Η άσπρη ζάχαρη
Η άσπρη ζάχαρη (που βγαίνει είτε από ζαχαρότευτλο είτε από ζαχαροκάλαμο) παράγεται με έντονη κατεργασία που χρησιμοποιεί ακόμα και χημικούς παράγοντες. Έτσι, αποβάλλονται θρεπτικά στοιχεία, όπως βιταμίνες, ένζυμα και μεταλλικά άλατα.
392 θερμίδες
Τόσο περιέχουν 100 γραμμ. άσπρης ζάχαρης. Ένα φακελάκι δίνει περίπου 30. Εάν πίνεις κάθε μέρα 4 καφέδες, με ένα φακελάκι ζάχαρη μόνο στο καθένα, το σύνολο φτάνει τις 120 θερμίδες και πλησιάζει το όριο σακχάρων που μπορείς να καταναλώνεις.
Η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή καστανή
Η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή καστανή (είναι αυτή με τους καφεκίτρινους κόκκους που βρίσκεις καμιά φορά και σε φακελίσκους στις καφετέριες) υφίσταται πιο ήπια κατεργασία. Η διαφορά στο χρώμα και στη γεύση σε σχέση με την άσπρη ζάχαρη οφείλεται στην παρουσία μικρών ποσοτήτων φυτικών υπολειμμάτων (μελάσα) που δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη θρεπτική αξία.
Η ακατέργαστη, μαύρη ζάχαρη
Η ακατέργαστη, μαύρη ζάχαρη (με σκούρους, κολλημένους κόκκους με μελάσσα) δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία και διατηρεί άθικτη την περιεκτικότητά της στα θρεπτικά στοιχεία που προέρχονται από το φυτό.
Η Άποψη της Ειδικού
Και τα τρία προϊόντα περιέχουν την ίδια ποσότητα σακχαρόζης και ο γλυκαιμικός δείκτης τους είναι ουσιαστικά πανομοιότυπος.
Και τα τρία αυξάνουν το επίπεδο γλυκαιμίας με τον ίδιο τρόπο.
Αυτό που αλλάζει είναι η παρουσία θρεπτικών στοιχείων που είναι αρκετά σημαντική στην ακατέργαστη ζάχαρη (κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, προβιταμίνη Α, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρος και μαγνήσιο), ενώ είναι σχεδόν μηδενική στα άλλα δύο είδη.