"Κακές ειδήσεις": Έτσι θα προστατεύσεις την ψυχική σου υγεία

Τρόποι που θα σε βοηθήσουν να "θωρακίσεις" καλά την υγεία σου, παρά τις αρνητικές ειδήσεις που κυκλοφορούν.

Έχει παρατηρηθεί πως τώρα περισσότερο από ποτέ όλο και μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού "εθίζεται" στο να διαβάζει τα νέα. Με την τεχνολογία να διέπει τη ζωή μας και να μαθαίνουμε γρηγορότερα από ποτέ οτιδήποτε συμβαίνει χίλια μίλια μακριά, είναι δύσκολο να μην ενημερωθούμε - κυρίως για τα δυσάρεστα- , ακόμα κι αν κλείσουμε τα αυτιά μας. Παράθυρα πετάνε στην οθόνη του υπολογιστή μας, ενημερώσεις εμφανίζονται στην homepage του smartphone μας και γεγονότα, γεγονότα, γεγονότα αναρτώνται στα social media.

Και ξαφνικά αναρωτιέσαι πάντα τόσο δυσάρεστα ήταν τα νέα, καταλαβαίνοντας πως ό,τι διαβάζεις και βλέπεις σε καταβάλει ψυχολογικά. Ίσως παλαιότερα, η έλλειψη συνεχούς και άμεσης ενημέρωσης από διάφορα Μέσα έδινε τη δυνατότητα μικρών στιγμών ηρεμίας στον μικρόκοσμό μας, έχοντας την κατά κάποιο τρόπο την επιλογή. "Πριν το ίντερνετ, τα smartphone και τα social media, απλά μπορούσαμε να πατήσουμε το κουμπί στο τηλεχειριστήριο ή να αλλάξουμε σταθμό στο ραδιόφωνο όταν θέλαμε να αποσυμπιεστούμε", υπογραμμίζει η διδάκτωρ νευροψυχολόγος, Sanam Hafeez.

Πλέον, είναι αναπόφευκτο να μην επηρεαστούμε αν ζούμε όπως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι της εποχής μας. Και όταν δέχεσαι συνεχώς αρνητικά και δυσάρεστα νέα είναι επόμενο να δεις μετάπτωση στην ψυχική σου υγεία. Όπως επισημαίνει η πιστοποιημένος σύμβουλος Joanne Frederick, "το συνεχές stream νέων που εκτιθέμεθα καθημερινά, κάθε ώρα και κάθε λεπτό μπορεί να μας προκαλέσει στρες. Είτε το παρατηρούμε, είτε όχι, αυτό που βλέπουμε στις ειδήσεις εισέρχεται στο υποσυνείδητό και επηρεάζει τις ζωές μας με τους πιο απίθανους τρόπους και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του να αναπτύξεις μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη και άγχος". 

Πώς θα προστατεύσεις την ψυχική σου υγεία;

Το κλειδί βρίσκεται στο μέτρο. Δεν σημαίνει πως πρέπει να μείνεις σε μία σπηλιά ή να αποσυνδεθείς τελείως από την ενημέρωση, ωστόσο δεν πρέπει να ξεπερνάς τα όρια. Πιο αναλυτικα:

Περιόρισε τον χρόνο: Από το να αφήνεις ανοιχτή την τηλεόραση για να παίζει συνεχώς νέα στο background, απλά βάλε το όριο της μισής ώρας την ημέρα για να τσεκάρεις τις ειδήσεις και να κάνεις scrolling στα social media.

Όρισε μία συγκεκριμένη ώρα: Βάζοντας ένα πρόγραμμα είσαι προετοιμασμένη για αυτό που πρόκειται να επακολουθήσει, ενώ δεν αποσπάται η προσοχή σου τις υπόλοιπες παραγωγικές ώρες, αφού γνωρίζεις τη στιγμή που θα μπορέσεις να κάνεις το scrolling. Προσοχή, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ποτέ δεν πρέπει να είναι αυτή η ώρα πριν πέσεις για ύπνο καθώς οι βίαιες και αποκρουστικές εικόνες μπορεί να σου προκαλέσουν προβλήματα στον ύπνο και εφιάλτες.

Προτίμησε συγκεκριμένες πηγές: Αν δεν θες να δεις εικόνες ή βίντεο που θα σε επηρεάσουν, μπορείς απλά να γυρίσεις το κινητό σου για παράδειγμα σε reading λειτουργία ή καλύτερα να προτιμήσεις ένα podcast ή το ραδιόφωνο.

Μάθε τα νέα από φίλο: Αν νιώθεις πως δεν θες να επηρεαστείς αρνητικά, αλλά παράλληλα επιθυμείς να μάθεις τι έχει γίνει στον κόσμο, μπορείς να ζητήσεις από έναν φίλο σου να σε ενημερώνει, χρησιμοποιώντας όμως "φίλτρο". 

Απόφυγε ανθρώπους: Κυρίως εκείνους που φέρνουν την καταστροφή και τρέφονται από τα δυσάρεστα νέα, οι οποίοι το μόνο που θέλουν είναι να συζητάνε και να αναπαράγουν αρνητικά θέματα.