Φράουλες: Μιλάμε για το "hero" φρούτο του καλοκαιριού;

Τα σημαντικά οφέλη που το πιο νόστιμο "μούρο" προσφέρει στον οργανισμό μας. Κι αν σκέφτεσαι ότι οι φράουλες είναι -μόνο- ανοιξιάτικο φρούτο, οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι καλλιεργείται όλο το καλοκαίρι.

Σε πιάνει μια λιγούρα για γλυκό, ενώ παράλληλα αποζητάς κάτι δροσιστικό ενάντια στις υψηλές θερμοκρασίες της θερινής εποχή. Όσο κι αν η καρδιά σου θα πει αυτόματα παγωτό - το οποίο μπορείς να απολαύσεις χωρίς τύψεις, διάβασε εδω - το μυαλό σου θα σε οδηγήσει σε κάτι πιο υγιεινό, στις φράουλες. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα από τα πιο νόστιμα φρούτα, το οποίο μπορεί να σε ξεγελάσει, νομίζοντας πως πράγματι τρως ένα γλυκό, όταν βιώνεις "δύσκολες στιγμές". Και τα καλά νέα είναι πως παρότι γενικά τις θεωρούμε ανοιξιάτικο φρούτο, η φράουλα καλλιεργείται και όλο το καλοκαίρι - για του λόγου το αληθές αλλά και για να έχεις γενικά μια ιδέα για τα φρούτα εποχής, δες τον πίνακα εποχικότητας της Greenpeace!

Θρεπτικά συστατικά

Οι φράουλες και γενικότερα τα φρούτα που ανήκουν στην κατηγορία των μούρων περιλαμβάνουν θρεπτικά στοιχεία όπως αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, σίδηρο, φυλικό οξύ, βιταμίνη Α και C. Όπως εξηγεί ο διατροφολόγος, Manuel Villacorta, μία κούπα με φράουλες περιέχει 88 mg βιταμίνης C, τη στιγμή που μία κούπα πορτοκάλια έχουν 83 mg.

Σημαντικα οφέλη

Αρχικά, οι φράουλες περιλαμβάνουν φυτοχημικά με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, όπως και άλλα οφέλη. Ειδικότερα, οι ανθοκυανίνες που είναι υπεύθυνες για το κόκκινο χρώμα του φρούτου, προστατεύουν την υγεία της καρδιάς. Μάλιστα, μία έρευνα από το 2013 έδειξε πως μεσήλικες που έτρωγαν τρεις μερίδες φράουλες κάθε εβδομάδα, μείωσαν τις πιθανότητες εμφράγματος. Από την άλλη, μια διαφορετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition διαπίστωσε πως η κατανάλωση φραουλών μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, όπως και της εμφάνισης καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών. Φυσικά, το γεγονός πως περιέχει βιταμίνη C, μειώνει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν καταστροφή των κυττάρων. 

Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοχημικά και βιταμίνη C,  τα τοποθετεί στις πρώτες θέσεις μιας υγιεινής διατροφής. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες οι φράουλες μπορεί να προλαμβάνουν διάφορους τύπους καρκίνου, μέσω της ικανότητάς τους να καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές. Όσο κι αν δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες που να αποδεικνύουν την παραπάνω άποψη, έρευνες σε ζώα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι ελλαγιτανίνες καθώς και το ελλαγικό οξύ, μια άλλη φυτική ένωση στις φράουλες, έχουν βρεθεί ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. 

Μην ξεχνάμε πως οι φράουλες είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή, φυλλικό οξύ και ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν συσχετιστεί με τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου. Μία έρευνα του 2012 εδειξε πως το να τρως φράουλες περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να καθυστερήσει τη γνωστική δυσλειτουργία που συνδέεται με τη γήρανση μέχρι και 2,5 χρόνια. Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει πως τα φρούτα που ανήκουν στην ομάδα των μούρων, μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των νέων νευρώνων στον εγκέφαλο, καθώς και να αλλάξουν τα μονοπάτια που εμπλέκονται στην πρόκληση φλεγμονής, την επιβίωση των κυττάρων, τη μετάδοση των νευρικών κυττάρων και να αποτρέψουν με λίγα λόγια τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Όσο για τη συνεργασία τους με άλλα τρόφιμα, οι φράουλες θα έπαιρναν το πρώτο βραβείο, αφού λειτουργούν με το να κάνουν καλή απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων. Τι σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα, οι vegans και οι χορτοφάγοι δεν λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά, όπως τον σίδηρο που βρίσκει κανείς άπλετο στο κρέας και προτιμούν φυτικές πηγές. Ωστόσο, γνωρίζουμε πως ο σίδηρος που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα ονομάζεται μη αιμικός σίδηρος και δεν είναι τόσο εύκολα διαθέσιμος για να απορροφηθεί από το σώμα μας όσο ο αιμικός σίδηρος που βρίσκεται στο κρέας. Έτσι, εδώ η φράουλα δείχνει την πραγματική της αξίας, καθώς όταν συνδυάζεται με τρόφιμα που αποτελούν πηγές σιδήρου, ενισχύει την απορρόφησή του.