Έχει άνοια ένας αγαπημένος σου άνθρωπος; Να τι μπορείς να κάνεις

Δεν είναι εύκολο. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείς να κάνεις για να φροντίσεις έναν αγαπημένο σου άνθρωπο που έχει άνοια. 

Από τη Σύλβα Σαραφίδου, ψυχολόγο, MSc, AKC, υποψήφια διδάκτωρ, (www.ideaspsychology.com)

Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίζεις έναν αγαπημένο σου άνθρωπο με άνοια. Συχνά δεν ξέρεις τι να κάνεις και πώς να του συμπεριφερθείς για να τον βοηθήσεις.

Τι είναι η άνοια

Η άνοια αναφέρεται σε μία ομπρέλα παθήσεων του εγκεφάλου. Όλες οι υποκατηγορίες της (όπως Αλτσχάιμερ ή Πάρκινσον) έχουν κοινά συμπτώματα: Προβλήματα μνήμης, και στην σκέψη, την κατανόηση και έκφραση λόγου και την κίνηση. Είναι μία πάθηση που επηρεάζει το άτομο πολύπλευρα, και έχει αντίκτυπο και στο κοντινό του περιβάλλον, καθώς επηρεάζονται συναισθηματικά και πρακτικά και γίνονται αυτό που ονομάζουμε «φροντιστές» του ατόμου που πάσχει.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την άνοια σε ένα κοντινό μας άτομο;

10 βήματα για την αντιμετώπιση της άνοιας:

1. Διάγνωση (από νευροψυχολόγο ή νευρολόγο).

2. Ενημέρωση για την πάθηση - τι να περιμένουμε, τι είναι συνολικά.

3. Ενημέρωση για τον δικό μας άνθρωπο: Πώς εμφανίζεται η πάθηση στον δικό μας άνθρωπο, καθώς η άνοια έχει πολλές εκφάνσεις.

4. Δομή καθημερινότητας με ασφάλεια. Για παράδειγμα ο γιατρός θα μας πει εάν μπορούμε να τον αφήνουμε μόνο του, και τι πρέπει να αλλάξουμε στην καθημερινότητα για την ασφάλειά του.

5. Δομή σταθερού προγράμματος. Για τους ανθρώπους με άνοια -και για τους φροντιστές τους κατ' επέκταση- είναι σημαντική η σταθερότητα και το πρόγραμμα στο φαγητό, τον ύπνος και το μπάνιο, με όσο το δυνατόν λιγότερες αλλαγές γίνεται.

6. Δομή καθημερινού προγράμματος. Αυτό είναι καλό να περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες, ενασχόληση με χόμπι και ευκαιρία για κοινωνικοποίηση.

7. Ουσιαστική αλληλεπίδραση. Ας μην ξεχνάμε πως στις περισσότερες περιπτώσεις το ότι ένας άνθρωπος έχει την άνοια δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να συσχετιστεί με νόημα. Επικοινωνούμε αυθόρμητα και φυσικά.

8. Θετικά συναισθήματα. Από την πλευρά μας ως φροντιστές καλό είναι να αποφεύγουμε τα αρνητικά συναισθήματα όσο γίνεται -για παράδειγμα να μην παρακολουθούμε μαζί τις ειδήσεις όταν εκτυλίσσονται δραματικά γεγονότα- και να εστιάζουμε σε θετικά συναισθήματα και θεώρηση της ζωής.

9. Αναζητάμε παρέμβαση από επαγγελματία ψυχικής υγείας, όπως νευροψυχολόγο, που θα στοχεύσει στα συγκεκριμένα συμπτώματα του ατόμου με σκοπό την επιβράδυνση της νόσου.

10. Δεν ξεχνάμε πως και ο φροντιστής χρειάζεται στήριξη. Η ατομική θεραπεία, οι σύλλογοι ασθενών και οι ομάδες στήριξης, ακόμα και η κουβέντα με φίλους μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του βάρους της φροντίδας.

Διάβασε επίσης: Ποιες αλλαγές πρέπει να κάνεις για να νικήσεις άνοια και Alzheimer

Διάβασε επίσης: 12 αλλαγές στη συμπεριφορά – πιθανά συμπτώματα του Αλτσχάιμερ