Τι αποκαλύπτουν οι γονιδιακές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού;

Οι γονιδιακές εξετάσεις συμβάλουν στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

στήθος αυτοεξέταση υγεία καρκίνος μαστού μαστίτιδα 182381078

Από τον Νικόλαο Τσούλο, βιοχημικό, διευθύνοντα σύμβουλο της Genekor Ι.Α.Ε. (genekor.com).

Τα γονίδια «μιλούν» και αυτά που λένε είναι πολύ σημαντικά για τη διάγνωση και την επιλογή της κατάλληλης και πιο αποτελεσματικής θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού – και όχι μόνο.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου στις γυναίκες σήμερα, με περισσότερα από 1.600.000 κρούσματα ανά έτος παγκοσμίως και πάνω από 6.000 ετήσια περιστατικά στη χώρα μας. Ωστόσο, η νόσος έχει ιδιαίτερα καλή πρόγνωση εφόσον διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο. Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού για καρκίνο του μαστού εμφανίζεται στο 20-25% των περιπτώσεων και μόνο για το 10% ενοχοποιούνται τα γνωστά πλέον γονίδια BRCA1 και BRCA2.

Τα «μυστικά» των γονιδίων

Στην Genekor Ιατρική διαθέτουμε την τεχνολογία και τις γνώσεις για να αναλύουμε ταυτόχρονα πολλά γονίδια που σχετίζονται με τον κληρονομούμενο καρκίνο (HerediGENE Assay) και να μπορούμε να διαγνώσουμε την ύπαρξη κληρονομικότητας της νόσου, συμβάλλοντας στην πρόληψη και την εξατομικευμένη αντιμετώπιση. Η ανάλυση αυτή βοηθά στον εντοπισμό μεταλλαγών που ενοχοποιούνται για την κληρονομικότητα του καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και πολλών άλλων τύπων καρκίνου.

Πλήρης γονιδιακός έλεγχος

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες στην ογκολογία σήμερα συνιστούν την πραγματοποίηση πλήρους γονιδιακού ελέγχου του ασθενούς και της οικογένειας για κληρονομούμενα καρκινικά σύνδρομα. Το 2018 το υπουργείο Υγείας και το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) ενέκριναν και κοστολόγησαν την ανάλυση των γονιδίων BRCA1 και BRCA2, αλλά οι συγκεκριμένες εξετάσεις δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης, με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση σ’ αυτές οι γιατροί και οι ασθενείς. H Genekor Ιατρική, πληρώντας όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις ποιότητας και έχοντας πολυετή εμπειρία και σύγχρονη τεχνολογία για να παρέχει αυτές τις εξετάσεις σε όλους τους ασθενείς που τις χρειάζονται, είναι στη διάθεση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να παρέχονται αυτές οι αναλύσεις και μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Διάβασε επίσης: Καρκίνος του μαστού: Οι εξελίξεις που δίνουν ελπίδα

Διάβασε επίσης: Από τι προκαλείται ο καρκίνος, συμπτώματα και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i