Να πάω ή όχι για τον ετήσιο έλεγχο μαστού: Πότε να το καθυστερήσουμε και πότε ΠΡΕΠΕΙ να πάμε στο γιατρό;

Η απάντηση του μαστολόγου μου όταν τηλεφώνησα να κλείσω ραντεβού για τον ετήσιο έλεγχο μαστού.

Ημερολόγιο με ραντεβού για μαστογραφία fstop123

Κάθε χρόνο, κάνω το ετήσιο τσεκ απ μου: Πηγαίνω στη γυναικολόγο μου, πηγαίνω στο μαστολόγο και κάνω διάφορες αιματολογικές εξετάσεις. Αυτή φορά όμως, όταν τηλεφώνησα στον μαστολόγο για να κλείσω το ραντεβού μου, εκείνος με απέτρεψε. "Μείνε σπίτι και καθυστέρησέ το", μου είπε ο ειδικός μαστολόγος Γιάννης Φύσσας, MD, PhD.

"Εγώ θα είμαι στο γραφείο μου, εσύ όμως θα είσαι στο σπίτι σου"

"Λόγω της επιδημίας του κορονοϊόύ και για το δικό σου καλό, εγώ θα βρίσκομαι στις επάλξεις στο ιατρείο μου, αλλά μόνο για την περίπτωση που υπάρχει ένα σοβαρό θέμα μαστού. Όχι για τσεκ-απ παρακαλώ αυτό το μήνα. Το ίδιο ισχύει και για τα χειρουργεία. Στα νοσοκομεία χειρουργούμε τώρα μόνο σοβαρά περιστατικά", λέει ο μαστολόγος.

Ποιες καταστάσεις χρειάζονται διερεύνηση έστω και εν μέσω κορονοϊού

  • Διαγνωσμένη κακοήθεια.
  • Μαστογραφικό ή υπερηχογραφικό εύρημα BIRADS 4 ή BIRADS 5
  • Ψηλαφητός όγκος που δεν υπήρχε.
  • Ρύση αιματηρού υγρού από τη θηλή.
  • Φλεγμονή μαστού με πόνο, ερυθρότητα ή και πυρετό.

Τι άλλο συμβουλεύει ο γιατρός;

Καθυστέρησε τον προληπτικό σου έλεγχο για μερικές εβδομάδες, σε συνεννόηση με τον γιατρό σου. Η πιθανότητα να μολυνθείς από τον ιό στο δρόμο, στα μέσα μεταφοράς στα διαγνωστικά κέντρα και τα νοσοκομεία είναι πολλαπλάσια από την πιθανότητα να βρεθεί κάτι στο στήθος σου αυτό το δίμηνο. Μείνε στο σπίτι μέχρι νεωτέρας.

Μίλησε με τον γιατρό σου

Εάν είναι και για σένα η εποχή των ετήσιων τσεκ απ, είτε είναι για μαστογραφία, είτε για τεστ Παπ, είτε για οτιδήποτε άλλο, συνεννοήσου με τον γιατρό σου. Αυτός γνωρίζει το προσωπικό σου ιστορικό και είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος να κρίνει εάν επείγει να κάνεις τώρα που υπάρχει η επιδημία κορονοϊού τις εξετάσεις σου ή αν μπορείς να τις αναβάλεις. Διάβασε επίσης: Πότε πρέπει να κάνεις την πρώτη μαστογραφία και άλλες 3 ερωτήσεις SOS και απαντήσεις Διάβασε επίσης: Τι είναι η ψηφιακή μαστογραφία, πότε να την κάνεις, είναι επικίνδυνη;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i