Το μυστικό για να χάσεις βάρος εκτός από την αερόβια προπόνηση

Αν νομίζεις πως μόνο με ασκήσεις αερόβιο χάνεις αποτελεσματικά βάρος, ξανασκέψου το.

Είναι γνωστό πως οι προπονήσεις cardio, aka αερόβια γυμναστική, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να κάψεις σημαντικό αριθμό θερμίδων, χάνοντας πιο γρήγορα περιττά κιλά. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε σε έρευνα, το τρέξιμο κατέχει κορυφαία θέση στις λίστες με τα λιγότερα αγαπημένα είδη γυμναστικής. Πράγματι, πολλοί είναι εκείνοι που απεχθάνονται το τρέξιμο ή το τζόκινγκ αφού εκτός του ότι είναι σχεδόν βαρετά, είναι συχνά δύσκολα στην εκτέλεση τους. Το περπάτημα δε, παρόλο που συμπεριλαμβάνεται στα περισσότερα προγράμματα απώλειας βάρους, οδηγεί συχνά στην απόγνωση με τον εξωφρενικά αργό ρυθμό που παρατηρούνται τα αποτελέσματα στο σώμα.

Η επιστήμη μίλησε: η αερόβια γυμναστική δεν είναι η μοναδική λύση για να αποκτήσεις λεπτότερη σιλουέτα. Και εμείς δεν έχουμε παρά να την ακούσουμε. Άλλο που δεν θέλαμε, να απαλλαγούμε από τα ατέλειωτα χιλιόμετρα πάνω σε έναν διάδρομο. Τι ακριβώς όμως αποκάλυψε νέα έρευνα στο Sports Medicine;

Οι προπονήσεις δύναμης καίνε εξίσου λίπος

Έπειτα από αναλύσεις των δειγμάτων, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας αναφέρουν ότι μόνο η προπόνηση δύναμης μπορεί να οδηγήσει σε πτώση 1,4% στο συνολικό σωματικό λίπος ενός ατόμου. Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι είναι περίπου το ίδιο βάρος που μπορεί κανείς να χάσει μέσω της αερόβιας άσκησης. "Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι εάν θέλετε να χάσετε βάρος, πρέπει να βγείτε και να τρέξετε. Αλλά τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ακόμη και όταν η προπόνηση δύναμης γίνεται μόνη της, εξακολουθεί να προκαλεί ευνοϊκή απώλεια σωματικού λίπους χωρίς να χρειάζεται δίαιτα ή τρέξιμο", αναφέρει η Dr. Mandy Hagstrom, φυσιολόγος άσκησης και ανώτερος λέκτορας στο UNSW Medicine & Health.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες σε όλη την διάρκεια της μελέτης δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία με προπόνηση με βάρη. Κάτι που υποδηλώνει ότι δεν είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσεις να αθλείσαι με τον τρόπο αυτό, αν θέλεις να χάσεις κιλά. Κατά μέσω όρο, οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν ένα 40 με 60λέπτο πρόγραμμα με βάρη, 2 με 3 φορές την εβδομάδα για διάστημα περίπου πέντε μηνών. Μετά την ολοκλήρωση των αντίστοιχων προγραμμάτων προπόνησης με βάρη, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μέση πτώση σωματικού λίπους 1,4%. Αυτό ισοδυναμούσε με μόλις 1,1 κιλό χαμένης λιπώδους μάζας για τα περισσότερα άτομα. Επιπλέον, οι προπονήσεις αυτές βοηθούν επίσης στην βελτίωση της οστικής πυκνότητας και την ποιότητα των μυών.

Η ζυγαριά δε λέει όλη την αλήθεια

Είναι γεγονός πως εκείνοι που ασχολούνται με την ενδυνάμωση των μυών και την αύξηση όγκου, δύσκολα παρατηρούν αλλαγές στα κιλά τους. Οι μελετητές της έρευνας τονίζουν πως τα αποτελέσματα της ζυγαριάς αποκρύπτουν μέρος της αλήθειας. Έτσι, όταν τρέχουμε ή κάνουμε ποδήλατο, καίμε λίπος και χάνουμε βάρος, ενώ αντίθετα, όταν σηκώνουμε βάρη, καίμε λίπος και χτίζουμε μυς. Επομένως, παρόλο που μπορεί να έχεις χάσει βάρος μετά από προπόνηση δύναμης, η ζυγαριά δεν πρόκειται να δείξει απαραίτητα ότι έχασες βάρος, εξαιτίας των μυών που μόλις έχτισες. "Τις περισσότερες φορές, δεν κερδίζουμε μυϊκή μάζα όταν κάνουμε αερόβια προπόνηση. Βελτιώνουμε την καρδιοαναπνευστική μας κατάσταση, κερδίζουμε άλλα οφέλη για την υγεία, ενώ επίσης μπορούμε να χάσουμε και  σωματικό λίπος. Αλλά όταν γυμναζόμαστε με ασκήσεις δύναμης, κερδίζουμε μυϊκή μάζα και χάνουμε σωματικό λίπος, οπότε ο αριθμός στη ζυγαριά δεν πρόκειται να φανεί τόσο χαμηλός όσο θα ήταν μετά από μια cardio προπόνηση, καθώς ο μυς ζυγίζει περισσότερο από το λίπος", εξηγεί ο Dr. Hagstrom.

Ο σωστός συνδυασμός φέρνει πάντα την αλλαγή

Ενώ είναι σίγουρα ενθαρρυντικό ​​ότι οι προπονήσεις δύναμης καίνε λίπος, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να πετάξουμε τα παπούτσια τρεξίματος και τα βιβλία με συνταγές διαίτης. Η Dr. Hagstrom καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη προσέγγιση για να χτίσεις ένα υγιές, αδύνατο σώμα εξακολουθεί να είναι ένας συνδυασμός ισορροπημένου φαγητού, cardio ασκήσεων και προπονήσεις δύναμης.

Διάβασε επίσης:

4 τρόποι για να καις πολύ λίπος με αερόβια άσκηση