Είναι η κατάθλιψη η "νέα πανδημία;"

Υπολογίζεται ότι ένας στους 4 θα παρουσιάσει κάποια στιγμή της ζωής του μια ψυχική διαταραχή.

Η κατάθλιψη είναι μία συχνή ψυχική νόσος, η οποία επηρεάζει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και εμφανίζεται σε άτομα διαφόρων ηλικιών. Κάποια "σκληρά" χαρακτηριστικά της νόσου μπορεί να μας πείσουν να στρέψουμε την προσοχή μας επάνω της.

  • Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Κατά μέσο όρο εμφανίζεται αρχικά στα τέλη της εφηβείας έως τα μέσα της δεκαετίας των 20.
  • Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άντρες (5,1% με 3,6 αντίστοιχα).
  • Στους παράγοντες που ευθύνονται για την κατάθλιψη περιλαμβάνονται, εκτός από γενετικούς, το περιβάλλον μας: το άγχος, οι κοινωνικές συνθήκες και οι διαπροσωπικές σχέσεις.
  • Τα βασικά συμπτώματα είναι η κακή διάθεση και η απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης στις καθημερινές δραστηριότητες, η οποία επιμένει για περισσότερο από δύο βδομάδες. 
  • Η νόσος συνοδεύεται από συμπτώματα όπως διατροφικές διαταραχές ή διαταραχές ύπνου, κόπωση, αδράνεια, αίσθημα απελπισίας ή ακόμη και αυτοκτονικές τάσεις. 
  • Υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν με κατάθλιψη είναι περίπου 280 εκατομμύρια (ΠΟΥ, 2021), ενώ ο επιπολασμός της κατάθλιψης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, φέρνει την Ελλάδα στην 5η θέση παγκοσμίως. Μια "πρωτιά" που πολύ θα θέλαμε να αποφύγουμε και με τις επιπτώσεις της πανδημίας να μην έχουν δείξει ακόμη την πλήρη τους επίδραση στα ψυχικά νοσήματα.

450 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ψυχικές διαταραχές

"Η κατάθλιψη εξακολουθεί να είναι μία δύσκολη ασθένεια και η επιβάρυνση που προκαλεί αυξάνει διαρκώς. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου και η κατάλληλη αντιμετώπιση από τους ειδικούς", σχολίασε ο κύριος Ιωάννης Χατζημανώλης, Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ στο πλαίσιο επιστημονικής ενημέρωσης και συζήτησης για τη νόσο της κατάθλιψης που οργάνωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Janssen Ελλάδος. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ που παρουσίασε ο καθηγητής κ. Χατζημανώλης, υπολογίζεται ότι παγκοσμίως 450 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ψυχικές διαταραχές, ενώ τα προβλήματα ψυχικής υγείας αποτελούν το 8,1% των συνολικών προβλημάτων υγείας που παρατηρούνται στον πληθυσμό του πλανήτη. 
Η βασική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η εγρήγορση για τα συνηθισμένα συμπτώματα των ψυχικών διαταραχών και η συνεργασία με τον ψυχίατρο ώστε με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή να δωθεί ανακούφιση και λύση στον ασθενή. 

Στην ενημέρωση της Janssen για την κατάθλιψη διακεκριμένοι επιστήμονες, εκπρόσωπος δικτύου φροντιστών και εκπρόσωποι της εταιρείας, παρουσίασαν νέα στοιχεία για μία νόσο που επιδρά στην καθημερινή και κοινωνική λειτουργικότητα των ασθενών και μειώνει δραστικά την ποιότητα ζωής τους. Η Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Janssen Ελλάδος, Κέλυ Σταυροπούλου δήλωσε: "Η έγκυρη ενημέρωση είναι σύμμαχος απέναντι σε μια ασθένεια όπως η κατάθλιψη. Εμείς στη Janssen έχουμε πάντα στο επίκεντρο το όφελος των ασθενών, στηρίζοντας γιατρούς και φροντιστές. Με την επιστημονική καινοτομία, κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη, είμαστε δίπλα στους ασθενείς και την κοινωνία".