Γιατί πονάει η πλάτη μου; Τι μπορεί να κρύβει η ραχιαλγία και πώς θα την αντιμετωπίσεις;

Τι μπορεί να κρύβει και πώς θα την αντιμετωπίσεις;

Συνεργάστηκε ο Εμμανουήλ Μπριλάκης, αναπληρωτής διευθυντής Γʹ Ορθοπεδικής Κλινικής Νοσοκομείου «Υγεία», υπεύθυνος ιατρός γυναικείας ομάδας Μπάσκετ Πανιωνίου ΓΣ (brilakisorthopaedics.gr).

Η ραχιαλγία μπορεί να έχει πολλές αιτίες, συνέπεια όλων όμως είναι ένας βασανιστικός πόνος που σου καταστρέφει τη μέρα και τη διάθεση.

Σε πολλές περιπτώσεις ο οξύς πόνος στην πλάτη είναι απλώς μια αντίδραση σε ασυνήθιστη χρήση. Αν, για παράδειγμα, ξεκίνησες γυμναστική έπειτα από καιρό ή εκτέλεσες κάποιες ασκήσεις που δεν είχες κάνει τελευταία. Ακόμα, όμως, μπορεί να ξυπνήσεις με δυνατό πόνο στην πλάτη, αν την προηγούμενη σήκωσες δυσανάλογα μεγάλο βάρος για κάποιο λόγο, π.χ. σε μια μετακόμιση. Ο πόνος και το πιάσιμο σε αυτή την περίπτωση οφείλονται σε ένα παροδικό σπασμό των μυών και ένα μικρό διάστρεμμα των συνδέσμων στην πλάτη σου, μια μικρή δηλαδή βλάβη, αποτέλεσμα υπερβολικού τεντώματος ή αδέξιας προσπάθειας να σηκώσεις ένα βάρος. Βέβαια, για να πούμε την αλήθεια, η πλάτη μας έχει σημαντική αντοχή, τόσο στις κακώσεις όσο και στον πόνο, συγκριτικά με τη μέση (οσφυαλγία) και τον αυχένα (αυχεναλγία). Παρ’ όλ’ αυτά, δεν είναι λίγες οι φορές που θα αισθανθείς πόνο στην πλάτη, ενώ οι αιτίες του μπορεί να είναι πραγματικά πολλές.

Πρώτες βοήθειες

▶ Ο πολύ οξύς πόνος που νιώθεις στην πλάτη σου θα αρχίσει να υποχωρεί εφόσον δώσεις χρόνο και χώρο στην ανάπαυση.

▶ Θα σε βοηθήσει, επίσης, να ξαπλώνεις σε σκληρή επιφάνεια, όπως το πάτωμα.

▶ Προσπάθησε να αποφύγεις κάθε θέση ή κίνηση που επιδεινώνει τον πόνο. Αν πρέπει να καθίσεις, βεβαιώσου ότι κάθεσαι στητή, αρκετά πίσω στην καρέκλα.

▶ Όταν σηκώνεσαι από την καρέκλα ή το κρεβάτι, βάλε δύναμη με τα χέρια σου για να περιορίσεις την καταπόνηση της σπονδυλικής σου στήλης. Αν θέλεις να σηκωθείς από το κρεβάτι, κυλίσου μέχρι την άκρη του και κατέβασε πρώτα τα πόδια σου στο πάτωμα σηκώνοντας ταυτόχρονα το επάνω μέρος του κορμιού σου.

▶ Η θεραπεία επίμονων πόνων εξαρτάται από την αιτία τους. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που δε βελτιώνεται με την ανάπαυση, μπορεί να βοηθήσει η λήψη ή οι ενέσεις αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Μπορείς, επίσης, να βάζεις τοπικά ζεστό επίθεμα, μια θερμαινόμενη κομπρέσα ή μια θερμοφόρα.

Άσκηση η απαραίτητη

Όχι, πάντως, να ξαπλώσεις στο κρεβάτι! Εάν νιώθεις έντονο πόνο, συμβουλέψου τον ορθοπεδικό και με τη σύμφωνη γνώμη του ξεκίνησε γυμναστική ενδυνάμωσης που όχι μόνο θα βοηθήσει να περάσει ο πόνος που σε ταλαιπωρεί τώρα, αλλά και θα προλάβει αντίστοιχες ενοχλήσεις στο μέλλον. Όπως επισημαίνει η Kayla Itsines, δημιουργός της εφαρμογής SWEAT και των δημοφιλών προγραμμάτων προπόνησης BBG, οι γυναίκες δε γυμνάζουμε αρκετά την πλάτη μας. Χρειάζεται να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία σε αυτό το αδικημένο τμήμα του σώματός μας, που όμως κουβαλά καθημερινά μεγάλο φορτίο, είτε αυτό είναι η εγκυμοσύνη, είτε η κακή στάση σώματος, είτε μερικά επιπλέον κιλά.

Συζήτησε με τον προπονητή σου ώστε να βρείτε ένα πρόγραμμα που θα σου ταιριάζει, ενώ θα δυναμώσει και την πλάτη ώστε να είναι λιγότερο επιρρεπής σε τραυματισμούς. «Πολλοί προπονητές θέλουν να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αγαπήσουν τα βάρη» σχολιάζει η Kayla Itsines. «Αν με ρωτούσες κι εμένα πριν από λίγα χρόνια, θα έλεγα ίσως το ίδιο, τώρα όμως που εργάζομαι 10 χρόνια ως trainer διαθέτω πλέον την εμπειρία να σε συμβουλέψω ότι πρέπει πρώτα να ενδυναμώσεις τον κορμό σου και να κάνεις ασκήσεις σταθεροποίησης προτού αρχίσεις να σηκώνεις βάρη. Οι ιδανικές ασκήσεις γι’ αυτό είναι η σανίδα, η πλάγια σανίδα και ασκήσεις που περιλαμβάνουν τη μετακίνηση μπάλας κατά την εκτέλεση της άσκησης. Είναι, επίσης, σημαντικό να φροντίζεις το σώμα σου μετά την προπόνηση, να κάνεις διατάσεις και βέβαια να προσπαθείς να έχεις σωστή στάση όταν κάθεσαι στο γραφείο».

Πονάς στην πλάτη; Να πας σε φυσικοθεραπευτή, ορθοπαιδικό ή χειροπράκτη;

Πόνος στον αυχένα, στη μέση, στον ώμο, στο μέσο της πλάτης: Να η σωστή αντιμετώπιση για κάθε πόνο στην πλάτη