναι η ίδια σε κάθε περίπτωση, αφού η γενικότερη κατηγορία των λαχανικών, χωρίζεται σε δύο βασικές υποκατηγορίες: τα αμυλούχα λαχανικά και τα μη αμυλούχα.

Η διαφορά τους έγκειται στην περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες.  Τα πρώτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, ενώ τα δεύτερα χαμηλή.

Δες επίσης: Βλίτα έφαγες; Ποια είναι τα οφέλη των πιο αγαπημένων καλοκαιρινών χορταρικών

Όπως και όλες οι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, έτσι και τα αμυλούχα λαχανικά, κατά την πέψη τους, μετατρέπονται σε απλά σάκχαρα και ανεβάζουν σημαντικά τα επίπεδα απλά σακχάρου στο αίμα.

Έτσι, όταν τα καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, σε αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, αλλά και τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη.

Στα αμυλούχα λαχανικά συμπεριλαμβάνονται:

  • φασόλια
  • παντζάρια
  • καρότα
  • καλαμπόκι
  • αρακάς
  • κολοκύθα
  • πατάτες
  • ντομάτα
  • γλυκοπατάτα
  • Μπιζέλια

Δες επίσης: 5 εύκολοι τρόποι να τρως λαχανικά κάθε μέρα

Φρόντισε να καταναλώνεις με μέτρο τα παραπάνω λαχανικά, και να περιορίζεσαι στις συνιστώμενες μερίδες, χωρίς φυσικά να τα αποκλείσεις από τη διατροφή σου.

Αντίθετα, τα μη αμυλούχα λαχανικά επηρεάζουν πολύ λίγο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και επίσης προμηθεύουν το σώμα με πολύτιμες βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα χωρίς να αποθηκεύουν λίπος στο σώμα, οπότε μπορείς να τα καταναλώσεις ελεύθερα.