Τρεις ασκήσεις γιόγκα για καλή πέψη

Γνωρίζεις τα οφέλη της γιόγκα για το στρες και τη σωστή στάση του σώματος, αλλά περίμενες ότι μπορεί να σε βοηθήσει και στην πέψη; H γιόγκα ξεκίνησε πριν από χιλιάδες χρόνια στην Ινδία για πολλούς πνευματικούς, διανοητικούς και σωματικούς λόγους. 

Στην ινδική παράδοση, το Agni που χρησιμοποιείται ως όρος στην αγιουρβέδα σημαίνει "φωτιά" και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό κομμάτι του σώματος και της ζωής, αφού είναι το σημείο που καθορίζει ποιες ουσίες πρέπει να εισέλθουν στο σώμα και ποιες πρέπει να αφαιρεθούν.

Έτσι, λοιπόν, η ινδική μέθοδος αγιουρβέδα, η οποία θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα συστήματα παραδοσιακής ιατρικής στην Ινδία, υποστηρίζει ότι η φροντίδα του σώματος και της διατροφής μέσα από εναλλακτικές μεθόδους μπορεί να θεραπεύσει τα πάντα.

 

Η γιόγκα έρχεται να βοηθήσει, λοιπόν, και στη βελτίωση της πέψης σου, αφού απελευθερώνει το άγχος που προκαλεί φουσκώματα και δημιουργεί μέσα από τις ασκήσεις της τη σωστή στάση του σώματος που τελικά ενισχύει την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού σου συστήματος.

Διάβασε επίσης: 4 λόγοι υγείας για να βάλεις τη yoga στη ζωή σου – με επιστημονικές αποδείξεις

3 ασκήσεις γιόγκα για καλή πέψη

Στάση της γάτας

Σκέψου αυτή τη δημοφιλή στάση της γιόγκα ως ένα μασάζ στο πεπτικό σου σύστημα. Η στάση της γάτας συμπιέζει και επιμηκύνει το έντερο για να βοηθήσει στην πέψη και τη γενική υγεία.

Κάνε καλές εισπνοές και εκπνοές κατά τη διάρκεια της άσκησης για να δώσεις extra βοήθεια στο σώμα σου. 

Στάση σκύλος προς τα κάτω

Η στάση του "σκύλος προς τα κάτω" είναι μία κοινή άσκηση της γιόγκα, η οποία θεωρείται ιδανική για διατάσεις ή για τα χέρια. Ωστόσο, η συγκεκριμένη στάση σώματος δυναμώνει ολόκληρο τον κορμό, συμπεριλαμβανομένου και του πεπτικού σου συστήματος.

Διάβασε επίσης: Έξι ασκήσεις γιόγκα για την παραλία

Βαθύ κάθισμα

Η καλύτερη στάση γιόγκα για καλή πέψη είναι το " βαθύ κάθισμα". Όταν τα γόνατα, οι αστράγαλοι και οι γοφοί είναι βαθιά διπλωμένα (όπως σε αυτή τη στάση), διεγείρει την πεπτική "φωτιά" (agni) και ενισχύει το πεπτικό σου σύστημα.

Αυτή η θέση χαλαρώνει το πεπτικό σύστημα επιτρέποντας στα απόβλητα να να περάσουν ευκολότερα από το πεπτικό. Σκέψου ότι η στάση που παίρνουμε στην τουαλέτα μας, αντικατοπτρίζει ακριβώς την στάση γιόγκα "βαθύ κάθισμα", οπότε καταλαβαίνεις ότι τίποτα στην σημερινά ζωή δεν είναι τυχαίο.