Έρευνα έδειξε ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο έχουν έλλειψη βιταμίνης D; Κι όμως, είναι μια πραγματικότητα που έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Από πόνους στα οστά μέχρι πιο σοβαρά θέματα, η χαμηλή βιταμίνη D δεν είναι κάτι που πρέπει να αγνοήσεις. Τα καλά νέα; Υπάρχουν απλοί τρόποι για να κρατήσεις τα επίπεδά της σε ισορροπία.
Γιατί είναι τόσο σημαντική η βιταμίνη D;
Η βιταμίνη D, όπως εξηγεί η Jenna Stangland, διαιτολόγος και σύμβουλος απόδοσης, είναι μια ορμόνη που το σώμα σου μπορεί να συνθέσει από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Έχει πολλές λειτουργίες και προσφέρει σημαντικά οφέλη. Τα σωστά επίπεδα βιταμίνης D είναι κρίσιμα για τη συνολική υγεία σου.
Όπως λέει και η διατροφολόγος και ιδρύτρια της Artah, Rhian Stephenson, η βιταμίνη D:
- ρυθμίζει την κυτταρική ανάπτυξη και την έκφραση γονιδίων (κάτι πολύ σημαντικό για την πρόληψη του καρκίνου),
- ενισχύει την άμυνα του οργανισμού,
- στηρίζει τη γονιμότητα, τη μυϊκή δύναμη, την ισορροπία των ορμονών, την ενέργεια, τη διάθεση, ακόμα και τη σεξουαλική υγεία.
Με λίγα λόγια; Είναι απαραίτητη για την ευεξία σου σε όλα τα επίπεδα.
Τι συμβαίνει όταν έχεις έλλειψη;
Η έλλειψη βιταμίνης D επηρεάζει και το σώμα και το μυαλό σου. Όπως εξηγεί η Stangland, όταν τα επίπεδα είναι χαμηλά, μειώνεται η απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου στα οστά, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Επιπλέον, το ανοσοποιητικό σου εξασθενεί και αυξάνεται ο κίνδυνος για σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρκίνος. Σύμφωνα με το National Institutes of Health (NIH), το μητρικό γάλα περιέχει χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D από αυτά που χρειάζεται ένα βρέφος, και εξαρτάται άμεσα από τα δικά σου επίπεδα βιταμίνης D ως μητέρα.
Η βιταμίνη D βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, γιατί αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και μειώνει τη φλεγμονή. Η ανεπάρκεια της έχει επίσης συσχετιστεί με αυτοάνοσα, COVID-19, ορμονικά προβλήματα και διαταραχές διάθεσης.
Επιπλέον, αυξημένο ρίσκο έχουν:
- άτομα με κοιλιοκάκη, νόσο του Crohn ή κυστική ίνωση
- αν ακολουθείς vegan διατροφή
- βρέφη που θηλάζουν (εφόσον η μητέρα έχει χαμηλά επίπεδα)
- γυναίκες με πιο σκούρο τόνο δέρματος
- μεγαλύτερες ηλικίες
- άτομα με αυξημένο βάρος
Η απορρόφηση μπορεί να επηρεάζεται, ή απλώς να χρειάζεσαι μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D για να καλυφθείς.
Ποια είναι τα σημάδια;
Η μοναδική σίγουρη διάγνωση γίνεται μέσω αιματολογικής εξέτασης, όμως υπάρχουν και ενδείξεις που μπορείς να παρατηρήσεις:
- Συνεχής κόπωση: Αν νιώθεις εξαντλημένη χωρίς λόγο, ή αν κοιμάσαι αλλά δεν ξεκουράζεσαι, μπορεί να σχετίζεται με χαμηλή D.
- Πόνοι σε οστά και μυς: Συχνός μυϊκός πόνος ή αίσθημα αδυναμίας, όπως και πόνοι στις αρθρώσεις, είναι πολύ συχνοί σε τέτοιες περιπτώσεις.
- Τριχόπτωση: Η βιταμίνη D βοηθά στον κύκλο ζωής των τριχοθυλακίων. Αν έχεις έντονη απώλεια ή καθυστερημένη ανάπτυξη μαλλιών, ίσως σχετίζεται.
- Αρρωσταίνεις συχνά: Το χαμηλό ανοσοποιητικό είναι από τα πιο συχνά σημάδια έλλειψης.
- Κακή διάθεση, άγχος, κατάθλιψη: Η βιταμίνη D παίζει ρόλο στη σταθερότητα της διάθεσης. Τα χαμηλά επίπεδα συνδέονται με κακή ψυχολογία, μελαγχολία, ακόμη και δυσκολία συγκέντρωσης ή να ξεχνάς συχνά.
Διάβασε επίσης:
Βιταμίνη D: Από πού την "παίρνουμε" για τα συμπληρώματα;
Βιταμίνη D: Πότε παίρνεις D2 και πότε D3 και τι προσέχεις στα συμπληρώματα
Βιταμίνη D: Ποιοι έχουν σοβαρή έλλειψη έως 60% - Τι πρέπει να ξέρεις