Εμμηνόπαυση και οστεοπόρωση: Πώς συνδέονται μεταξύ τους;

Η εμμηνόπαυση και η οστεοπόρωση έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους.

Ευχαριστούμε τη Μαριλία Νικολαΐδου, χειρουργό, µαιευτήρα-γυναικολόγο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστηµίου Αθηνών, υπ. διδάκτορα Πανεπιστηµίου Αθηνών, ΜD, MSc, κάτοχο International Interuniversity Diploma of Operative Endoscopy in Gynecology του Κέντρου Ενδοσκοπικής Χειρουργικής CICE, κάτοχο µεταπτυχιακού τίτλου "Έρευνα στη γυναικεία αναπαραγωγή"

Εμμηνόπαυση και οστεοπόρωση: Είναι μία... αναπόφευκτη σχέση; Η οστεοπόρωση αποτελεί τη συχνότερη οστική πάθηση στον άνθρωπο και τη συχνότερη αιτία καταγμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες και χαρακτηρίζεται από την ελάττωση της αντοχής των οστών. Η οστική πυκνότητα, την οποία και υπολογίζουμε προκειμένου να αξιολογήσουμε την τυχόν απώλεια του οστού, καθορίζεται από τη μέγιστη οστική μάζα. Η μέγιστη οστική μάζα αποκτάται σε ηλικία 18-25 ετών και εξαρτάται ως επί το πλείστον από παράγοντες γενετικούς. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις η διάγνωση της οστεοπόρωσης τίθεται μετά από κάποιο κάταγμα, συνηθέστερα του ισχίου, των σπονδύλων και του καρπού, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει χωρίς να υπάρχει σημαντική καταπόνηση του οστού, λόγω της ελάττωσης της οστικής αντοχής. Πρώιμα ωστόσο συμπτώματα αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις τα οστικά άλγη και η απώλεια ύψους με την πρόοδο της ηλικίας.

Εμμηνόπαυση και οστεοπόρωση

Τα οιστρογόνα παίζουν βασικό ρόλο στη διαδικασία της οστικής ανακατασκευής. Καθώς στην εμμηνόπαυση τα επίπεδά τους μειώνονται δραματικά, εμφανίζεται μια ανισορροπία μεταξύ καταστροφής και παραγωγής νέου οστού, με αποτέλεσμα την απώλεια οστικής μάζας και διαταραχή της πυκνότητας και της αρχιτεκτονικής του οστού.

Έγκαιρη διάγνωση

Ο έλεγχος για την οστεοπόρωση γίνεται μέσω της μέτρησης της οστικής πυκνότητας. Βασική μέθοδος είναι η μέτρηση της απορρόφησης ακτίνων Χ διπλής ενέργειας (Dual Energy X-ray absorptiometry, DEXA). Η μέθοδος αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να υπολογίζουμε την οστική πυκνότητα σε περιοχές του σώματος (σπονδυλική στήλη, αντιβράχιο, ισχίο κ.λπ.).

Θεραπεία

Για την οστεοπενία χορηγούνται συμπληρώματα βιταμίνης D και ασβεστίου. Σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης οιστρογόνων ή ραλοξιφένης, προκειμένου να μείνει σταθερή η οστική πυκνότητα και να μην εξελιχθεί σε οστεοπόρωση. Βασικό ρόλο ωστόσο παίζει και η σωματική άσκηση (βάδισμα και ασκήσεις με βάρη), πάντα υπό την επίβλεψη γυμναστή.

Θυμήσου

Καλό είναι να γίνεται μέτρηση οστικής πυκνότητας στη φάση της κλιμακτηρίου, ώστε να διαγνωστεί έγκαιρα τυχόν οστεοπενία και να είναι γνωστή η οστική πυκνότητα με την οποία μπαίνει η γυναίκα στην εμμηνόπαυση. Διάβασε επίσης: Μπαίνεις στην εμμηνόπαυση; Αυτές είναι οι 20 ενδείξεις! Διάβασε επίσης: Πώς θα καταλάβω αν μπήκα στην κλιμακτήριο; Ένας μικρός οδηγός για την προεμμηνόπαυση