Επιπλοκές κορονοϊού - τι πρέπει να γνωρίζουμε για την πνευμονία

Η πνευμονία είναι μια από τις επιπλοκές του κορονοϊού που προκαλεί αυξάνει τη σοβαρότητα της νόσου.

πνεύμονες καρκίνος του πνεύμονα SergeyNivens

Ακούμε συχνά αυτές τις ημέρες για την σοβαρή πνευμονία που προκαλεί σε κάποιους ανθρώπους η λοίμωξη COVID-19. Είναι χρήσιμο να μάθουμε τι είναι η πνευμονία, τα συμπτώματα και πότε πρέπει να απευθυνθούμε στο γιατρό μας.

Τι είναι η πνευμονία

«Η πνευμονία είναι μια λοίμωξη των πνευμόνων» εξηγεί η Nikita Desai, M.D., πνευμονολόγος στο Cleveland Clinic των ΗΠΑ. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν βήχα, δύσπνοια, πυρετό, δυσφορία, πόνο στο στήθος και φλέγματα.

Η πνευμονία που παρουσιάζεται ως επιπλοκή του κορονοϊού είναι σοβαρή και απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Σε αρκετούς ανθρώπους που νοσούν να είναι απαραίτητη χρήση αναπνευστήρα για την υποστήριξη της αναπνοής. Σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα για την πρόληψη και τον έλεγχο νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention), εξαιρώντας τον κορονοϊό, η πνευμονία στέλνει γενικά στις ΗΠΑ πάνω από 250.000 ανθρώπους στο νοσοκομείο και σκοτώνει περίπου 50.000 κάθε χρόνο.

Αναφορικά με τον κορονοϊό, η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει ακόμη πόσοι άνθρωποι με COVID-19 θα παρουσιάσουν πνευμονία και πόσοι θα χάσουν τελικά τη ζωή τους από αυτήν.

Τι την προκαλεί και πώς γίνεται η διάγνωση της πνευμονίας

Βακτήρια, λοιμώξεις από μύκητες και ιοί, όπως ο κορονοϊός, μπορούν όλα να προκαλέσουν πνευμονία. Συνήθως η διάγνωση γίνεται με την εκτίμηση των συμπτωμάτων και με ακτινογραφία θώρακα. Μια ακτινογραφία είναι ζωτικής σημασίας για τη διάγνωση της πνευμονίας. Η κλινική εξέταση είναι επίσης σημαντική καθώς με το στηθοσκόπιο ο γιατρός θα «ακούσει» και θα αναγνωρίσει τους ήχους που σημαίνουν φλεγμονή στους πνεύμονες.

Σε τι διαφέρει η πνευμονία που σχετίζεται με τον κορονοϊό;

Μια περίπτωση πνευμονίας που προκύπτει ως επιπλοκή του κορονοϊού, γενικά διαγιγνώσκεται με τον ίδιο τρόπο όπως κάθε άλλη μορφή της νόσου. Μερικές φορές, η ακτινογραφία θώρακος μπορεί να αποκρύψει εάν η πνευμονία είναι ιογενής ή βακτηριακή. Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις που προκαλείται από ιό, η ακτινογραφία δεν μπορεί να αποκαλύψει στο γιατρό ποιος είναι ο ένοχος ιός. Έτσι, χρειάζεται παράλληλα εξέταση για κορονοϊό.

Στο επίπεδο της θεραπείας, παρότι η λοίμωξη COVID-19 είναι ιογενής, στους ανθρώπους που παρουσιάζεται σοβαρή πνευμονία είναι πιθανό να δοθούν αντιβιοτικά, για την περίπτωση δευτερεύουσας βακτηριακής λοίμωξης. «Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές πόσο συχνά οι άνθρωποι με COVID-19 αναπτύσσουν δευτερεύουσα βακτηριακή πνευμονία» σχολιάζει ο

Charles Dela Cruz, M.D., Ph.D., διευθυντής του Κέντρο Πνευμονικών Λοιμώξεων και Θεραπείας του Πανεπιστημίου του Yale. Κατά τη διάρκεια όμως της πανδημίας της γρίπης H1N1 το 2009, οι δευτερεύουσες βακτηριακές λοιμώξεις ήταν συχνές.

Πέρα από αυτό, ωστόσο, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια σημαντική διαφορά στην αντιμετώπιση της πνευμονίας που προκαλείται από τον κορονοϊό. Οι άνθρωποι που νοσηλεύονται θα λάβουν υποστηρικτική φροντίδα, όπως οξυγόνο, ενώ σε όλους τους ασθενείς δίνεται το κοκτέιλ φαρμάκων που έχει εγκριθεί στην παρούσα φάση στην προσπάθεια θεραπείας της νόσου.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν σοβαρή πνευμονία;

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι ηλικιωμένοι και άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα, όπως διαβήτη, καρδιοπάθεια, παθήσεις του αναπνευστικού και άνθρωποι με ανοσοκαταστολή.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως η πνευμονία δεν είναι η μοναδική πιθανώς σοβαρή επιπλοκή της COVID-19. Επίσης πιθανές επιπλοκές είναι η σήψη, οι βλάβες οργάνων και μια κατάσταση που ονομάζεται οξεία αναπνευστική δυσχέρεια, που συμβαίνει όταν συγκεντρώνονται υγρά στους πνεύμονες.

Εάν υποψιάζεσαι πως εσύ ή ένας δικός σου που πάσχει μπορεί να έχει παρουσιάσει πνευμονία είναι ζωτικής σημασίας να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ΕΟΔΥ ή τον προσωπικό σας γιατρό για οδηγίες.

Διάβασε επίσης: 12 κινήσεις για να περάσει γρήγορα η ίωση και να μη γίνει πνευμονία! Αυτή είναι η σωστή αντιμετώπιση

Διάβασε επίσης: Ιογενής πνευμονία και πνευμονιόκοκκος: 3 ερωτήσεις και απαντήσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i