Ζεστή σαλάτα με ρόδι: Ψητή κολοκύθα με μάραθο, φιστίκια και ρόδι

Ψητή κολοκύθα με μάραθο, φιστίκια και ρόδι σε μια συνταγή που θα λατρέψεις σε κάθε εποχή του χρόνου.

Ψητή κολοκύθα με μάραθο, φιστίκια και ρόδι

Μερίδες: 4

Συνολικός χρόνος: 45 λεπτά

Υλικά

3 μέτριες πορτοκαλί κολοκύθες (περίπου 1.200-1.300 γρ.),

καθαρισμένες, κομμένες σε φέτες πάχους 1,5 εκ.

4 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο

ελαιόλαδο

Θαλασσινό αλάτι

Μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

1/2 πορτοκάλι

1 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί

2 κ.γ. σιρόπι σφενδάμνου (μπορείς να το αντικαταστήσεις με μέλι)

1/4 κ.γ. τριμμένο κόλιαντρο

1 μικρός βολβός μάραθο

1/4 φλ. σπόρια ροδιού

3 κ.σ. ψημένα και αλατισμένα φιστίκια, χωρίς κέλυφος, χοντροσπασμένα

2 κ.σ. μαϊντανός, πολύ ψιλοκομμένος για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

1. Προθέρμανε το φούρνο στους 220°C. Βάλε τις φέτες της κολοκύθας σε μια λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί φούρνου. Περίχυσέ τες με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακάτεψέ τες με τα χέρια σου να πάει παντού το μείγμα.

Αράδιασέ τες στο ταψί και ψήσε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα από την κάτω πλευρά, περίπου για 20 λεπτά.

2. Βάλε το ξύσμα από μισό πορτοκάλι σε ένα μέτριο μπολ. Στύψε μέσα 2 κ.σ. από το χυμό του. Πρόσθεσε το ξίδι, το σιρόπι, το κόλιαντρο και από μια πρέζα αλάτι και πιπέρι και

ανακάτεψε καλά. Ανακατεύοντας ξανά, πρόσθεσε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο με σταθερή ροή.

3. Κόψε τα φύλλα από το μάραθο και κράτησέ τα στην άκρη. Κόψε στη μέση το βολβό, αφαίρεσε το χοντρό κομμάτι στη βάση και κόψε σε λεπτές φέτες.

4. Μετάφερε την κολοκύθα σε μια πιατέλα και περίχυσε με το μισό ντρέσινγκ πορτοκαλιού. Πρόσθεσε το μάραθο στο υπόλοιπο ντρέσινγκ και ανακάτεψε καλά για να πάνε παντού τα

υγρά. Αράδιασε πάνω από την κολοκύθα το μάραθο, τους σπόρους ροδιού και τα φιστίκια. Γάρνιρε με μαϊντανό και τα φύλλα του μάραθου που έχεις κρατήσει.

Διατροφική αξία ανά μερίδα: 235 θερμίδες, 17 γρ. λιπαρά (2,4 γρ. κορεσμένα),

19 γρ. υδατάνθρακες, 5 γρ. πρωτεΐνη, 6 γρ. φυτικές ίνες, 124 mg νάτριο

Φωτογράφηση: SANG AN