Πέντε τροφές που θα εξασφαλίσουν τα προβιοτικά που χρειάζεται το έντερό σου

Για να λαμβάνεις τακτικά την απαιτούμενη δόση "καλών βακτηρίων".

προβιοτικα iStock

Η καλή λειτουργία του εντέρου διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην γενικότερη υγεία του οργανισμού, για αυτό και η φροντίδα αλλά και βελτίωση του, πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα. Το πεπτικό σύστημα για να μπορέσει να διαχειριστεί κατάλληλα ότι φτάνει εκεί, αλλά και να εκτελέσεις σωστά τις διαδικασίες του, απαιτεί την φιλοξενία μιας ποικιλίας βακτηρίων, γνωστή με την ονομασία "προβιοτικά". Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιστημονική Ένωση Προβιοτικών και Πρεβιοτικών, τα βακτήρια αυτά "είναι μικροοργανισμοί, που όταν βρίσκονται σε επαρκείς ποσότητες, προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία του ξενιστή (δηλαδή του ανθρώπου)".

Μελέτες έχουν αποδείξει πως η προσθήκη τροφών πλούσιων σε προβιοτικά στην καθημερινή μας διατροφή, προσφέρει σημαντικά οφέλη όπως καλύτερη πέψη, περισσότερη ενέργεια, λαμπερό δέρμα και ισχυρό ανοσοποιητικό. Ενώ μπορείς να καταναλώσεις τα εν λόγω βακτήρια από συμπληρώματα, υπάρχουν επίσης πολλά τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά και βρίσκονται στην φύση. Βασική προϋπόθεση για την "δημιουργία" των καλών βακτηρίων είναι οι τροφές αυτές να έχουν υποστεί ζύμωση, μια φυσική διαδικασία που μετατρέπει τους υδατάνθρακες -άμυλο και ζάχαρη- σε αλκοόλη ή οξέα. Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορεί να διαταράξουν την μικροχλωρίδα του εντέρου, για να την επαναφέρεις απλώς πρόσθεσε τις παρακάτω τροφές με επαρκή ποσότητα προβιοτικών στην διατροφή σου.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι πιθανότατα η πρώτη τροφή που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη "προβιοτικά". Και δεν έχεις άδικο, αφού έχει υποστεί ζύμωση και μάλιστα σε πολλές ετικέτες αυτού μπορείς να βρεις την ένδειξη "ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες", που σημαίνει ότι περιέχει τα βακτήρια που χρειάζεται το έντερο σου. Διαβάζοντας τις ετικέτες είναι επίσης εύκολο να αποφύγεις οποιαδήποτε γλυκαντική ουσία που δεν θα σου προσφέρει τίποτα χρήσιμο.

Ελιές

Οι ελιές είναι αναμφίβολα μια καλή πηγή προβιοτικών βακτηρίων. Μάλιστα, σύμφωνα με αντίστοιχες έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι οι πράσινες ελιές της Σικελίας λειτουργούν ως αντιοξειδωτικό όταν καταναλώνονται τακτικά, μειώνοντας τη φλεγμονή.

Μηλόξυδο

Είναι γεγονός πως η κατανάλωση αυτού συνδέεται με αρκετά οφέλη, ενώ αποτελεί φανταστικό συστατικό για την επιδερμίδα και τα μαλλιά. Μεταξύ άλλων, περιέχει και προβιοτικά. Μπορείς να το συνδυάσεις μέσα σε διάφορες συνταγές ή ωμό στις σαλάτες.

Κεφίρ

Μια εναλλακτική επιλογή, για τις στιγμές που απλώς έχεις βαρεθεί το γιαούρτι. Το κεφίρ στην ουσία αποτελεί ένα ρόφημα γιαουρτιού, πλούσιο σε προβιοτικά και το οποίο μπορείς να προσθέσεις μέσα στο πρωινό σου smoothie, απογειώνοντας ακόμα και την ποσότητα της πρωτεΐνης.

Πίκλες

Οι πίκλες ή τουρσιά είναι ακόμα μια τροφή που έχει υποστεί ζύμωση και άρα διαθέτει ικανοποιητική ποσότητα προβιοτικών. Φυσικά, η κατανάλωση τους προϋποθέτει προσοχή στην περιεκτικότητα τους σε νάτριο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i