Ξινό, καυτερό και φαρμακευτικό: Μάθε τι τρώνε οι Κορεάτες κάθε μέρα για μακροζωία

Το κορεάτικο superfood που κάνει θραύση παγκοσμίως, τώρα στο μικροσκόπιο της επιστήμης. Spoiler: Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης.

Αν σου έλεγαν ότι ένα φαγητό που βρίσκεται στο τραπέζι των Κορεατών καθημερινά εδώ και αιώνες πλέον αναγνωρίζεται από την UNESCO ως πολιτιστική κληρονομιά, θα το πίστευες; Αν όχι, ήρθε η ώρα να γνωρίσεις το κίμτσι, το πιο spicy superfood που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι.

Πολίτικη σαλάτα τουρσί - Η πανάρχαια συνταγή που κάνει "θαύματα" στο έντερό σου 

Τι είναι το κίμτσι και γιατί μιλάει όλος ο κόσμος γι’ αυτό;

Το kimchi είναι ένα παραδοσιακό κορεάτικο πιάτο με βάση λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση. Η πιο γνωστή εκδοχή του γίνεται με κινέζικο λάχανο (baechu kimchi), αλλά υπάρχουν πάνω από 200 διαφορετικές παραλλαγές, φτιαγμένες από ραπανάκια, πράσινα κρεμμύδια, ακόμα και αγγουράκια, όπως το αγαπημένο kimchi της Tessa Nguyen, σεφ και διατροφολόγου από το Ντιτρόιτ: το oi sobagi. Σύμφωνα με την ίδια, "είναι αλμυρό, ξινό και έχει μια γεύση που σκάνε όλες οι νότες, από το τσίλι, το σκόρδο και την οξύτητα που θυμίζει ξίδι". 

Η διαδικασία παρασκευής του, γνωστή ως kimjang, αναγνωρίστηκε από την UNESCO το 2013 ως μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Κάθε φθινόπωρο, οικογένειες μαζεύονται για να φτιάξουν kimchi που θα διατηρηθεί για όλο τον χειμώνα.

Μπορεί ένα πιάτο να κάνει καλό στην υγεία σου;

Ναι  και η επιστήμη το υποστηρίζει. Σύμφωνα με ανασκόπηση ερευνών του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Ethnic Foods, το kimchi είναι ένα πιάτο με τεκμηριωμένες φαρμακευτικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, έχει συνδεθεί με:

Μείωση φλεγμονών

Πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου

Μείωση της χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Πρόληψη της αθηροσκλήρωσης (συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες)

Μείωση σωματικού λίπους

Βελτίωση της εντερικής υγείας μέσω προβιοτικών

Όπως λέει χαρακτηριστικά η διατροφολόγος Tessa Nguyen στο Medical Χpress, "όχι μόνο βοηθά στην πέψη, αλλά έχει και αυτή την ιδιαίτερη γεύση που δεν μοιάζει με τίποτα άλλο". 

Και τι γίνεται με το αλάτι;

Εδώ υπάρχει μια μικρή παγίδα. Αν και η διατροφική του αξία είναι υψηλή (μόλις 22,5 θερμίδες, 2,4 γρ. φυτικές ίνες, σχεδόν καθόλου λιπαρά σε ένα φλιτζάνι των 150γρ), το kimchi περιέχει αρκετό νάτριο – περίπου 747 mg ανά μερίδα. Για να καταλάβεις καλύτερα, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προτείνει μέγιστο ημερήσιο όριο τα 1.500 mg για άτομα με υπέρταση και 2.300 mg για τον γενικό πληθυσμό. Άρα, όπως με όλα τα πράγματα, το μυστικό είναι το μέτρο.

Πώς φτιάχνεται;

Αν σου αρέσουν τα DIY projects με γεύση, μπορείς να δοκιμάσεις να το φτιάξεις μόνη σου. Όπως εξηγεί η Nguyen, για το κλασικό λάχανο-kimchi:

Μουλιάζεις τα φύλλα λάχανου σε αλατόνερο για αρκετές ώρες (ή όλη νύχτα), ώστε να μαλακώσουν.

Φτιάχνεις πάστα από σκόρδο, τζίντζερ και τσίλι.

Αλείφεις κάθε φύλλο ξεχωριστά με την πάστα.

Τοποθετείς τα φύλλα σε δοχεία (παραδοσιακά πήλινα, onggi), τα κλείνεις καλά και τα αφήνεις να ζυμωθούν σε χαμηλή θερμοκρασία για μέρες ή εβδομάδες.

Αν δεν το καταναλώσεις φρέσκο, διατηρείται στο ψυγείο για περίπου μια εβδομάδα, αλλά όσο περνάει ο καιρός, αλλάζει η γεύση και η υφή. Αν εμφανιστεί μούχλα, το πετάς χωρίς δεύτερη σκέψη.

Με τι να το συνδυάσεις; 

Το kimchi μπορεί να συνοδεύσει σχεδόν τα πάντα: από ρύζι και noodles μέχρι ομελέτες, σαλάτες ή stir-fry πιάτα. Είναι μια ιδανική λύση για να προσθέσεις γεύση, προβιοτικά και υγιεινά θρεπτικά συστατικά στο πιάτο σου χωρίς περιττές θερμίδες. Όπως λέει και η Nguyen, που έζησε στην Κορέα από το 2018 ως το 2022 και ανταλλάσσει ακόμα συνταγές με Κορεάτες φίλους της, "παίρνω μαζί μου kimchi ακόμα και όταν ταξιδεύω, απλώς το τυλίγω καλά για να μην χαλάσει”.

Πέντε τροφές που θα εξασφαλίσουν τα προβιοτικά που χρειάζεται το έντερό σου