Χύτρα ταχυτήτας: Στερεί τα θρεπτικά συστατικά των τροφών;

Είναι ένας βολικός τρόπος μαγειρέματος και η χύτρα ταχύτητας φαντάζει μια καλή λύση για γρηγορότερο μαγείρεμα. Είναι όντως;

cooker istock

Γνωρίζουμε ότι η υψηλή θερμότητα βλάπτει ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως τα πολυακόρεστα λίπη και ορισμένες βιταμίνες, και μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό ανθυγιεινών χημικών ουσιών όπως γίνεται με το ψήσιμο στη σχάρα και το τηγάνισμα.

Από την άλλη πλευρά, το μαγείρεμα στη χύτρα ταχύτητας εκθέτει το φαγητό σε θερμότητα για μικρότερο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την επίδραση του μαγειρέματος στη διατροφή και ποια τρόφιμα είναι πιο ευαίσθητα;

Η Δέσποινα Μαρσέλου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος εξειδικευμένη στην κλινική διατροφή και στα αυτοάνοσα νοσήματα (BSc, MSc, PgD) και η μοναδική κάτοχος ΜSc Κλινικής Διατροφής και Ανοσολογίας στην Ελλάδα μας απαντά.

Το μαγείρεμα στη χύτρα ταχύτητας 

Το μαγείρεμα στη χύτρα ταχύτητας μπορεί να μειώσει τα ευαίσθητα στη θερμότητα θρεπτικά συστατικά (π.χ. βιταμίνη C, φυλλικό οξύ) και βιοενεργά φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως η βήτα καροτίνη, τα γλυκοσινολικά (ενώσεις που βρίσκονται στα σταυρανθή λαχανικά) και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία. Αλλά το ίδιο κάνουν και οι άλλες μέθοδοι μαγειρέματος - και γενικά στον ίδιο βαθμό.

Σε μια ανασκόπηση περισσότερων από 100 ερευνών σχετικά με τις επιπτώσεις του μαγειρέματος στα λαχανικά, οι ερευνητές προσπάθησαν να βρουν τη χρυσή τομή, Από τη μία πλευρά, η θερμότητα μπορεί να καταστρέψει ορισμένα θρεπτικά συστατικά, αλλά από την άλλη, το γεγονός ότι οι ιστοί μαλακώνουν μπορεί να κάνει πιο βιοδιαθέσιμες τις θρεπτικές τους ουσίες. Οι ερευνητές κατέληξαν στον ατμό ως την καλύτερη μέθοδο μαγειρέματος για τη διατήρηση των περισσότερων θρεπτικών συστατικών.

Χύτρα ταχύτητας Vs Κατσαρόλας

Αν και γνωρίζουμε λίγα πράγματα για τη χύτρα ταχύτητας ας δούμε τι ξέρουμε

Όσπρια: Τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών στα φασόλια που μαγειρεύτηκαν σε χύτρα ταχύτητας ήταν εξαπλάσια από εκείνα που έβρασαν στην κατσαρόλα. Εκτός από το ότι κάνει πιο εύπεπτα τα όσπρια, το μαγείρεμα στη χύτρα δεν δημιουργεί καμία από τις ανθυγιεινές χημικές ουσίες που σχετίζονται με το τηγάνισμα ή το ψήσιμο.

Πράσινα λαχανικά: Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα σέσκουλα, για παράδειγμα, δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα, αλλά το σπανάκι παρουσίασε καλύτερη θρεπτική αξία στη χύτρα σε σχέση με το απλό βράσιμο στην κατσαρόλα.

Δημητριακά: Αν και οι βιταμίνες και τα φυτοθρεπτικά συστατικά είναι ευάλωτα σε αλλοίωση, το καθαρό αποτέλεσμα του μαγειρέματος στη χύτρα είναι ένα θετικό διατροφικό κέρδος-από την αυξημένη πεπτικότητα των μακροθρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και άμυλο) και την αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα των βασικών μετάλλων.

Κρέας: Υπάρχει σημαντική μείωση της περιεκτικότητας σε ακόρεστα λιπαρά, αλλά φαίνεται ότι ο σίδηρος δεν χάνεται.

Βιταμίνη C: Είναι η βιταμίνη πού είτε με βράσιμο είτε με χύτρα καταστρέφεται περίπου το 90%. Σε αυτην τη περίπτωση η διαιτολόγος συνιστά να υπάρχουν και ωμοφαγικά στοχεία στην ημέρα σου!

Καλύτερος τρόπος μαγειρέματος στη χύτρα: Πρόσθεσε λίγο νερό στον πάτο και βάλε σε ένα καλάθι ατμού τα λαχανικά σου, ώστε να τα μαγειρέψεις στον ατμό αλλά στη χύτρα!

Δεν έχω χρόνο για μαγείρεμα και παίρνω κιλά, τι να κάνω; Τα 3 tips για να ακολουθήσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i