6 ερωτήσεις και απαντήσεις για το μαστογραφικό έλεγχο

Ο μαστογραφικός έλεγχος είναι η καλύτερη πρόληψη για την προστασία της υγείας σου.

Από τη Βάνια Σταφυλά, MD, PhD, EBBS, Χειρουργό Μαστού, Διδάκτωρσ Πανεπιστημίου Αθηνών, Διπλωματούχου European Boards of Breast Surgery, Μετεκπαιδυθείσα στο Royal Free Hospital του Λονδίνου και στο European Institute of Oncology του Μιλάνο, www.stafyla.com

Η υγεία του στήθους είναι ζωτικής σημασίας για κάθε γυναίκα. Μάθε πώς θα τη διαφυλάξεις και βάλε στο πρόγραμμα τον μαστογραφικό έλεγχο.

Πότε πρέπει να αρχίσω να κάνω μαστογραφικό έλεγχο;

Ο προληπτικός έλεγχος αρχίζει στην ηλικία των 40 με μαστογραφία τεσσάρων λήψεων κάθε χρόνο και πρέπει να συνεχίζεται όσο είσαι υγιής, ανεξάρτητα από την ηλικία σου. Πριν τα 40, μπορείς στο πλαίσιο της πρόληψης να κάνεις υπερηχογράφημα μαστών και κλινική εξέταση.

Πρέπει να κάνω μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαζί κάθε χρόνο;

Αυτό εξαρτάται από την ποιότητα των μαστών σου και από τα ευρήματα της μαστογραφίας. Πρόκειται για μια σύσταση που θα την κάνει ο ειδικός αντινοδιαγνωστής που θα εξετάσεις τη μαστογραφία σου.

Είναι επικίνδυνη η ακτινοβολία που λαμβάνω από τη μαστογραφία;

Μελέτες έχουν δείξει ότι το όφελος από την πρώιμη ανίχνευση καρκίνου του μαστού από τον προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο είναι πολύ πιο σημαντικό από τη χαμηλή δόση ακτινοβολίας που λαμβάνεις.

Γιατί είναι καλύτερη η ψηφιακή μαστογραφία;

Γιατί έχει μικρότερη δόση ακτινοβολίας και πολύ καλύτερη απεικόνιση, ώστε να γίνεται καλύτερη διάγνωση.

Μπορώ να κάνω μόνο υπερηχογράφημα;

Με τη μαστογραφία ανιχνεύονται βλάβες του μαστού που είναι είτε προκαρκινικές είτε πρώιμοι καρκίνοι. Αυτά δεν μπορούμε να τα δούμε με το υπερηχογράφημα μαστών. Ο προληπτικός έλεγχος όμως γίνεται ακριβώς για να διαγνώσουμε έγκαιρα αυτές τις βλάβες.

Η κλινική εξέταση είναι απαραίτητη;

Ναι, γιατί ορισμένες μορφές καρκίνο του μαστού δεν ανευρίσκονται με τον υπέρηχο και τη μαστογραφία. Ένας ακόμη λόγος είναι πως συζητώντας με τον γιατρό το ιστορικό σου, ο έλεγχος θα γίνεται εξατομικευμένα.

Διάβασε επίσης: Να πάω ή όχι για τον ετήσιο έλεγχο μαστού: Πότε να το καθυστερήσουμε και πότε ΠΡΕΠΕΙ να πάμε στο γιατρό;

Διάβασε επίσης: Τι αποκαλύπτουν οι γονιδιακές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού;