Πότε πρέπει να κάνεις την πρώτη μαστογραφία και άλλες 3 ερωτήσεις SOS και απαντήσεις

Ο ειδικός μας απαντά σε 3 βασικές απορίες για τη μαστογραφία, το υπερηχογράφημα και το ρόλο του μαστολόγου.

Ημερολόγιο με ραντεβού για μαστογραφία fstop123

Δεν χρειάζεται να είναι Οκτώβριος για να σου θυμίσουμε ότι είναι απαραίτητη η προληπτική μαστογραφία μία φορά το χρόνο. Κι επειδή μπορεί να έχεις ορισμένες απορίες -κοινές στις περισσότερες από εμάς- ζητήσαμε από τον Δήμο Μπαλτά, γυναικολόγο, χειρουργό μαστού και διευθυντή Α’ Κλινικής Μαστού ΙΑΣΩ, να μας τις λύσει.

Ποιες γυναίκες πρέπει να κάνουν μαστογραφία; Σε ποια ηλικία γίνεται η εξέταση αναφοράς;

Μαστογραφία screening ή μαστογραφία σε ασυμπτωματικές γυναίκες πρέπει να γίνεται η πρώτη στην ηλικία 35 έως 40 σαν μαστογραφία αναφοράς και έκτοτε κάθε χρόνο. Λογικά συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 75-80 ετών. Εάν υπάρχει συγγενής πρώτου βαθμού με νόσο η έναρξη της μαστογραφίας γίνεται στην ηλικία των 30 ετών. Μαστογραφία όμως πρέπει να γίνεται ανεξαρτήτως ηλικίας όταν υπάρχει ύποπτο κλινικό ή υπερηχογραφικο εύρημα στους μαστούς. Τέλος είναι πλέον γνωστό ότι η μαστογραφία είναι ασφαλής για το έμβρυο καθ’ όλη την διάρκεια της κύησης και βεβαίως πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει ένδειξη.

Μαστογραφία και υπερηχογράφημα: Είναι και τα δύο απαραίτητα;

Η μαστογραφία και το υπερηχογράφημα είναι δύο απεικονιστικές μέθοδοι των μαστών που η μία συμπληρώνει την άλλη και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά η μια την άλλη. Σε πολύ πυκνούς και νεανικούς μαστούς το υπερηχογράφημα είναι αρκετά αποτελεσματικό στο να ανακαλύπτει μικρούς υπόπτους για κακοήθεια όγκους εκεί που η μαστογραφία συνήθως αποτυγχάνει. Η μαστογραφία όμως αναδεικνύει ως μοναδική μέθοδος τις ύποπτες μικροαποτιτανωσεις κάτι που δεν μπορεί να κάνει καμία άλλη απεικονιστική μέθοδος. Βεβαίως το αποτέλεσμα κάθε μεθόδου ή και των δυο μαζί εξαρτάται εκτός από την υλικοτεχνική υποδομή και από την γνώση και εμπειρία των ανθρώπων που τις εκτελούν και τις αξιολογούν.

Γιατί χρειάζεται να μας παρακολουθεί ο ίδιος μαστολόγος και να κάνουμε τις εξετάσεις στο ίδιο κέντρο κάθε χρόνο;

Η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού απαιτεί πολύ εξειδικευμένη και ομοιογενή ιατρική ομάδα που διαθέτει και χειρίζεται τεχνολογία αιχμής. Συνεργάζονται αρμονικά πολλές ιατρικές ειδικότητες με στόχο την επιτυχία έγκαιρης διάγνωσης και εξατομίκευση της κατάλληλης θεραπευτικής προσπάθειας. Προφανώς ο ειδικός μαστολόγος της γυναίκας θα συντονίζει όλη αυτή την προσπάθεια θα ενημερώνει την ασθενή και θα την παρακολουθεί σύμφωνα με το κατάλληλο πρωτόκολλο παρακολούθησης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i