Γιατί ζεσταίνεσαι συνέχεια; (Ενώ δεν έχει καύσωνα)

Αν ζεσταίνεσαι συνέχεια -χωρίς να φταίει γι' αυτό ένας καύσωνας ή η εμμηνόπαυση- τότε μπορεί να φταίει η διατροφή αλλά και οι ορμόνες σου.

Όταν μια γυναίκα σταματά να έχει την περίοδό της, συνήθως γύρω στην ηλικία των 50, είναι αναμενόμενο να έχει εξάψεις, δηλαδή ξαφνικές, σύντομες αυξήσεις στη θερμοκρασία του σώματος. Τι γίνεται όμως όταν δεν βρίσκεται σε αυτή τη φάση της ζωής της και ζεσταίνεται διαρκώς; (Και δεν μιλάμε φυσικά για όταν έχει καύσωνα). 

Γιατί ζεσταίνεσαι συνέχεια; Δες εδώ κάποιες ουσίες και καταστάσεις που μπορεί να απαντούν στο ερώτημα αυτό:

Καφεΐνη

Η καφεΐνη στον καφέ ή το δυνατό τσάι μπορεί να κάνει κάποιον να είναι σε εγρήγορση και να μειώσει την υπνηλία το πρωί, αλλά αυξάνει επίσης τη θερμοκρασία του σώματος. Σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο στο αίμα και το οξύ του στομάχου, καθώς και να προκαλέσει προβλήματα ύπνου.

Πικάντικα τρόφιμα

Τα πικάντικα φαγητά φαίνεται πως αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος και μπορούν ακόμη και να οδηγήσουν σε εφίδρωση, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να το παρακάνει κανείς με την κατανάλωσή τους.

Γυμναστική

Όταν το σώμα γυμνάζεται "καίει περισσότερα καύσιμα", κάτι που αυξάνει τη θερμοκρασία του. Το σώμα προσπαθεί να ξεφορτωθεί αυτή τη θερμοκρασία στέλνοντας το ζεστό αίμα πιο κοντά στο δέρμα και δροσίζοντάς το με ιδρώτα. Ωστόσο, μερικές φορές δεν μπορεί να το ξεφορτωθεί αρκετά γρήγορα και η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει.

Έλλειψη άσκησης

Όταν είναι κανείς σε φόρμα, ο οργανισμός του λειτουργεί καλύτερα. Ειδικά οι άνθρωποι που κάνουν περισσότερη αερόβια άσκηση,μπορούν να δροσιστούν πολύ πιο άμεσα και αποτελεσματικά όταν ζεσταθούν. Άλλωστε, εκτός αυτού, η γυμναστική είναι επίσης καλή για την καρδιά, το βάρος, ακόμα και τη διάθεση.

Δεν είσαι συνηθισμένη στη ζέστη

Όσο περισσότερο χρόνο περνά κανείς έξω, τόσο πιο εύκολο είναι για το σώμα του να συνηθίσει στη θερμότητα. Χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες προκειμένου ένα υγιές άτομο να "εγκλιματιστεί" σε μια νέα θερμοκρασία και λίγο περισσότερο εάν είναι μεγαλύτερος ηλικιακά ή άρρωστος. Μόλις το συνηθίσει, το σώμα του θα μπορεί πιο εύκολα  να παραμένει δροσερό και ενυδατωμένο.

Παχυσαρκία

Οι άνθρωποι με φυσιολογικό βάρος παραμένουν δροσεροί καλύτερα από αυτούς που είναι υπέρβαροι. Όσο πιο παχύσαρκος είναι κανείς, τόσο λιγότερη επιφάνεια δέρματος έχει για κάθε κιλό σωματικού βάρους. Το αποτέλεσμα είναι η μικρότερη δυνατότητα "ψύξης". Ένας ειδικός γιατρός μπορεί να συμβουλεύσει κατάλληλα κάποιον παχύσαρκο να χάσει κιλά με μια υγιεινή διατροφή και ένα πρόγραμμα άσκησης.

Ηλικία

Καθώς κανείς μεγαλώνει, μπορεί ο οργανισμός του να μην λειτουργεί τόσο καλά όσον αφορά τη μείωση της θερμοκρασίας. Αν κάνει ζέστη, η καρδιά πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να κρατήσει το σώμα δροσερό. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, η καρδιά δεν είναι τόσο δυνατή, οπότε πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά. Επίσης, τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να μην διευρύνονται όπως παλιά, οπότε δεν μπορούν να μεταφέρουν τόσο πολύ αίμα στην επιφάνεια του δέρματος.

Διαταραχές του θυρεοειδούς

Ένα πρόβλημα με τον θυρεοειδή αδένα μπορεί να ευθύνεται αν κάποιος συνεχώς ζεσταίνεται. Με τον υπερθυρεοειδισμό, ο αδένας παράγει πάρα πολλή θυρεοειδική ορμόνη, γεγονός που επιταχύνει τον ρυθμό που το σώμα μετατρέπει τα καύσιμα σε ενέργεια και προκαλεί αίσθημα ζέστης. Οι άνθρωποι με υπερθυροειδισμό μπορεί να διψούν, να πεινάνε και να ιδρώνουν περισσότερο, καθώς και να έχουν ταχυκαρδία, διάρροια ή εξανθήματα με φαγούρα. Ακόμη, οι γυναίκες μπορεί να έχουν ελαφρύτερες ή μειωμένες περιόδους ή να δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες.

Διαβήτης (τύποι 1 και 2)

Σε ανθρώπους με διαβήτη, τα αιμοφόρα αγγεία δεν διαστέλλονται, ούτε διευρύνονται, όπως θα έπρεπε, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο για το σώμα να μεταφέρει αίμα στην επιφάνεια του δέρματος και να απαλλαχθεί από τη θερμότητα. Οι ιδρωτοποιοί αδένες που υποτίθεται ότι δροσίζουν το δέρμα δεν λειτουργούν τόσο καλά, γεγονός που οδηγεί σε δυσκολίες μείωσης της θερμοκρασίας.

Πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια

Όταν οι ωοθήκες μιας γυναίκας δεν συνθέτουν φυσιολογικές ποσότητες οιστρογόνων ή δεν απελευθερώνουν ωάρια σε τακτική βάση, επέρχεται η πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια. Μπορεί να είναι δύσκολο να μείνει έγκυος, να έχει εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις που μοιάζουν με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Αν μια γυναίκα παρατηρήσει πως έχει αυτά τα προβλήματα,δεν έχει τακτικές περιόδους, έχει λιγότερη σεξουαλική επιθυμία και κολπική ξηρότητα, πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό της.

Καρδιαγγειακή νόσος

Σε περίπτωση καρδιαγγειακής νόσου, τα αιμοφόρα αγγεία δεν επεκτείνονται τόσο καλά όσο θα έπρεπε και το σύστημα που επηρεάζει την εφίδρωση, δεν λειτουργεί όσο αποτελεσματικά θα έπρεπε. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη τη μείωση της θερμοκρασίας και μπορεί να είναι και επικίνδυνο. Μια εξασθενημένη καρδιά μπορεί να τεντωθεί για να στείλει αίμα στο σώμα, και αυτό μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.