7 τροφές που μπορούν να ελέγξουν την όρεξή σου

Είσαι ευερέθιστη όταν πεινάς; Έλεγξε την όρεξή σου με τις συμβουλές του Ινστιτούτου Τεχνολόγων Τροφίμων (IFT).

Ιδού οι τροφές που ελέγχουν την όρεξή σου:

1. Πρωτεΐνη

Η προσθήκη πρωτεΐνης στο πρωινό σε κρατά περισσότερες ώρες χορτάτη, σύμφωνα με μελέτη του 2013. Σε άλλη μελέτη διαπιστώθηκε πως η καθημερινή κατανάλωση σνακ με πρωτεΐνη είχε ως αποτέλεσμα καλύτερο έλεγχο της όρεξης, κορεσμό και λιγότερα ανθυγιεινά σνακ. Η πρωτεΐνη γάλακτος, τα όσπρια και το αβγό έχουν καλής ποιότητας πρωτεΐνη.

Διάβασε επίσης: 11 τροφές που κόβουν την όρεξη και αδυνατίζουν φυσικά και ακίνδυνα

2. Πλήρη σιτηρά και φυτικές ίνες

Η αντικατάσταση του λευκού σταρένιου ψωμιού με ολικής αλέσεως σχετίζεται με λιγότερη πείνα, περισσότερο κορεσμό και μικρότερη επιθυμία για φαγητό, σύμφωνα με μελέτη του 2014. Επιπλέον, η βρόμη στο γεύμα αύξησε την ποσότητα των ορμονών που ελέγχουν την όρεξη για έως και 4 ώρες μετά το γεύμα, ενώ τροφές με βάση το ρύζι δεν είχαν αυτό το αποτέλεσμα.

3. Εκχύλισμα κρόκου (σαφράν)

Φαίνεται πως το εκχύλισμα αυτό έχει ευεργετική επίδραση στην όρεξη, τη διάθεση και τις συμπεριφορές που σχετίζονται με τα ενδιάμεσα γεύματα, έδειξε έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2010, και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της υπερφαγίας από συνήθεια ή άγχος.

4. Αμύγδαλα

Τα υγιεινά λιπαρά στα αμύγδαλα μειώνουν την πείνα, σύμφωνα με την ένωση Almond Board of California. Οι άνθρωποι που έτρωγαν περίπου 45 γρ. ψημένα, ελαφρώς αλατισμένα αμύγδαλα καθημερινά ανέφεραν λιγότερη πείνα χωρίς να αυξηθεί το σωματικό τους βάρος.

5. Αβγό

Ανήκει στις τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα πρωτεΐνης, με εξαίρεση το κρέας. Μελέτη του 2015 έδειξε πως η κατανάλωση ενός αβγού με το πρωινό θα συμβάλλει στη μείωση της πείνας ανάμεσα στα γεύματα.

6. Όσπρια

 Πλούσια σε πρωτεΐνη και φτωχά σε λιπαρά, τα όσπρια συμβάλλουν στην αίσθηση κορεσμού μετά την κατανάλωσή τους, σύμφωνα με μελέτη του 2014.

7. Έλαιο από κουκουνάρι

Τα υγιεινά φυσικά λιπαρά του έχει βρεθεί πως απελευθερώνουν μία από τις ορμόνες του κορεσμού, τη χολεκυστοκινίνη.

7. Έλαιο από κουκουνάρι:
Τα υγιεινά φυσικά λιπαρά του έχει βρεθεί πως απελευθερώνουν μία από τις ορμόνες του κορεσμού, τη χολεκυστοκινίνη.
5. Όσπρια:
Πλούσια σε πρωτεΐνη και φτωχά σε λιπαρά, τα όσπρια συμβάλλουν στηναίσθηση κορεσμού μετά την κατανάλωσή τους, σύμφωνα με μελέτη του 2014.
3. Αβγό:
Ανήκει στις τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα πρωτεΐνης, με εξαίρεση το κρέας. Μελέτη του 2015 έδειξε πως η κατανάλωση ενός αβγού με το πρωινό θα συμβάλλει στη μείωση της πείνας ανάμεσα στα γεύματα.
4. Αμύγδαλα:
Τα υγιεινά λιπαρά στα αμύγδαλα μειώνουν την πείνα, σύμφωνα με την ένωσηAlmond Board of California. Οι άνθρωποι που έτρωγαν περίπου 45 γρ. ψημένα, ελαφρώς αλατισμένα αμύγδαλα καθημερινά ανέφεραν λιγότερη πείνα χωρίς να αυξηθεί το  σωματικό τους βάρος.
6. Εκχύλισμα κρόκου (σαφράν):
Φαίνεται πως το εκχύλισμα αυτό έχει ευεργετική επίδραση στην όρεξη, τη διάθεση και τις συμπεριφορές που σχετίζονται με τα ενδιάμεσα γεύματα, έδειξε έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2010, και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της υπερφαγίας από συνήθεια ή άγχος.