Για δεκαετίες, τα αυγά θεωρούνταν διατροφικός "ύποπτος" για την αύξηση της κακής χοληστερόλης (LDL) και την πρόκληση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας έρχεται να ανατρέψει αυτή την αντίληψη, με αποδείξεις. Δημοσιευμένη στο American Journal of Clinical Nutrition, η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο αυγών την ημέρα όχι μόνο δεν αυξάνει την LDL χοληστερόλη, αλλά μπορεί και να τη μειώσει, αρκεί η υπόλοιπη διατροφή να είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. "Όταν πρόκειται για το πρωινό σας, δεν είναι τα αυγά που πρέπει να σας ανησυχούν, αλλά το μπέικον ή τα λουκάνικα που τα συνοδεύουν", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Jon Buckley.
Καλά και κακά λιπαρά: Όλα τα είδη, οι πηγές τους και οι ποσότητες που πρέπει να καταναλώνεις
Πώς έγινε η μελέτη;
Στην έρευνα συμμετείχαν 61 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 18–60 ετών, με μέσο επίπεδο LDL χοληστερόλης στα 105 mg/dL, τιμή που θεωρείται ήδη στα όρια κινδύνου, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τρεις διαφορετικές διατροφές, με διάρκεια πέντε εβδομάδες για κάθε μία, σε κυκλική εναλλαγή ώστε να ελαχιστοποιηθούν εξωτερικοί παράγοντες:
- Διατροφή με υψηλή διατροφική χοληστερόλη και χαμηλά κορεσμένα λιπαρά, περιλαμβάνοντας 2 αυγά την ημέρα.
- Διατροφή με χαμηλή χοληστερόλη αλλά υψηλά κορεσμένα λιπαρά, χωρίς αυγά.
- Διατροφή με υψηλή χοληστερόλη και υψηλά κορεσμένα λιπαρά, περιλαμβάνοντας μόνο 1 αυγό την εβδομάδα.
"Μέχρι σήμερα, καμία μελέτη δεν είχε συγκρίνει άμεσα τις επιδράσεις τριών διατροφικών μοτίβων που διαχωρίζουν τη χοληστερίνη από τα κορεσμένα λιπαρά", επισημαίνουν οι ερευνητές. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους: Μετά την ολοκλήρωση των διατροφικών κύκλων, 48 άτομα ολοκλήρωσαν το πρωτόκολλο και υποβλήθηκαν σε αιματολογικές εξετάσεις.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;
- 2 αυγά/ημέρα + χαμηλά κορεσμένα λιπαρά → μέση LDL: 103,6 mg/dL
- Χωρίς αυγά + υψηλά κορεσμένα λιπαρά → μέση LDL: 108,0 mg/dL
- 1 αυγό/εβδομάδα + υψηλά κορεσμένα λιπαρά → μέση LDL: 109,0 mg/dL
Η μείωση της LDL ήταν στατιστικά σημαντική στην ομάδα που κατανάλωνε καθημερινά αυγά, κάτι που ανατρέπει την παλιά διατροφική σύσταση περιορισμού.
Ο πραγματικός ένοχος: Τα κορεσμένα λιπαρά
Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ πρόσληψης χοληστερίνης και αύξησης LDL. Αντίθετα, κάθε 1 γραμμάριο κορεσμένου λίπους στη διατροφή συσχετίστηκε με αύξηση 0,35 mg/dL της LDL χοληστερόλης. Με απλά λόγια: δεν είναι τα αυγά το πρόβλημα, είναι τα λιπαρά συνοδευτικά τους. "Τα αυγά έχουν αδίκως κατηγορηθεί λόγω της υψηλής τους χοληστερίνης. Αυτό που πραγματικά επιβαρύνει την καρδιά είναι η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών", εξηγεί ο καθηγητής Jon Buckley.