Γύρη ως συμπλήρωμα διατροφής: μάθε τα θετικά και τα αρνητικά του νέου superfood

Συχνά ακούμε για τα οφέλη που έχει η γύρη των μελισσών. Πόσο καλά γνωρίζεις το νέο αυτό υπερτρόφιμο -superfood- και γιατί πρέπει ή όχι να το εντάξεις στη διατροφή σου.

Οι μέλισσες είναι εκπληκτικά πλάσματα και μας προσφέρουν πολύ περισσότερα από το μέλι που βάζουμε στο τσάι μας. Επιτελούν και τεράστια εργασία στο παρασκήνιο, με τη διαδικασία της επικονίασης, ώστε να αναπτυχθούν τα φυτά και άλλα προϊόντα. Μάλιστα, στην Καλιφόρνια, χρειάζονται περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια μέλισσες κάθε χρόνο για να «γονιμοποιήσουν» τις αμυγδαλιές.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Μέλι ή ζάχαρη; Τι να προτιμήσω;»

Τα προϊόντα που παράγουν ή συγκεντρώνουν οι μέλισσες έχουν μακρά ιστορική παράδοση. Το μέλι παραδοσιακά χρησιμοποιείται σαν ένα αποτελεσματικό αντιβηχικό. Αλλά οι ανακουφιστικές δράσεις του μελιού είναι πολύ μικρές μπροστά στις εξαιρετικές επιδράσεις της γύρης στον οργανισμό μας.

Την γύρη την μαζεύει η μέλισσα από τα φυτά και συγκεντρώνεται στην κυψέλη για να χρησιμοποιηθεί από τη βασίλισσα των μελισσών. Χημικές αναλύσεις της γύρης δείχνουν ότι είναι διατροφικά ποικιλόμορφη, καθώς κυρίως περιέχει υδατάνθρακες αλλά και πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα, και αντιοξειδωτικά.

Διάφορα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν γύρη υπόσχονται πολλά, όπως η αύξηση της αθλητικής απόδοσης, η θεραπεία του άσθματος, η απώλεια βάρους και η θεραπεία του εθισμού.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ:«Πρώτες βοήθειες για καλοκαιρινά τσιμπήματα»

Ωστόσο, κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν έχει ελεγχθεί σε κλινικό περιβάλλον.

Η γύρη, όμως, κρύβει και έναν άγνωστο κίνδυνο, αυτόν της αναφυλαξίας. Ο πιθανός αυτός κίνδυνος αναφυλαξίας από τη λήψη των συμπληρωμάτων που περιέχουν γύρη επιδεινώνεται από το γεγονός ότι αυτή συχνά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των αλλεργιών.

Όπως αναφέρθηκε αρχικά στο περιοδικό Journal of Allergy and Clinical Immunology, ο κίνδυνος μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης είναι μια πραγματική και τρομακτική παρενέργεια ενός συμπληρώματος που δεν έχει πραγματικές κλινικές αποδείξεις, για να υποστηρίξει τις χρήσεις του στην παραδοσιακή ιατρική.

Οπωσδήποτε, λοιπόν, λόγω της ανεπάρκειας των μελετών σχετικά με τη γύρη, ο καθένας πρέπει να την δοκιμάσει από μόνος του και να δει τις επιδράσεις της στον οργανισμό του, για να διαπιστώσει αν του δίνει την ενέργεια που υπόσχεται.