Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που πρέπει να γνωρίζεις

Λίγο πριν, λίγο μετά, όλα όσα είναι σημαντικό να γνωρίζεις για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης σύμφωνα με τον μαιευτήρα γυναικολόγο Δημήτρη Μπιλάλη.

Συνεργάστηκε ο Δημήτρης Μπιλάλης, MBBCH, MMedSci, FRCOG-CCST, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Μαιευτηρίου "Λητώ" (www.bilalisgynaikologos.gr).

Είναι κάτι (πολλά) παραπάνω από τις εξάψεις και τη διακοπή της περιόδου. Η εμμηνόπαυση είναι μια φάση στη ζωή μας που πολλοί παρομοιάζουν με την εφηβεία: Οι οργανικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκειά της προκαλούν παρόμοια "συμπτώματα" μ’ εκείνα της ορμονικής καταιγίδας της εφηβείας –αλλαγές στη διάθεση και τις σωματικές λειτουργίες–, ωστόσο μπορεί να επηρεάσουν την υγεία ή ακόμα και την καθημερινότητά σου. Μάθε τι ακριβώς είναι η εμμηνόπαυση και τα συμπτώματά της και πώς θα την αντιμετωπίσεις με τον καλύτερο τρόπο.

Οι ενδείξεις ότι πλησιάζει η προεμμηνόπαυση

Πλησιάζοντας στα 40, αρχίζει να μειώνεται ο αριθμός των ωοθηλακίων στις ωοθήκες σου. Η αντίδραση, ωστόσο, του οργανισμού σου σ’ αυτό δεν είναι εκείνη που θα λέγαμε αναμενόμενη: Τα ωοθηλάκια γίνονται υπερδραστήρια και αυξάνονται τα οιστρογόνα, με αποτέλεσμα να έχεις μικρότερο έμμηνο κύκλο. Στην πορεία όμως τα πράγματα αλλάζουν, τα οιστρογόνα αρχίζουν να μειώνονται, σταδιακά "εξαντλούνται" τα ωοθηλάκια και σταματά η περίοδός σου. Αυτή η διαδικασία δίνει το βιολογικό έναυσμα για την προεμμηνόπαυση.

Εμμηνόπαυση και δέρμα: Να τι θα βοηθήσει την επιδερμίδα σου

Δοκίμασε αφέψημα από κύμινο, κόλιαντρο και μάραθο για τις εξάψεις πριν την εμμηνόπαυση

Και παρότι τα βιολογικά αυτά δεδομένα ισχύουν για όλες τις γυναίκες, κάθε οργανισμός είναι μοναδικός, οπότε και τα πρώτα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά σ’ εσένα και εντελώς διαφορετικά στη μαμά σου ή στη φίλη σου. "Τα συμπτώματα που παρατηρεί μια γυναίκα οφείλονται στις αλλαγές του ορμονικού της προφίλ, με τις αλλαγές στα οιστρογόνα και στην προγεστερόνη. Τα πιο χαρακτηριστικά είναι ο ακανόνιστος κύκλος με περιόδους με πιο μεγάλη ροή και διάρκεια, οι εναλλαγές στη διάθεση και η κολπική ξηρότητα. Επιπλέον, όσο αλλάζουν οι ορμόνες στα συμπτώματα αυτά μπορεί να προστεθούν νυχτερινή εφίδρωση, αίσθημα παλμών ή ταχυκαρδία, αυξημένη κατακράτηση υγρών καθώς και εναλλαγές στη διάθεση" εξηγεί ο Δημήτρης Μπιλάλης, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος. Αν βιώνεις όλα ή ορισμένα από τα παραπάνω συμπτώματα μαζί με αλλαγές στην περίοδό σου, συζήτησε με το γυναικολόγο σου. Είναι πιθανό να σου συστήσει ορμονολογικές εξετάσεις που θα μετρήσουν τα επίπεδα των ορμονών σε συγκεκριμένες μέρες του κύκλου και θα δώσουν στο γιατρό σου μια εικόνα για το τι συμβαίνει στον οργανισμό σου.

Κατανόησε καλύτερα την εμμηνόπαυση

‣ Ως εμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται το χρονικό διάστημα μετά την απουσία περιόδου για 12 μήνες. ‣ Αυτό σημαίνει πως, ακόμα κι αν δεν έχεις περίοδο για 10 μήνες και αδιαθετήσεις, δεν έχεις μπει στην εμμηνόπαυση. ‣ Όλο το προηγούμενο διάστημα, όπου μπορεί να έχεις πιο αραιά ή πιο συχνά περίοδο, με μεγαλύτερη ή μικρότερη ροή αίματος και με διάφορα συμπτώματα που σχετίζονται με τις ορμονικές αλλαγές, ονομάζεται προεμμηνόπαυση ή κλιμακτήριος. ‣ Τα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση μπορεί να ξεκινήσουν πριν παρατηρήσεις διαταραχές στον κύκλο σου. ‣ Η ηλικία που μια γυναίκα θα "μπει" στην εμμηνόπαυση, η προεμμηνόπαυση, μπορεί να διαφέρει αρκετά. Κάθε ηλικία μετά τα 40 θεωρείται "φυσιολογική", ενώ ο μέσος όρος είναι τα 51 χρόνια. ‣ Η περίοδος της προεμμηνόπαυσης μπορεί να διαρκέσει από 2-3 χρόνια έως πολύ περισσότερα (έως 14 σύμφωνα με έρευνες), κατά μέσο όρο όμως διαρκεί 7,5 χρόνια. Σε αυτά τα ευρήματα κατέληξε μελέτη σε 3.302 γυναίκες στις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine. ‣ Η ηλικία που θα ξεκινήσει η προεμμηνόπαυση είναι σε πολλές γυναίκες κληρονομική. Ρώτησε τη μαμά σου πότε είχε τα πρώτα συμπτώματα (Εξίσου ισχυρή μπορεί να είναι η κληρονομικότητα από την πλευρά του μπαμπά σου).

Πότε θεωρείται πρόωρη εμμηνόπαυση;

Εάν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ξεκινήσουν πριν τα 40, θεωρείται πρώιμη. Η απώλεια των οιστρογόνων σε μικρή ηλικία σχετίζεται με πολλαπλή επιβάρυνση του οργανισμού, καθώς χάνει με πολλούς τρόπους την προστασία που του εξασφαλίζουν. Τα οιστρογόνα, για παράδειγμα, συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και τη σκελετική υγεία και προστατεύουν από τις φλεγμονές που μπορεί να σχετίζονται με διάφορες μορφές αρθρίτιδας και άλλα νοσήματα. Συζήτησε με το γιατρό σου σχετικά με τις επιλογές που υπάρχουν, είτε φυσικά με ειδικά συμπληρώματα είτε με την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική υποστήριξη.