Τα tips για ταξίδια φιλικά προς το περιβάλλον

Πρακτικές συμβουλές για φιλικά προς το περιβάλλον ταξίδια. Πίστεψέ μας, αυτό είναι εύκολο να το πετύχεις.

Θέλεις οι αναμνήσεις από τις διακοπές σου να διαρκέσουν χρόνια, αλλά τα 500 χρόνια είναι πάρα πολλά. Τι εννοούμε; Ότι οι πλαστικές σακούλες που συνήθως χρησιμοποιείς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να βιοδιασπαστούν όταν τις πετάξεις. Η λύση; Πάρε μαζί σου μια επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα για ψώνια και έχε την εύκαιρη για κάθε περίσταση που θέλεις να κουβαλήσεις ψώνια, τα παπούτσια σου στη βαλίτσα ή τα άπλυτά σου. Εύκολο, έτσι;

• Στο αεροπλάνο πάρε μόνο τα απαραίτητα. Κάθε κιλό μετράει όταν πετάς. Όσο περισσότερο ζυγίζει ένα αεροπλάνο τόσο περισσότερες εκπομπές άνθρακα παράγει. Συσκεύασε, λοιπόν, μόνο ό,τι χρειάζεσαι – το περιβάλλον θα σε ευγνωμονεί. Θα σε ευγνωμονεί βέβαια και η τσέπη σου, γιατί όσο είναι λιγότερες οι αποσκευές τόσο χαμηλότερο είναι και το εισιτήριο.

• Η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι μία από τις καλύτερες επιλογές που μπορείς να κάνεις για το περιβάλλον όταν ταξιδεύεις. Όποτε μπορείς, πήγαινε στον προορισμό σου με δημόσια μέσα μεταφοράς, ώστε να μην προκαλέσεις για το ταξίδι σου πρόσθετες εκπομπές άνθρακα από τα ιδιωτικά μέσα μεταφοράς. Και, όταν φτάσεις στον προορισμό σου για τις εσωτερικές μετακινήσεις, προτίμησε τα δημόσια μέσα μεταφοράς όχι μόνο για να μειώσεις το ενεργειακό σου αποτύπωμα, αλλά και για να προσθέσεις credits επίσης στην ταξιδιωτική σου εμπειρία, καθώς θα έχεις ευκαιρία να αλληλεπιδράσεις με τους ντόπιους.

• Έφτασες στον τόπο προορισμού σου και κάθισες να πιεις ένα ποτό; Δοκίμασε μια τοπική μπίρα. Σίγουρα θα είναι πολύ καλής ποιότητας, αλλά θα έχεις επίσης την ικανοποίηση ότι το ποτό σου θα είναι χαμηλών εκπομπών άνθρακα, περιορίζοντας τα "χιλιόμετρα της μπίρας". Αυτό ισχύει και για την κατανάλωση άλλων τοπικών προϊόντων. Άφησε, με άλλα λόγια, τους γευστικούς κάλυκές σου να ζήσουν την περιπέτεια δοκιμάζοντας νέες τοπικές γεύσεις – και μην ξεχνάς, είναι φιλικό προς το περιβάλλον!

• Μια εξαιρετική συμβουλή είναι να θυμάσαι να ζεις στο κατάλυμα που μένεις όπως θα έκανες στο σπίτι σου. Απόφυγε να αλλάζεις διαρκώς πετσέτες, μην κάνεις πολλά ντους και θυμήσου να απενεργοποιείς την τηλεόραση, τα φώτα και τον κλιματισμό όταν φεύγεις από το δωμάτιο.

• Τα πλαστικά μπουκάλια ευθύνονται για πολλά απόβλητα. Σε αρκετά ξενοδοχεία έχουν εγκαταστήσει φίλτρα νερού που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ταξιδιώτες για να γεμίσουν επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια με ασφαλές νερό.

• Όταν κάνεις πεζοπορία, να παραμένεις πάντα σε σηματοδοτημένα μονοπάτια και να διατηρείς απόσταση ασφαλείας από τα ζώα που συναντάς. Το να βγεις από την "πεπατημένη" θα μπορούσε να σημαίνει ότι πατάς και καταστρέφεις προστατευμένα ή απειλούμενα φυτά.

• Οι μικρότερες ομάδες τείνουν να έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, επομένως ταξίδεψε με έναν ταξιδιωτικό πράκτορα μικρής ομάδας που είναι περιβαλλοντικά υπεύθυνος. Πριν κάνεις κράτηση, ρώτησε για το μέγεθος της ομάδας και εξήγησε τον λόγο.

Γενικοί κανόνες που θα πρέπει να έχεις κατά νου 

• Σεβάσου το τοπικό περιβάλλον. Απόφυγε να αφήνεις σκουπίδια.

• Κάνε ντους αντί για μπάνιο. Χρησιμοποίησε για περισσότερο χρόνο τις πετσέτες και τα κλινοσκεπάσματα του ξενοδοχείου σου.

• Περιόρισε τη χρήση ενέργειας, όπως τη χρήση κλιματισμού και ζεστού νερού.

• Μοίρασε τα απορρίμματα σωστά. Μην πετάς χαρτί, προφυλακτικά, ταμπόν και πλαστικά στην τουαλέτα.

• Ανακύκλωσε εφημερίδες, περιοδικά και δοχεία ποτών (πολλά μπορούν να επιστραφούν έναντι κάποιων χρημάτων) και μη χρησιμοποιείς σακούλες, χαρτοπετσέτες και πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης κατά το φαγητό.

• Επίλεξε φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές. Σε πολλά μέρη μπορείς, επίσης, να
ενοικιάσεις ποδήλατα. Και μην ξεχνάς τα πόδια σου! Έτσι, θα δεις τα πάντα και θα φτιάξεις τις καλύτερες αναμνήσεις.