Βιταμίνη D: Πότε παίρνεις D2 και πότε D3 και τι προσέχεις στα συμπληρώματα

Μάθε τις διαφορές μεταξύ της βιταμίνης D2 και της D3 και τι πρέπει να προσέξεις όταν αγοράζεις ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D.

bitaminD istock

Η βιταμίνη D ή αλλιώς "βιταμίνη του ήλιου" (καθώς το σώμα την παράγει φυσικά όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου), παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των οστών, υποστήριξη του ανοσοποιητικού, ρύθμιση της διάθεσης και άλλα.

Ωστόσο, όπως πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, η βιταμίνη D έρχεται σε διάφορες μορφές. Οι δύο κύριες μορφές είναι η βιταμίνη D2 και η βιταμίνη D3, και η καθεμία είναι μοναδική στον τρόπο με τον οποίο απορροφάται και χρησιμοποιείται στο σώμα σου.

Η Αναστασία Δ. Κόκκαλη, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, BSc (Hons), SRD, μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων μας εξηγεί τις διαφορές μεταξύ της βιταμίνης D2 και της D3 και τι πρέπει να προσέχεις όταν αγοράζεις ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D.

Διάβασε ακόμη: Τα (εκπληκτικά) οφέλη της βιταμίνης D στον οργανισμό σου

Τι είναι η βιταμίνη D2;

Όταν τα φυτά και τα μανιτάρια εκτίθενται στο υπεριώδες φως (π.χ. ηλιακό φως), παράγουν βιταμίνη D2, που ονομάζεται εργοκαλσιφερόλη. Χρησιμοποιείται συνήθως σε εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά, γάλατα φυτικής προέλευσης και συμπληρώματα διατροφής.

Η βιταμίνη D2 είναι μια μορφή βιταμίνης D που προέρχεται από φυτικές πηγές, ιδιαίτερα από μανιτάρια και μαγιά. Σε αντίθεση με τη βιταμίνη D3, η οποία λαμβάνεται από ζωικές πηγές, η βιταμίνη D2 συντίθεται με ακτινοβόληση της εργοστερόλης που βρίσκεται σε αυτούς τους φυτικούς οργανισμούς.

Ποιοι λαμβάνουν αυτήν τη μορφή: Χρησιμοποιείται συνήθως ως vegan ή χορτοφαγική εναλλακτική της βιταμίνης D3, για τον εμπλουτισμό τροφών όπως τα φυτικά γάλατα, ο χυμός πορτοκαλιού και τα δημητριακά πρωινού.

Τι είναι η βιταμίνη D3;

Η βιταμίνη D3, ή χοληκαλσιφερόλη, παράγεται στο δέρμα όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως. Είναι η πιο βιοδιαθέσιμη και αποτελεσματική μορφή για την αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα.

Η βιταμίνη D3 συντίθεται στο δέρμα ως απόκριση στην έκθεση στο ηλιακό φως και μπορεί επίσης να ληφθεί από ορισμένες ζωικές τροφές. Η βιταμίνη D3 παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της βέλτιστης υγείας των οστών διευκολύνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου.

Ποιοι λαμβάνουν αυτήν τη μορφή: Αν έχεις πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και χρειάζεσαι γρήγορη αποκατάσταση των επιπέδων στο αίμα σου.

vitaminD
istock

Τι να ψάξεις σε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να αναζητήσεις σε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D, αλλά το Νο 1 που πρέπει να προσέξεις είναι εάν περιέχει βιταμίνη D2 ή βιταμίνη D3. Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να επιλέξεις αυτό που είναι κατάλληλο για εσένα.

1. Απορρόφηση

Το συκώτι μετατρέπει τη βιταμίνη D2 και D3 σε καλσιδιόλη, αλλά οι δύο μορφές διαφέρουν ως προς τους ρυθμούς απορρόφησής τους.

Η βιταμίνη D2 θεωρείται λιγότερο αποτελεσματική για την αύξηση και τη διατήρηση των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα σε σύγκριση με τη βιταμίνη D3 και μπορεί να μην χρησιμοποιείται τόσο αποτελεσματικά από το σώμα σου.

Η βιταμίνη D3, από την άλλη πλευρά, είναι γενικά πιο αποτελεσματική στην αύξηση και τη διατήρηση των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα, καθιστώντας την ως καλύτερη μορφή για συμπλήρωμα, ειδικά όταν απαιτούνται υψηλότερες δόσεις.

"Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος που λαμβάνει ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D είναι να το καταναλώνει με βιταμίνη Κ για καλύτερη απορρόφηση" συνιστά η Αναστασία Κόκκαλη.

2. Δραστικότητα

Η βιταμίνη D3 είναι η προτιμώμενη επιλογή συμπληρώματος, καθώς είναι πιο βιοδιαθέσιμη από τη βιταμίνη D2. Ενώ και οι δύο μορφές συμβάλλουν στην υγεία των οστών, στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και σε άλλες φυσιολογικές διεργασίες, η βιταμίνη D2 μπορεί να απαιτεί υψηλότερες δόσεις για να επιτύχει παρόμοια αποτελέσματα σε σύγκριση με τη βιταμίνη D3.

3. Προέλευση

Η βιταμίνη D2 προέρχεται από μανιτάρια. Ξεκινά ως εργοστερόλη φυτικής προέλευσης και στη συνέχεια μετατρέπεται σε βιταμίνη D2 μετά την έκθεση στον ήλιο. Αντίθετα, η βιταμίνη D3 συντίθεται στο δέρμα όταν απορροφάται το ηλιακό φως ή λαμβάνεται από την κατανάλωση ζωικών τροφών όπως λιπαρά ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά και συκώτι.

"Επομένως, εάν αποφεύγεις τα ζωικά προϊόντα, μπορεί να θέλεις να επιλέξεις ένα συμπλήρωμα που χρησιμοποιεί βιταμίνη D2 αντί για D3, αν και μπορεί να μην απορροφάται τόσο αποτελεσματικά" λέει η κλινική διαιτολόγος.

Τέλος, η ειδικός επισημαίνει: "Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή, πράγμα που σημαίνει πως δεν διαλύεται στο νερό όπως η βιταμίνη C και το σύμπλεγμα των βιταμινών Β. Η βιταμίνη D απορροφάτai καλύτερα στην κυκλοφορία όταν την καταναλώνεις με τροφές που περιέχουν λιπαρά ενώ εάν τη λαμβάνεις για πάρα πολύ καιρό δεν αποδίδει τα αποτελέσματα που θέλεις."

Διάβασε σχετικά: Έλλειψη βιταμίνης D: Τα βασικά της συμπτώματα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i