2 σάλτσες για ζυμαρικά που σε βγάζουν ασπροπρόσωπη

Βασικές συνταγές για σάλτες για ζυμαρικά με υγιεινά υλικά και λίγες θερμίδες.

Πώς θα φτιάξεις δύο βασικές σάλτσες για ζυμαρικά τις οποίες μπορείς να διατηρήσεις στην κατάψυξη μέχρι και 6 μήνες.

Σάλτσα ντομάτας με κρεμμύδι και σκόρδο

Υλικά για ένα μεγάλο βάζο

  • 3 κιλά ώριμες ντομάτες
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 μικρά ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. φυλλαράκια μαϊντανού ψιλοκομμένα ή ρίγανη
  • θαλασσινό αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Χάραξε σταυρωτά τις ντομάτες στο κάτω μέρος και βύθισέ τες σε μπολ με βραστό νερό για λιγότερο από 1 λεπτό. Στη συνέχεια βγάλ΄τες και ξεφλούδισές τες. Κόψ' τες κάθετα και αφαίρεσε τα σπόρια με κουταλάκι. Ψιλόκοψε τη σάρκα τους. Ζέστανε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρισε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια και το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν. Πρόσθεσε τις ντομάτες, ανακάτεψε καλά και άφησε να πάρουν μια βράση. Χαμήλωσε τη φωτιά και σιγόβρασε για 50-60 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά (να μειωθούν στο μισό). Ρίξε αλάτι και πιπέρι, ρίγανη ή μαϊντανό. Άφησε τη σάλτσα να κρυώσει και άδειασέ τη σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς.

Η σάλτσα διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες και στην κατάψυξη για 6 μήνες.

Δες και εδώ τη συνταγή για να φτιάξεις βίδες με σάλτσα σόγιας!

Πέστι βασιλικού με κουκουνάρι

Υλικά για ένα μέτριο βάζο

  • 1 φλιτζ. τσαγιού πλατύφυλλος βασιλικός
  • μία σκελίδα σκόρδο
  • 30 γραμμ. κουκουνάρι σε σπόρους
  • 60 γραμμ. πεκορίνο τριμμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλύνε καλά τα φύλλα βασιλικού και στέγνωσέ τα σε απορροφητικό χαρτί. Αν έχουν υγρασία, θα δημιουργήσουν πρόβλημα στη ζύμωση με τη σάλτσα. Αφού χτυπήσεις το βασιλικό, το σκόρδο και τους κουκουναρόσπορους σε γουδί, άδειασέ τα σε μπολ και πρόσθεσε το πεκορίνο. Ανακατεύοντας συνεχώς, ρίχνε σιγά σιγά το λάδι, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Άδειασέ τη σε βάζο και βάλε από πάνω 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο για να εμποδίσει την οξείδωση και να μη μαυρίσει.

Η σάλτσα διατηρείται για 4-5 εβδομάδες στο ψυγείο και για 5-6 μήνες στην κατάψυξη.

Δες και εδώ τη συνταγή για ριγκατόνι με σάλτσα μπολονέζ, τσίλι και λουκάνικο!