Βοηθούν οι ασκήσεις αναπνοής στο αδυνάτισμα, τελικά;

Οι πρακτικές αναπνοής έχουν συνδεθεί με πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία του οργανισμού.

Οι τεχνικές αναπνοής, γνωστές επίσης και ως ασκήσεις αναπνοής, χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς λόγους εδώ και χιλιάδες χρόνια στις χώρες της Ανατολής, κατέχοντας μάλιστα εξέχουσα θέση στην πολιτισμική κουλτούρα τους. Με την πάροδο του χρόνου, πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι εν λόγω ασκήσεις προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό, τα οποία σχετίζονται ως επί το πλείστον με την ευεξία μας.

Η μείωση του στρες, η βελτίωση της προσοχής καθώς και ο καλύτερος έλεγχος συναισθημάτων και σκέψεων είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα αυτών των ασκήσεων. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως εκτός από τα παραπάνω, οι τεχνικές αναπνοής συμβάλλουν και στο αδυνάτισμα, βοηθώντας το σώμα να απαλλαγεί από περιττά κιλά. Ισχύει όμως επιστημονικά κάτι τέτοιο ή πρόκειται απλώς για θεωρίες;

Ποιες είναι ασκήσεις αναπνοής;

Πριν προχωρήσουμε στην διερεύνηση των ωφελειών που ενδεχομένως προκύπτουν από τις εν λόγω ασκήσεις, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ποιες είναι αυτές. Τεχνικές αναπνοής είναι ουσιαστικά οι κινήσεις που εκτελούμε με την βοήθεια της μύτης και του στόματος, εστιάζοντας την προσοχή μας στον ρυθμό της αναπνοής μας. Υπάρχουν αρκετοί τύποι ασκήσεων αναπνοής, οι περισσότεροι εκ των οποίων χρησιμοποιούνται ευρέως στην γιόγκα. Μερικές από αυτές είναι:

Βαθιά αναπνοή: Πάρε μια βαθιά αναπνοή από την μύτη, κράτησε την για μερικά δευτερόλεπτα μέσα στα ρουθούνια και έπειτα εξέπνευσε αργά και σταθερά.

Εναλλασσόμενη αναπνοή: Με τον αντίχειρα του δεξιού χεριού σου κλείσε το δεξί ρουθούνι. Αφού πάρει μια καλή αναπνοή από το αριστερό, κλείσε το με το μικρό σου δάχτυλο και εξέπνευσε αργά από το δεξί ρουθούνι.

Σφαγιασμένα χείλη: Κλείσε τα χείλη σου πολύ καλά, σαν να είναι σφαγιασμένα. Πάρε μια βαθιά εισπνοή από την μύτη και αργά αργά εξέπνευσε από τα σφαγιασμένα σου χείλη.

Διαφραγματική αναπνοή: Ξάπλωσε αναπαυτικά σε μια επίπεδη επιφάνεια. Τοποθέτησε το ένα χέρι στην κοιλιά και το άλλο στο στήθος. Πάρε μια βαθιά εισπνοή από την μύτη, μέχρι να φτάσει στο στομάχι, ανασηκώνοντας ελαφρώς το στήθος, έπειτα εξέπνευσε μέχρι έξω φουσκώνοντας την κοιλιά.

Οι παραπάνω τεχνικές συνδέονται με το αδυνάτισμα;

Ευρήματα σχετικών ερευνών αποδεικνύουν ότι οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, μειώνοντας μάλιστα το σωματικό λίπος. Πώς; Σε μια μελέτη, όπου οι συμμετέχοντες εφάρμοζαν τακτικά την διαφραγματική άσκηση, παρατηρήθηκε ότι παρουσίαζαν αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην μείωση του βάρους. Σε άλλη μελέτη 8 εβδομάδων απεδείχθη ότι οι αναπνευστικές ασκήσεις για 45 λεπτά καθημερινά 3 φορές την εβδομάδα μείωσαν σημαντικά το σωματικό βάρος και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) των συμμετεχόντων. Άλλοι πάλι ειδικοί, βασιζόμενοι σε επιστημονικά κριτήρια, επισημαίνουν ότι οι συγκεκριμένες ασκήσεις μειώνουν το έντονο αίσθημα πείνας καθώς και τις λιγούρες. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα που μελέτησε 60 άτομα, τα οποία εκτελούσαν καθημερινά μια αναπνευστική άσκηση που περιελάμβανε κράτημα της αναπνοής για 3-4 δευτερόλεπτα. Καθώς συσπώνονταν οι μύες του (άδειου) στομάχου τους, το αίσθημα της πείνας μειωνόταν μετά τη λήξη της άσκησης.