Συνταγή για ρεβίθια με άρωμα garam masala (γκαράμ μασάλα)

Ένα πιάτο της ινδικής κουζίνας που μπορείς να δοκιμάσεις σπίτι σου.

Από τον σεφ Preeti Mistry, προσαρμοσμένο από το βιβλίο The Juhu Beach Club Cookbook των Preeti Mistry και Sarah Henry.

Αν θέλεις να δοκιμάσεις μια διαφορετική συνταγή και είσαι λάτρης της πολυεθνικής κουζίνας, η παρακάτω συνταγή για ρεβίθια με άρωμα garam masala, που προέρχεται από την ινδική κουζίνα, είναι μια τέλεια επιλογή κάτι ξεχωριστό αλλά και υγιεινό

Διάβασε επίσης: Το aquafaba ή αλλιώς ο ζωμός ρεβιθιού είναι το must υλικό ακόμα και για τα γλυκά σου

Διάβασε επίσης: Μάθε από πόσες ασθένειες σε προστατεύουν τα ρεβίθια και τα οφέλη τους

Συνταγή για ρεβίθια με άρωμα garam masala (γκαράμ μασάλα):

Μερίδες: 6

Συνολικός χρόνος: 45 λεπτά συν μούλιασμα

Υλικά

  • 2 φλ. ξερά ρεβίθια
  • 2 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 1 κίτρινο κρεμμύδι κομμένο ζουλιέν
  • 1 κ.σ. τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες
  • 1/4 φλ. garam masala (παρακάτω η συνταγή)
  • 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 2 φλ. ολόκληρες ντομάτες από κονσέρβα
  • 1 μάτσο ιταλική λαχανίδα ή άλλο σκούρο πράσινο λαχανικό
  • Θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση

  1. Μούλιασε τα ρεβίθια σε κρύο νερό για τουλάχιστον 6 ώρες, ιδανικά όλη τη νύχτα. Κατόπιν στράγγιξέ τα.
  2. Ζέστανε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο για περίπου 2 λεπτά. Πρόσθεσε το κρεμμύδι και ανακάτεψε. Μετά από 5 λεπτά πρόσθεσε το τζίντζερ, το σκόρδο και τις πιπεριές και συνέχισε το ανακάτεμα. Όταν το σκόρδο και το κρεμμύδι αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, πρόσθεσε το μείγμα garam masala και τον πελτέ ντομάτας. Ανακάτεψε καλά.
  3. Πρόσθεσε τις ντομάτες και 1 φλιτζάνι νερό. Με ένα κουτάλι ξύσε τον πάτο του σκεύους να φύγει ό,τι τυχόν έχει κολλήσει. Δυνάμωσε τη θερμοκρασία και πρόσθεσε τα ρεβίθια. Όταν το υγρό πάρει βράση, κατέβασε τη θερμοκρασία στο μέτριο και πρόσθεσε στο σκεύος τη λαχανίδα. Ανακάτεψε καλά και συνέχισε, σιγοβράζοντας, για περίπου 30 λεπτά. Τα ρεβίθια θα πρέπει απλά να μαλακώσουν λίγο. Καρύκεψε με το αλάτι.

Συνταγή για garam masala (γκαράμ μασάλα):

  • Προθέρμανε το φούρνο στους 180°C.
  • Άπλωσε σε ένα ταψάκι 1 κ.σ. σπόρους κόλιαντρου, 1½ κ.γ. μαραθόσπορους, 1½ κ.γ. σπόρους κύμινου, 2 λοβούς πράσινο κάρδαμο, 1 λοβό μαύρο κάρδαμο, 1/4 κ.γ. γαρίφαλα (όχι τριμμένα), ένα κομματάκι ξύλο κανέλας περίπου 2 εκ., 1 κ.σ. νιφάδες καυτερής πιπεριάς και 1½ κ.γ. μαύρο πιπέρι σε κόκκους.
  • Βάλε το ταψί στο φούρνο για 5-7 λεπτά μέχρι να αρχίσουν τα μπαχαρικά να βγάζουν τα αρώματά τους και να παίρνουν χρώμα. Βγάλε το ταψί από το φούρνο και άφησέ το στην άκρη να κρυώσει.
  • Όταν τα μπαχαρικά κρυώσουν εντελώς, ψιλότριψέ τα σε ένα μύλο. Ανακάτεψε καλά. Διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο έως και 4 εβδομάδες. Ποσότητα: 1/4 φλιτζανιού.