Η πίτσα είναι από τα λίγα φαγητά που τιμάμε και την επόμενη μέρα, αλλά ξέρεις τι γίνεται όταν ξεμείνει ένα κομμάτι στο κουτί; Ο μικροβιολόγος Nicholas Aicher από το Σικάγο αποφάσισε να το εξετάσει πειραματικά και τα αποτελέσματα είναι όσο σοκαριστικά όσο και… ενδιαφέροντα. Ο Aicher, ανέβασε στο TikTok (@howdirtyis) ένα βίντεο όπου έλεγξε την ανάπτυξη βακτηρίων σε φρέσκα και χθεσινά κομμάτια πίτσας, συγκεντρώνοντας χιλιάδες views.
3 αντικείμενα μπάνιου που δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεσαι – Μια ειδικός εξηγεί γιατί
@howdirtyis PIZZAAAAA #science #cleantok #fact #food #onthisday ♬ Dancing With Myself - 7" Version - Generation X & Billy Idol
Η διαδικασία ήταν απλή αλλά πολύ αποκαλυπτική: ο ίδιος χρησιμοποίησε επιχρίσματα για να πάρει δείγματα από το τυρί, και το πεπερόνι στην πίτσα, τόσο αμέσως μετά την αγορά όσο και την επόμενη μέρα. Τα δείγματα μεταφέρθηκαν για μικροβιακή καλλιέργεια και τοποθετήθηκαν σε θερμοκοιτίδα, ώστε να αναπτυχθούν τα βακτήρια υπό ελεγχόμενες συνθήκες.
Τα αποτελέσματα ήταν απρόβλεπτα. Το φρέσκο τυρί φαινόταν "καθαρό", ενώ το φρέσκο πεπερόνι είχε ήδη σημαντική ανάπτυξη βακτηρίων. Την επόμενη μέρα, η πίτσα με τυρί εμφάνισε μια πιο κακή εικόνα, με ορατή ανάπτυξη βακτηρίων. Αντίθετα, το σημείο με το πεπερόνι ήταν πιο "καθαρό" ακόμη κι από τη φρεσκοψημένη πίτσα, γεγονός που, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Aicher, δεν μπορούσε να εξηγήσει. Όπως είπε χαρακτηριστικά: "Σκέφτηκα ότι θα ήταν διασκεδαστικό για τους ανθρώπους να δουν όλη αυτή τη μικροβιακή… βρωμιά που δεν σκεφτόμαστε καθημερινά". Το πεπερόνι περιέχει αλάτι και λίπος, που πιθανώς περιορίζουν την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων, εξηγώντας εν μέρει τη διαφορά.
Ο διάσημος κανόνας "five-second" και η πίτσα στο πάτωμα
Ο Aicher είχε δοκιμάσει και τον γνωστό μύθο του "five-second rule", για να δει αν ένα τρόφιμο που πέφτει στο πάτωμα είναι ασφαλές αν το σηκώσεις μέσα σε 5 δευτερόλεπτα. Το πείραμα περιλάμβανε δείγματα που έμειναν στο πάτωμα από 1 δευτερόλεπτο έως 1 λεπτό, τα οποία εξετάστηκαν για βακτήρια.
Τα ευρήματα ήταν σαφή: ακόμη και το φαγητό που έμεινε μόλις ένα δευτερόλεπτο είχε βακτήρια. Τα κομμάτια των 5, 10, 20 και 30 δευτερολέπτων παρουσίασαν αντίστοιχα μεγαλύτερη ανάπτυξη, ενώ το δείγμα που έμεινε ένα λεπτό είχε περίπου τα ίδια βακτήρια με τα 5 δευτερόλεπτα. Ο Aicher συνοψίζει: "Είτε μείνει 5 είτε 60 δευτερόλεπτα στο πάτωμα, θα είναι βρώμικο". Η επιστημονική αλήθεια πίσω από τα leftovers είναι λοιπόν απλή: όσο περισσότερη ώρα μένει εκτεθειμένο το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο αυξάνεται η μικροβιακή ανάπτυξη.