Πονάς στην πλάτη; Να πας σε φυσικοθεραπευτή, ορθοπαιδικό ή χειροπράκτη;

Επειδή μέχρι και 80% του πληθυσμού θα υποφέρει από πόνο στην πλάτη ή στον αυχένα κατά τη διάρκεια της ζωής του, δες σε ποιον ειδικό, ανάλογα με το πρόβλημά σου, θα πρέπει να απευθυνθείς.

μασάζ

Συνεργάστηκε o Εμμανουήλ Μπριλάκης, ορθοπαιδικός χειρουργός, διευθυντής του τμήματος Αθλητικών Κακώσεων του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών (Κλινική Ψυχικού), επιμελητής του Κέντρου Αρθροσκόπησης και Χειρουργικής Ώμου Αθηνών, υπεύθυνος ορθοπαιδικός των Γυναικείων Τμημάτων Basket του Ολυμπιακού Πειραιώς και του Πανιωνίου ΓΣ.

Φυσικοθεραπευτής

Δουλεύει περισσότερο με τα μαλακά μόρια, για να απελευθερώσει και να χαλαρώσει τα στοιχεία που πυροδοτούν πόνο στους μυς. Εάν έχεις έναν επιπόλαιο τραυματισμό ή νιώσεις ξαφνικά έναν οξύ πόνο, θα πρέπει να ξεκινήσεις με φυσικοθεραπεία.

Χειροπρακτικός

Ο εξειδικευμένος χειροπράκτης προσδιορίζει τυχόν μετατοπίσεις σπονδύλων και τις διορθώνει με χειροπρακτική προσαρμογή – μια απότομη και γρήγορη κίνηση προς την κατεύθυνση που πρέπει να επανέλθει η συγκεκριμένη άρθρωση.

Ορθοπαιδικός χειρουργός

Οι περισσότεροι ασθενείς με πόνο στην πλάτη δε χρειάζεται να δουν ειδικό για τη σπονδυλική στήλη, αν όμως ο ορθοπαιδικός σου έχει υποψία για κάποια πιο σοβαρή ή επικίνδυνη παθολογία, είναι καλό να διερευνηθεί έγκαιρα από εξειδικευμένο γιατρό. Μερικές καταστάσεις που ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία; Σοβαροί τραυματισμοί, συνεχής, προοδευτικά αυξανόμενος και μη μηχανικός πόνος, πόνος σε νεαρή ηλικία, κάτω των 20 ετών ή πιο αργά, μετά τα 55. «Η χειρουργική επέμβαση δε χρειάζεται συχνά, αλλά μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση προβλημάτων που σχετίζονται με δυσλειτουργία

των σπονδύλων ή των δίσκων και σύνδρομα συμπίεσης νεύρων» επισημαίνει ο ειδικός.

Πονάς στην πλάτη; Να πας σε φυσικοθεραπευτή, ορθοπαιδικό ή χειροπράκτη; - εικόνα 1

Εναλλακτικές θεραπείες

1 Βελονισμός: Θα πρέπει να βρεις βελονιστή εξειδικευμένο στην τέχνη

της παραδοσιακής αυτής τεχνικής.

2 Μασάζ: Ειδικά στους βαθύτερους ιστούς και shiatsu.

3 Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι το καλύτερο, με μικρή ποσότητα ή καθόλου ζωική πρωτεΐνη. Τα Ω3 λιπαρά βοηθούν επίσης.

4 Λιγότερο άγχος: Ο διαλογισμός, η γιόγκα ή το περπάτημα στη φύση κάνουν θαύματα στο υπερφορτωμένο από το άγχος σώμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i