Άσθμα, διαβήτης, καρδιά, ρευματικά νοσήματα: Ομάδες υψηλού κινδύνου για τον κορονοϊό, τι να προσέχουμε εάν ανήκουμε σε αυτές

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την προστασία μας εάν ανήκουμε στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τον κορονοϊό.

Συνεργάστηκαν οι Μαρία Προκοπίου, MD, MSc, ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος

(www.mariaprokopiou.gr) και ο Δημήτρης Ρίχτερ, καρδιολόγος και Διευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών

Ο κορονοϊός μπορεί να επηρεάσει τους πάντες, μικρούς και μεγάλους. Άνθρωποι όμως με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας και εκείνοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου μπορεί να παρουσιάσουν πιο σοβαρά συμπτώματα.

Ομάδες υψηλού κινδύνου για τον κορονοϊό

«Έχω άσθμα, τι θα πρέπει να προσέξω;»

Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία θα πρέπει να ακολουθείς με συνέπεια τη θεραπεία σου. Ακολούθησε σωστά τη φαρμακευτική αγωγή με τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή τα οποία δεν προκαλούν ανοσοκαταστολή και μειώνουν τα επίπεδα της φλεγμονής στους αεραγωγούς.

Οι μέχρι τώρα μελέτες δεν έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που πάσχουν από βρογχικό άσθμα και κολλούν τον νέο κορονοϊό έχουν αυξημένες πιθανότητες για πνευμονία. Ωστόσο, εάν έχεις άσθμα λάμβανε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός. Εάν νιώθεις δύσπνοια ή αν έχεις κολλήσει κάποια ίωση, παρουσιάσεις πυρετό ή βήχα, επικοινώνησε χωρίς καθυστέρηση με τον αριθμό 1135 του ΕΟΔΥ για οδηγίες.

«Έχω διαβήτη, τι θα πρέπει να προσέξω;»

Οι άνθρωποι με διαβήτη ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τον κορονοϊό. «Σε περίπτωση που ένας διαβητικός ασθενής νοσήσει από τον ιό, μπορεί να παρατηρήσει μια απορρύθμιση του γλυκαιμικού του ελέγχου κατά τη διάρκεια της νόσου. Οι ασθενείς σε περίπτωση που θεωρούν ότι νοσούν θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους για οδηγίες σχετικά με το ποσό συχνά θα πρέπει να παρακολουθούν το σάκχαρο τους, για να τους διασφαλίσει επαρκείς ποσότητες φαρμάκων (ιδίως ινσουλίνη) και να τους ενημερώσει σχετικά με τις τροποποιήσεις που χρειάζεται να κάνουν στα φάρμακα και τη δίαιτα τους» εξηγεί η ενδοκρινολόγος Μαρία Προκοπίου.

Επίσης, θα πρέπει να ακολουθούν τους παρακάτω κανόνες.

• Φροντίστε να είστε ενυδατωμένοι

• Τακτική μέτρηση σακχάρου

• Τακτική μέτρηση θερμοκρασίας

• Αν λαμβάνετε ινσουλίνη σε πολλαπλές ενέσεις, επίσης μέτρηση κετονών

• Ακολουθείστε τις οδηγίες του γιατρού σας

«Έχω καρδιολογικό πρόβλημα, τι θα πρέπει να προσέξω;»

Οι ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα ανήκουν επίσης στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τον κορονοϊό και ίσως είναι η πιο επιβαρυμένη ομάδα. Πώς επηρεάζεται το καρδιαγγειακό σύστημα από τη λοίμωξη με τον κορονοϊό;

«Έχουμε δει ότι μεγάλο κομμάτι ασθενών πεθαίνει από καρδιαγγειακές επιπλοκές. Το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει έως και 1 στους 4. Έχουν διαπιστώσει επίσης σε ένα υψηλό ποσοστό αύξηση της τροπονίνης, ενός ενζύμου που συναντάμε όταν έχουμε περιστατικό με έμφραγμα ή μυοκαρδίτιδα. Η τροπονίνη έχει βρεθεί αυξημένη σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει βαριά, ωστόσο δεν ξέρουμε αν είναι μια άμεση επίδραση του ιού στην καρδιά ή εάν λόγω της συνολικής καταπόνησης από την αναπνευστική δυσχέρεια προκαλούνται καρδιακές βλάβες» εξηγεί ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ.

«Οι νεότεροι άνθρωποι με καρδιαγγειακά νοσήματα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδυνεύουν;»

«Είναι μεγάλο ερώτημα τι ονομάζουμε καρδιαγγειακό νόσημα. Αν έχουμε έναν νέο άνθρωπο που πριν από 10 χρόνια έκανε «μπαλονάκι» και είναι καλά, αυτός δεν θεωρείται αντίστοιχα υψηλού κινδύνου όσο άλλοι άνθρωποι με καρδιαγγειακά. Αντίστοιχα, σε κάποιον που έχει κάνει επέμβαση αρτιοστεφανιαίας παράκαμψης (bypass), το τι ισχύει γι' αυτόν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αν υπάρχει μυοκαρδιακή βλάβη. Εάν δεν έχει υποστεί έμφραγμα ή δεν έχει καρδιακή ανεπάρκεια, και πάλι δεν θεωρείται αντίστοιχα υψηλού κινδύνου όσο άλλοι άνθρωποι με καρδιαγγειακά», σχολιάζει ο γιατρός.

«Πάσχω από ρευματικό νόσημα, τι πρέπει να προσέξω;»

Στην περίπτωση ανθρώπων με ρευματικά νοσήματα και τον κορονοϊό, το βασικό ερώτημα είναι εάν κινδυνεύεις περισσότερο εάν παίρνεις φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με τον Michael Minna, MD, συνεργάτη του Arthritis Foundation, η λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τη θεραπεία της φλεγμονώδους αρθρίτιδας ή αυτοάνοσων μορφών αρθρίτιδας, δεν αυξάνει τον να κολλήσεις τον ιό. Μπορεί όμως να αυξήσει τις πιθανότητες, εάν κολλήσεις, να παρουσιάσεις πιο σοβαρές παρενέργειες.

Εάν πιστεύεις πως έχεις κολλήσει τον ιό ή έχεις έρθει σε επαφή με κάποιον φορέα, επικοινώνησε άμεσα με τον γιατρό σου.

«Πρέπει να διακόψω την θεραπεία μου για το ρευματικό νόσημα;»

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μέχρι σήμερα, δεν συστήνεται η προληπτική διακοπή της ανοσοκατασταλτικής αγωγής σε άτομα χωρίς συμπτώματα λοίμωξης από τον κορονοϊό. Η απόφαση για την διακοπή της ή όχι, λαμβάνεται πάντα από τον θεράποντα

ρευματολόγο μετά από την εκτίμηση του ασθενούς και σε συνεργασία με τους

ειδικούς ιατρούς (παθολόγους, λοιμωξιολόγους).

Διάβασε επίσης: «Ο κορονοϊός είναι επιθετικός, ας μη γελιόμαστε» δηλώνει ο Σωτήρης Τσιόδρας

Διάβασε επίσης: Επιπλοκές κορονοϊού – τι πρέπει να γνωρίζουμε για την πνευμονία