Δωρεά αιμοπεταλίων: Τι είναι, ποιος μπορεί να προσφέρει, η διαδικασία

Πότε χρειάζεται η δωρεά αιμοπεταλίων; Μπορείς να δώσεις; Τι πρέπει να γνωρίζεις;

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και τον Στέλιο Γραφάκο, αναπληρωτή καθηγητή Παιδιατρικής-Αιματολογίας, επιστημονικό διευθυντή της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας», διευθυντή Αιματολογικού Τμήματος Ιασώ Παίδων.

Ίσως δεν το έχεις σκεφτεί ή δεν το έχεις αποφασίσει. Κι όμως, το να δώσεις αίμα ή κάποιο συστατικό του που θα σώσει ανθρώπους είναι εύκολο, ανώδυνο και... ανθρώπινο.

Δωρεά αιμοπεταλίων

Τα αιμοπετάλια παρασκευάζονται από μονάδες ολικού αίματος, ενώ η συλλογή με κυτταραφαίρεση αποδίδει μεγαλύτερο αριθμό αιμοπεταλίων που βοηθά

αποτελεσματικότερα ειδικές ομάδες ασθενών.

▶ Τι ακριβώς είναι η δωρεά αιμοπεταλίων

Με την αφαίρεση αιμοπεταλίων (αιμοπεταλιαφαίρεση) μπορεί ο δότης να προσφέρει ένα μόνο συστατικό αίματος. Τα αιμοπετάλια μεταγγίζονται σε ειδικές ομάδες ασθενών όπως παιδιά και ενήλικες που

πάσχουν από νοσήματα όπως η μεσογειακή αναιμία και η λευχαιμία.

Είναι η μεταβολομική η θεραπευτική μέθοδος του μέλλοντος;

Μεσογειακή αναιμία: Οι εξελίξεις στη θεραπεία και ποιοι μπορούν να πάρουν μέρος σε διεθνή μελέτη

▶ Ποιος μπορεί να δώσει αιμοπετάλια

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι αιμοπεταλιοδότες είναι σχεδόν ίδιες με αυτές των αιμοδοτών ολικού αίματος. Εκτός από τη λήψη ιστορικού, θα ελεγχθεί ο αριθμός αιμοπεταλίων στο αίμα σου και, πριν γίνει η διαδικασία, θα προηγηθεί εργαστηριακός έλεγχος σε δείγμα αίματος ώστε να μπορούν τα αιμοπετάλιά σου να χορηγηθούν στον άνθρωπο που τα έχει ανάγκη αμέσως μετά τη λήψη τους.

▶ Η διαδικασία

Το αίμα συλλέγεται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο όπως και σε μια απλή αιμοδοσία και στη συνέχεια διαχωρίζεται στα συστατικά του: πλάσμα, ερυθρά και αιμοπετάλια. Μόλις συλλεχθεί η κατάλληλη ποσότητα αιμοπεταλίων, τα ερυθρά και το πλάσμα επιστρέφονται στον οργανισμό σου (από την ίδια φλέβα χωρίς δεύτερο τρύπημα). Η όλη διαδικασία διαρκεί 2-3 ώρες ανάλογα με τη ροή της φλέβας.

▶ Κάθε πότε μπορείς να δίνεις αιμοπετάλια

Τα αιμοπετάλια που συλλέγονται έχουν μικρό χρόνο ζωής –μόλις 5 ημέρες–, γι’ αυτόν το λόγο πρέπει να συλλέγονται συχνότερα. Οι αιμοπεταλιοδότες μπορούν να προσφέρουν αιμοπετάλια κάθε 15-20 ημέρες. Αν παράλληλα δίνεις και αίμα, θα σου δώσουν ειδικές οδηγίες για το πότε μπορείς να κάνεις την αιμοληψία.

▶ Πού μπορείς να δώσεις αιμοπετάλια

Οι αιμοπεταλιαφαιρέσεις δε γίνονται σε όλα τα κέντρα αιμοδοσίας. Συνήθως οι υπηρεσίες που εξυπηρετούν αιματολογικούς ή ογκολογικούς ασθενείς έχουν και τμήμα αιμοπεταλιαφαίρεσης. Αν ενδιαφέρεσαι, επικοινώνησε με φορείς αιμοδοσίας και θα σου δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες.