Τι μπορεί να συμβεί στην υγεία σου αν κοιμάσαι με τα φώτα αναμμένα

Αύξηση βάρους, ορμονικές διαταραχές, κατάθλιψη. Τελικά ο κίνδυνος κρύβεται στο φως και όχι στο σκοτάδι.

Πιθανότατα όλοι μπορούμε να θυμηθούμε μια στιγμή που κοιμόμασταν με τα φώτα αναμμένα όταν ήμασταν παιδιά. Ήταν ο μόνος τρόπος να προστατευτούμε από τα "τέρατα της ντουλάπας". Τι γίνεται όμως όταν αυτή η συνήθεια υιοθετείται και σε ενήλικες; Η αλήθεια είναι ότι ο πραγματικός κίνδυνος κρυβόταν στα φώτα όλο αυτό το διάστημα και όχι στο σκοτάδι.

Ακολουθούν πέντε facts για αυτή τη φαινομενικά ακίνδυνη συνήθεια.

1. Μπορεί να βλάψει την αναπαραγωγική μας υγεία

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η έκθεση σε τεχνητό φως τη νύχτα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας. Το πείραμα διεξήχθη σε θηλυκά ποντίκια. Τα ποντίκια που κοιμόντουσαν με το φως αναμμένο τη νύχτα είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι μην είναι γόνιμα. Πιστεύεται επίσης ότι οι κιρκάδιοι ρυθμοί (το εσωτερικό ρολόι του σώματος) επηρεάζουν το χρόνο της αναπαραγωγικής διαδικασίας στις γυναίκες.

Μια άλλη μελέτη παρακολούθησε νοσοκόμες που δούλευαν νυχτερινές βάρδιες και τις επιπτώσεις της νυχτερινής έκθεσης στο φως. Αποδεικνύεται ότι οι περισσότερες νοσοκόμες παραπονέθηκαν ότι οι εμμηνορροϊκοί τους κύκλοι είχαν διαταραχθεί.

2. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά

Η μελατονίνη, όχι μόνο μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος αλλά και την αρτηριακή πίεση. Εάν εκτιθέμεθα στο φως τη νύχτα, η παραγωγή μελατονίνης καταστέλλεται. Ως αποτέλεσμα, η αρτηριακή μας πίεση αυξάνεται. Οι τακτικές διακυμάνσεις, με τη σειρά τους, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

3. Μπορεί να πάρουμε βάρος

Το αναμμένο φως τη νύχτα μπορεί να είναι η αιτία επιβράδυνσης του μεταβολισμού. Επιπλέον, η διαταραχή του ύπνου και των κιρκάδιων ρυθμών μπορεί να συμβάλλει στην παχυσαρκία. Μια μελέτη που παρακολούθησε περισσότερες από 43.000 γυναίκες αποκάλυψε ότι όσες κοιμόντουσαν με την τηλεόραση παρατήρησαν αύξηση βάρους. Η αλλαγή συνέβη ανεξάρτητα από την ποιότητα ή τη διάρκεια του ύπνου τους.

4. Μπορεί να προκαλέσει ορμονικές αλλαγές

Ακόμη και μια μόνο πηγή φωτός μπορεί να αλλάξει την ορμονική ισορροπία. Το φως από smartphone, τηλεοράσεις ή υπολογιστές συμβάλλει στην ανεπάρκεια μελατονίνης. Επιπλέον, και άλλες βιολογικές διεργασίες διαταράσσονται. Τις περισσότερες φορές, η μελατονίνη είναι αυτή που πλήττεται πρώτη. Ο διαταραγμένος ύπνος αυξάνει τις ορμόνες της γήρανσης και μειώνει τις αντιγηραντικές.

5. Αυξάνεται ο κίνδυνος κατάθλιψης

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η έκθεση στο φως τη νύχτα αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Εναλλακτικά, η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού είναι πιθανό να επιδεινώσει τα ήδη υπάρχοντα συμπτώματα κατάθλιψης. Είναι ενδιαφέρον ότι το κόκκινο φως έχει λιγότερα επιζήμια αποτελέσματα επειδή είμαστε λιγότερο ευαίσθητοι στα κόκκινα μήκη κύματος.