Τρεις κλασικές συνταγές για σάλτσες αναβαθμίζονται με τον πιο υγιεινό τρόπο

Το αποτέλεσμα; Πεντανόστιμες σος που μπορείς να προσθέσεις στο κοτόπουλο και στις σαλάτες σου ή να απολαύσεις ως dip.

Από τη Genevieve Ko

Οι επιλογές είναι αμέτρητες (και όλες απολαυστικές).

Τρεις κλασικές συνταγές για σάλτσες αναβαθμίζονται με τον πιο υγιεινό τρόπο

1. Χούμους με ψητό παντζάρι

Το κλασικό μείγμα από ρεβίθι και ταχίνι εμπλουτίζεται με τη γλυκιά γεύση του παντζαριού. Σουρώνουμε μια κονσέρβα μαγειρεμένα ρεβίθια (400 γρ.), τα ξεβγάζουμε και τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με 3/4 φλ. ψητό παντζάρι, κομμένο σε κύβους, 1 μικρή σκελίδα

σκόρδο και 1 κ.γ αλάτι. Χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα λείο ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε 3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 2 κ.σ. ταχίνι και 2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού και χτυπάμε ξανά. Αν θέλουμε, προσθέτουμε κι άλλο αλάτι. Το χούμους διατηρείται στο ψυγείο για έως και 1 εβδομάδα.

2. Τραγανό γουακαμόλε με κολοκυθόσπορο

Οι τραγανοί σπόροι, το φρέσκο κόλιαντρο και τα κομματάκια από λάιμ εξασφαλίζουν έκρηξη υφών και γεύσεων σε κάθε μπουκιά.

Κόβουμε 1 λάιμ στα τέσσερα. Παίρνουμε το 1/4 και το κόβουμε κατά μήκος σε λωρίδες και στη συνέχεια κάθετα ώστε να πάρουμε κυβάκια περίπου 3 χιλιοστών. Τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με 1/2 φλ. καβουρδισμένο κολοκυθόσπορο, 1 ώριμο αβοκάντο σε κύβους, 1/4 φλ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο, 1 μικρή καυτερή πιπεριά λιωμένη και μία

πρέζα αλάτι.

Προσθέτουμε το χυμό από το υπόλοιπο λάιμ που κόψαμε και ανακατεύουμε απαλά. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Το γουακαμόλε μπορεί να μείνει 1 ημέρα στο ψυγείο.

3. Vegan αγιολί με μαραθόριζα

Καραμελωμένο σκόρδο, κρεμμύδι και μαραθόριζα αντικαθιστούν το αβγό σε αυτή τη χορτοφαγική εκδοχή του αγιολί και προσθέτουν πλούσια υφή και ακόμα πιο πλούσια γεύση.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 1/4 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε 1 μαραθόριζα κομμένη σε κύβους, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες και μία γερή πρέζα αλάτι. Αφήνουμε να μαγειρευτούν, ανακατεύοντας κάθε τόσο έως ότου να μαλακώσουν τα λαχανικά, αλλά χωρίς να μαυρίσουν, για περίπου 15 λεπτά.

Βάζουμε το μείγμα στο μπλέντερ μαζί με 1 σκελίδα σκόρδο και χτυπάμε μέχρι

να γίνει λείο. Εάν θέλουμε πιο πυκνή υφή, προσθέτουμε σιγά σιγά λίγο λάδι.

Αφήνουμε το dip να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Μπορεί να μείνει στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.

3 συνταγές για σπιτικές σάλτσες που κάνουν τη σαλάτα να ξεχωρίζει