Shape tested: H συνταγή για κριθαρότο με γαρίδες χωρίς βούτυρο!

Κριθαρότο με γαρίδες (χωρίς βούτυρο!): Είναι ελαφρύ, είναι αρωματικό, είναι διαφορετικό. Και θα το φτιάξεις σε μόλις 15 λεπτά.

Κριθαρότο με γαρίδες

Υλικά για 2 μερίδες

  • 2 γαρίδες Νο 3 (ή περισσότερες αν είναι πιο μικρές) καθαρισμένες αλλά με το κεφάλι
  • 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 πιπεριές πολύχρωμες σε μπαστουνάκια
  • 1/4 κεφάλι φινόκιο σε μπαστουνάκια
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
  • 250 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • αλάτι, πιπέρι
  • παρμεζάνα
  • 2 κ.σ. + 1 κ.σ. ηλιέλαιο ή σησαμέλαιο

Εκτέλεση:

Σε ένα φαρδύ και βαθύ τηγάνι σοτάρεις για 2 λεπτά το κριθαράκι με 1 κ.σ. ηλιέλαιο. Το βγάζεις σε ένα πιάτο.

Στο ίδιο σκεύος βάζεις τις 2 κ.σ. ηλιέλαιο, το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το φινόκιο, αλατοπίπερο και τις γαρίδες και τα σοτάρεις για περίπου 2 λεπτά ή μέχρι να γίνει λευκή η σάρκα της γαρίδα. Σβήνεις τις γαρίδες με το κρασί και αφού πάρει μια δυο βράσεις τις αφαιρείς.

Προσθέτεις 1 ποτήρι νερό και το κριθαράκι και σιγοβράζεις ανακατεύοντας. Δοκίμασε το αλατοπίπερο και πρόσθεσε αν χρειάζεται. Όταν κριθαράκι θα είναι σχεδόν έτοιμο (να «κρατάει» λίγο στο δάγκωμα γιατί θα συνεχίσει να βράζει και αφού κλείσεις το μάτι) πρόσθεσε τις γαρίδες.

Tips:

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ελαιόλαδο αν θέλεις, αλλά το ηλιέλαιο ή το σησαμέλαιο έχουν πιο διακριτικό άρωμα και δεν θα καταλαβαίνεις το λάδι στο φαγητό.

Μόλις σοτάρεις το κριθαράκι, θα το βάλεις στο ψυγείο για να κρυώσει. Έτσι θα βγάλει το άμυλό του και δεν θα λασπώσει όταν το ρίξεις στο ζωμό.

Ευχαριστούμε για τη συνταγή τον σεφ Νίκο Καζάκο, από την Ταβέρνα Άρτεμις, 60 χλμ Λαυρίου -Σουνίου ΣΟΥΝΙΟ Τηλ. 22920 38811- Facebook PAGE