Κάθε φθινόπωρο, όλοι ψάχνουμε τον πιο "έξυπνο” τρόπο να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας. Το μέλι, οι ταμπλέτες και η βιταμίνη C έχουν καθημερινή θέση στο γραφείο ή την τσάντα μας, όμως οι ειδικοί υπενθυμίζουν πως η πραγματική άμυνα δεν κρύβεται σε ένα σφηνάκι λεμόνι ή ένα χάπι. Όπως επισημαίνει η ανοσολόγος Jenna Macciochi στην Daily Mail, η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού δεν είναι θέμα τύχης, ούτε ενός χαπιού βιταμινών.
Περίπου το 70% της ανοσολογικής μας δύναμης βρίσκεται στο πεπτικό σύστημα, και η υγεία του εξαρτάται από τη σύνθεση και την ποικιλία της διατροφής μας, όχι από "μαγικά" superfoods. "Κανένα θρεπτικό συστατικό δεν λειτουργεί μόνο του. Η δύναμη βρίσκεται στον συνδυασμό τους", τονίζει η Dr Macciochi, θυμίζοντάς μας ότι ένα ισχυρό ανοσοποιητικό χτίζεται καθημερινά μέσα από μικρές, σταθερές επιλογές.
Στην ίδια γραμμή, η διατροφολόγος Dr Carrie Ruxton και ο καθηγητής ανοσολογίας Daniel Davis από το Imperial College London υπενθυμίζουν πως ο ύπνος, η άσκηση και η διαχείριση του στρες είναι εξίσου καθοριστικά για την άμυνά σου όσο και το φαγητό στο πιάτο σου.
Κι αφού οι ειδικοί συμφωνούν ότι η θωράκιση του ανοσοποιητικού ξεκινά από τη διατροφή, ήρθε η ώρα να δεις ποιες τροφές έχουν πραγματικά επιστημονική στήριξη, πέρα από τη βιταμίνη C που έχει μονοπωλήσει τη συζήτηση.
1. Γιαούρτι και ζυμωμένα τρόφιμα
Το πεπτικό σύστημα είναι το κέντρο ελέγχου του ανοσοποιητικού σου, και εκεί χρειάζεται η σωστή "ισορροπία" μικροβίων. Η Macciochi επισημαίνει πως τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το τυρί και το kimchi μπορούν να βελτιώσουν αυτή την ισορροπία.
Μάλιστα, μελέτη του Stanford School of Medicine έδειξε ότι άνθρωποι που κατανάλωναν ζυμωμένα τρόφιμα για 10 εβδομάδες είχαν μεγαλύτερη ποικιλία ωφέλιμων μικροβίων και λιγότερη φλεγμονή. Όπως λέει η Dr Macciochi: "Ακόμη και ένα κεσεδάκι γιαούρτι την ημέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά".
Γιαούρτι, κομπούχα και κίμτσι: Πώς τα ζυμωμένα τρόφιμα μπορούν να βλάψουν την υγεία σου;
2. Λιπαρά ψάρια
Σύμφωνα με την Dr Carrie Ruxton, η βιταμίνη D είναι το "καύσιμο" που ενεργοποιεί τους T-λεμφοκυττάρους, τα κύτταρα - στρατιώτες του ανοσοποιητικού σου.
Το πρόβλημα; Στη Βρετανία, αλλά και στην Ευρώπη, ένας στους πέντε ανθρώπους έχει έλλειψη βιταμίνης D τους χειμερινούς μήνες.
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί, είναι η καλύτερη φυσική πηγή. Μία μερίδα σολομού καλύπτει πάνω από το μισό της ημερήσιας ανάγκης σου. Αν συνδυαστεί και με λίγο ήλιο (όσο μας αφήνει ο καιρός), θα κρατήσεις το ανοσοποιητικό σου σε εγρήγορση.
"Ποια είναι τα πιο άπαχα ψάρια" και άλλες απορίες σχετικά με τα ψάρια βρίσκουν την απάντησή τους
3. Στρείδια
Ο ψευδάργυρος είναι το κλειδί για τη δημιουργία νέων ανοσοκυττάρων, σύμφωνα με την Dr Ruxton. Ακόμη και μια μικρή έλλειψη μπορεί να κάνει τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε ιούς.
Τα στρείδια είναι η πλουσιότερη πηγή - μόλις 100 γραμμάρια προσφέρουν σχεδόν όλη τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα. Αν δεν σου αρέσουν, μπορείς να πάρεις ψευδάργυρο και από όσπρια, αυγά, ξηρούς καρπούς ή κόκκινο κρέας. Όπως λέει η Dr Ruxton, "ένα μικρό συμπλήρωμα ψευδαργύρου για λίγες ημέρες μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος".
3 τροφές που θα ενισχύσουν τη libido σου άμεσα - Σύμφωνα με διατροφολόγο
4. Άπαχο κόκκινο κρέας
Σύμφωνα με την ίδια, είναι μύθος ότι το άπαχο κόκκινο κρέας είναι ανθυγιεινό.
Αντιθέτως, αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου, ψευδαργύρου και βιταμινών Β, όλα απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Ο σίδηρος, ειδικά, βοηθά στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη μεταφορά οξυγόνου, κάτι κρίσιμο όταν ο οργανισμός παλεύει με μια λοίμωξη.
Αν δεν τρως κρέας, μπορείς να το αντικαταστήσεις με φασόλια, ρεβίθια, αποξηραμένα φρούτα και δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο.
Μοσχάρι ή κοτόπουλο: Ποιο κρέας είναι καλύτερο για την υγεία του εντέρου; - Η επιστήμη απαντά
5. Διατροφική ισορροπία: ούτε νηστική, ούτε... υπερβολικά χορτάτη
Ο καθηγητής Daniel Davis από το Imperial College London εξηγεί πως το υπερβολικό βάρος αυξάνει τη φλεγμονή στα κύτταρα του ανοσοποιητικού, ενώ η πολύ χαμηλή πρόσληψη τροφής οδηγεί σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών.
Η ισορροπία είναι το παν. Η διατροφολόγος Rhiannon Lambert προσθέτει ότι, ακόμη κι αν δεν έχεις όρεξη λόγω ίωσης, το σώμα σου χρειάζεται ενέργεια για να πολεμήσει. Φρόντισε να τρως μικρά, θρεπτικά γεύματα και να πίνεις αρκετά υγρά, αυτό είναι το πραγματικό boost.
Ο απόλυτος οδηγός για μακροθρεπτικά: πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λίπη