Φριτάτα με γλυκοπατάτες: Μια ελαφριά συνταγή για βραδινό

Οι ιδανικές επιλογές για πρωινό αλλάζουν εντελώς όταν προσθέτεις πιο έντονες γεύσεις.

Φριτάτα με γλυκοπατάτες

Μερίδες: 2 Συνολικός χρόνος: 35 λεπτά

Δες επίσης: Pancakes με αβοκάντο και μπανάνα δοκίμασες; Η πιο υγιεινή συνταγή για εύκολο πρωινό ή γλυκό

Υλικά

  • 1½ φλ. γλυκοπατάτες (πορτοκαλί, κίτρινες, μοβ ή ανάμεικτες) σε πολύ λεπτές φέτες
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο
  • 4 μεγάλα αβγά
  • 1 κ.σ. πηχτή κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/8 κ.γ. αλάτι θαλασσινό
  • 1/2 κ.σ. βούτυρο
  • Κανέλα (προαιρετικά)
  • Ζάχαρη (προαιρετικά)
  • Σιρόπι σφενδάμου για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1. Προθέρμανε το φούρνο στους 200°C. Ανακάτεψε τις γλυκοπατάτες με το ελαιόλαδο, άπλωσέ τες σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και ψήσε μέχρι να μαλακώσουν, για 10-15 λεπτά. Βγάλε από το φούρνο και χαμήλωσε τη θερμοκρασία στους 175°C. 2. Χτύπα καλά με το χέρι ή σε μπλέντερ τα αβγά, την κρέμα, τη βανίλια και το αλάτι.

Δες επίσης: Κράκερ βρώμης με αλεύρι φαγόπυρου, ρίγανη και λιαστή ντομάτα από τη Δρ Μαρία Ψωμά

3. Βάλε ένα μικρό τηγάνι στο μάτι σε μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε το βούτυρο και, όταν λιώσει, στριφογύρισε το σκεύος για να πάει παντού. Πρόσθεσε το μείγμα των αβγών και άφησέ το να ψηθεί χωρίς να ανακατέψεις για 1½ λεπτό. 4. Βγάλε το τηγάνι από τη φωτιά. Στρώσε τις γλυκοπατάτες πάνω από τα αβγά και μετάφερε το σκεύος στο φούρνο. Ψήσε για 12 με 15 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα αβγά.5. Πέρνα ένα μαχαίρι ή μια σπάτουλα γύρω γύρω από τη φριτάτα για να ξεκολλήσει από το σκεύος. Αναποδογύρισέ τη σε ένα μεγάλο πιάτο ή σέρβιρε κατευθείαν από το τηγάνι. Μπορείς να την πασπαλίσεις με κανέλα και ζάχαρη και σιρόπι σφενδάμου ή μέλι. Κόψε φέτες και σέρβιρε. Διατροφική αξία ανά μερίδα: 306 θερμίδες, 17 γρ. λιπαρά (7 γρ. κορεσμένα λιπαρά), 21 γρ. υδατάνθρακες, 3 γρ. φυτικές ίνες, 14 γρ. πρωτεΐνη