Το κουνουπίδι είναι ένα από εκείνα τα λαχανικά που πολλές φορές το υποτιμάς, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα μικρό διατροφικό θαύμα! Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και βιταμίνες που βοηθούν το σώμα σου να αποτοξινωθεί, να ρυθμίσει τις ορμόνες του και να νιώθεις πιο ελαφριά και γεμάτη ενέργεια. Επιπλέον, περιέχει ενώσεις που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και στην υγεία του εγκεφάλου σου.
Αν μάλιστα το πετύχεις σε μοβ ή πορτοκαλί ποικιλία, ακόμα καλύτερα καθώς αυτά τα χρώματα δεν είναι μόνο εντυπωσιακά στο πιάτο, αλλά κρύβουν και περισσότερα θρεπτικά συστατικά που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σου. Με λίγα λόγια, το κουνουπίδι αξίζει μια θέση στο τραπέζι σου πολύ πιο συχνά απ’ όσο νομίζεις!
Βέβαια… όποια έχει δοκιμάσει να κόψει κουνουπίδι, ξέρει καλά ότι η κουζίνα μετατρέπεται σε πεδίο μάχης! Τα μικρά άσπρα ψιχουλάκια πετάγονται παντού και μέχρι να τελειώσεις, έχεις γεμίσει νεύρα και χαρτοπετσέτες. Και εκεί που θες απλώς να ετοιμάσεις ένα ωραίο, υγιεινό πιάτο, καταλήγεις να σκουπίζεις τον πάγκο για δέκα λεπτά. Όμως, πίστεψέ με, υπάρχει ένας απλός και έξυπνος τρόπος να το κόβεις χωρίς να κάνεις αυτόν τον χαμό κάθε φορά.
Ο εύκολος τρόπος να κόψεις το κουνουπίδι
Το μυστικό είναι να αλλάξεις τον τρόπο που ξεκινάς το κόψιμο. Αντί να αφαιρείς τα λουλουδάκια από έξω προς τα μέσα, γύρνα το κουνουπίδι ανάποδα και ξεκίνα από τον κορμό! Κόψε πρώτα τα φύλλα και μετά τον κεντρικό πυρήνα, έτσι οι φουντίτσες θα "ανοίξουν" μόνες τους και δε θα σκορπίσουν παντού.
Με αυτόν τον τρόπο, το κουνουπίδι κόβεται πιο γρήγορα, πιο καθαρά, και εσύ κρατάς την κουζίνα σου τακτοποιημένη.
Συνταγή για κουνουπίδι
Υλικά:
- 1 μέτριο κουνουπίδι, κομμένο σε φουντίτσες
- Λάδι αβοκάντο
- Aλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
1) Προθέρμανε τον φούρνο στους 230°C και στρώσε μια λαμαρίνα με χαρτί ψησίματος.
2) Βάλε τις φουντίτσες του κουνουπιδιού (μαζί με τα φύλλα) πάνω στο ταψί.
Ράντισέ τες με λίγο λάδι αβοκάντο, αλάτι και πιπέρι - όσο σου αρέσει - και ανακάτεψέ τες καλά για να πάει παντού το λάδι. Η ποσότητα εξαρτάται και από το μέγεθος του κουνουπιδιού σου.
3) Ψήσε το κουνουπίδι για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει, να πάρει χρώμα και να γίνει ελαφρώς τραγανό, ανακατεύοντας που και που. Πρόσεξε τα φύλλα, γιατί ψήνονται πιο γρήγορα (βγάλ’ τα λίγο νωρίτερα).
Διάβασε επίσης:
Κουνουπίδι: Μπορεί να έχει "παρενέργειες" η κατανάλωσή του;
Βράζεις μπρόκολο; Το ένα απλό μπαχαρικό που το μετατρέπει σε "υπερτροφή"!
Ο #1 κανόνας που οι διατροφολόγοι ακολουθούν πάντα όταν αγοράζουν φρέσκα προϊόντα