Είναι τελικά το καστανό ρύζι πιο υγιεινό από το λευκό;

Η διαδικασία επεξεργασίας του καστανού και του λευκού ρυζιού είναι διαφορετική, όπως και οι ιδιότητές τους.

Η διαφορά μεταξύ καστανού και λευκού ρυζιού δεν περιορίζεται μόνο στο χρώμα. Η διαδικασία επεξεργασίας τους είναι επίσης διαφορετική, όπως και οι ιδιότητές τους.

Το καστανό ρύζι είναι ένα ολικής αλέσεως τρόφιμο που περιέχει και τα τρία μέρη του κόκκου: τον φλοιό (πίτουρο), το ενδοσπέρμιο και το φύτρο. Αντίθετα στο λευκό ρύζι, κατά την επεξεργασία του, αφαιρείται ο φλοιός και το φύτρο. Έτσι το λευκό ρύζι είναι πιο αμυλούχο και λιγότερο θρεπτικό από το καστανό, ενώ συνήθως μαγειρεύεται και πιο γρήγορα από το καστανό.

Ποιο είναι πιο θρεπτικό

Όπως αναφέρεται στο Harvard Health Publishing, και τα δύο μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά το καστανό ρύζι, επειδή διατηρεί τον φλοιό και το φύτρο, είναι πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Σημειώνεται πως μια διατροφή πλούσια σε ολικής αλέσεως τρόφιμα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και καλύτερη διαχείριση του βάρους.

Το καστανό ρύζι περιέχει περισσότερες ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο και συγκεκριμένες βιταμίνες Β (Β1, Β3, Β6, Β9).

Δες περισσότερα στο thetoc.gr