Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τραυματισμοί στην άθληση και πώς θα τους αποφύγουμε;

Οι τραυματισμοί είναι πολύ συχνοί στην άσκηση και η πρόληψη είναι το παν.

Ευχαριστούμε τoν Θανάση Παπαχρήστο, ορθοπεδικό χειρουργό, επιμελητή Ευρωκλινικής.

Οι τραυματισμοί που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, που μπορούν αδρά να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις μυϊκές κακώσεις και τις κακώσεις των μαλακών μορίων μιας άρθρωσης ή συνδεσμικές κακώσεις, όπως είναι πιο γνωστές (soft tissue injuries). 

Τραυματισμοί κατά την άσκηση

Οι μυϊκοί τραυματισμοί είναι πιο συχνοί και συνήθως οφείλονται σε υπερβολική καταπόνηση ή κακή τεχνική κατά την εκτέλεση των ασκήσεων. Καλή προθέρμανση πριν από την έναρξη της άθλησης, με αρκετές διατάσεις, χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού και η αποφυγή "υπερβολών" μάς προφυλάσσουν από την έκθεση σε αρκετούς κινδύνους. Δώσε ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο που εκτελείς μια άσκηση, την ένταση και τη συχνότητα που γυμνάζεσαι. Ολοκληρώνοντας την άθληση, μην ξεχάσεις να επαναλάβεις τις διατάσεις, που βοηθούν το σώμα να επανέλθει σε ηρεμία μετά την ένταση της άσκησης. Αν, παρ’ όλ’ αυτά, συμβεί κάποιος μυϊκός τραυματισμός, η αποχή από τις δραστηριότητες για κάποιο χρονικό διάστημα είναι αναγκαία προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Συμβουλεύσου τον ορθοπεδικό, τον φυσικοθεραπευτή ή τον γυμναστή σου για περισσότερες πληροφορίες.

Κακώσεις κατά την άσκηση 

Οι συχνότερες κακώσεις μαλακών μορίων που συμβαίνουν κατά την άθληση είναι το διάστρεμμα της ποδοκνημικής, η ρήξη μηνίσκου, η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου στο γόνατο και η κάκωση του στροφικού πετάλου του ώμου. Η διατήρηση ενός καλού μυϊκού συστήματος μέσω της ενδυνάμωσης των κύριων μυών που κινούν τις αρθρώσεις μας, όπως ο τετρακέφαλος στο πόδι και ο δελτοειδής στο χέρι, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στην πρόβλεψη τέτοιων κακώσεων. Η αντιμετώπισή τους σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι και χειρουργική, τομέας στον οποίο καθημερινά εξελίσσονται οι επεμβατικές επιλογές με την πρόοδο της τεχνολογίας και την ευρεία χρήση της αρθροσκοπικής μεθόδου. Σε κάθε περίπτωση, επικοινώνησε με τον ορθοπεδικό σου για μια έγκυρη και εξατομικευμένη λύση στο πρόβλημά σου.

Θυμήσου

Οι αθλητικές κακώσεις είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επαγγελματίες αθλητές αλλά και όλοι μας και η πρόληψη και η άμεση αντιμετώπισή τους είναι ζωτικής σημασίας.