Οι τροφές που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος

Πρόσθεσέ τις στην καθημερινότητά σου.

Ανήκεις στην κατηγορία ατόμων που πάσχουν από γαστρεντερικές ενοχλήσεις (φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα κ.λ.π) ; Δες πώς μπορείς να απαλλαχτείς από αυτά τα συμπτώματα αλλάζοντας κάποιες διατροφικές συνήθειες!

Γιαούρτι και κεφίρ

Το γιαούρτι και το κεφίρ είναι γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν πολύτιμες ποσότητες ασβεστίου, πρωτεϊνών και ευεργετικών βακτηρίων γνωστών ως προβιοτικών. Παρόλο που η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής, τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας στον εντερικό σωλήνα και στην ανακούφιση των επιβλαβών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του H. pylori, που προκαλεί έλκη.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ελάττωση της χρόνιας φλεγμονής του στομάχου, των κοιλιακών κραμπών που σχετίζονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και της διάρροιας. Για καλύτερα δυνητικά αποτελέσματα, καταναλώνετε γιαούρτι και κεφίρ που περιέχουν ζωντανά ενεργές καλλιέργειες, όπως το Lactobacillus acidophilus ή το Bifidobacterium bifidus.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι βασικές πηγές αντιοξειδωτικών, όπως β-καροτένιο και βιταμίνη C, που προσδίδουν την ικανότητα στο σώμα να αντιστέκεται και να θεραπεύεται από ασθένειες και λοιμώξεις. Τα πλούσια σε ίνες φρούτα και λαχανικά ενδέχεται να επιταχύνουν την ανάρρωση από έλκη στομάχου, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland, ή να μειώσουν τον κίνδυνο για την ανάπτυξη ενός από τα πρώτα. Ιδιαίτερα πλούσιες σε ίνες ποικιλίες περιλαμβάνουν σμέουρα, μήλα, αχλάδια, αγκινάρες, μπιζέλια, φασόλια, φακές, λάχανο, σπανάκι και αγκινάρες. Αν είστε επιρρεπείς σε καούρα και παλινδρόμηση, αποφύγετε όξινα τρόφιμα, όπως λεμόνια, χυμος πορτοκαλιού και προϊόντων τομάτας, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ποιες τροφές αυξάνουν και ποιες μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

Σόγια

Η σόγια είναι ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες όσπριο που χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία χορτοφαγικών και μη χορτοφαγικών διατροφών. Πολλοί άνθρωποι δε διαθέτουν το απαραίτητο ένζυμο για την πέψη της λακτόζης, ενός ενζύμου που απαντάται φυσικά στο αγελαδινό γάλα. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, μπορεί να ταλαιπωρείσαι από αέρια, φούσκωμα και πόνο στο στομάχι μετά την κατανάλωση γάλακτος, τυριού ή άλλων τροφών με βάση τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το γάλα με βάση τη σόγια, το γιαούρτι και το τυρί παρέχουν χρήσιμες εναλλακτικές λύσεις, πολλές από τις οποίες είναι ενισχυμένες με ασβέστιο. Ολόκληροι οι σπόροι σόγιας και το tofu, που είναι προϊόντα σόγιας, που περιέχουν επίσης πρωτεΐνη και ασβέστιο.

Ακολουθώντας μια ήπια διατροφή που αποτελείται κυρίως από γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αμυλούχα τρόφιμα όπως πατάτα, ρύζι, πλιγούρι κ.λ.π και κυρίως βραστά λαχανικά δε θα επιβαρυνθεί η σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Τα πικάντικα τρόφιμα, τα όσπρια και προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι πιθανό να επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα και να έχεις έντονες γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

Από τη Δήμητρα Γλυνού, διαιτολόγο διατροφολόγο, www.facebook.com/dimglynutritionist