Καρκίνος του μαστού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Φάκελος καρκίνος του μαστού: Τα στοιχεία και οι πληροφορίες σε αφορούν.

Συνεργάστηκε ο Βασίλειος Δ. Κελλάρης, μαιευτήρας - γυναικολόγος (www.vasiliskellaris.gr)

Τα στοιχεία είναι άκρως αποκαλυπτικά. Ο καρκίνος του μαστού είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας και η πρόληψη είναι ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης. Τα στοιχεία από το Άλμα Ζωής αντικατοπτρίζουν το μέγεθος του προβλήματος.

  • Κάθε χρόνο στη χώρα μας εντοπίζονται περίπου 6.000 νέα περιστατικά.
  • Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού.
  • Στην Ευρώπη, περισσότερες από 450.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο στο μαστό.
  • Περίπου 140.000 χάνουν τη ζωή τους λόγω της ασθένειας.
  • Στις ΗΠΑ το 2004 οι νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στις γυναίκες ήταν 217.000 περίπου.
  • Σήμερα, στη χώρα αυτή ζουν περισσότερες από δύο εκατομμύρια γυναίκες με καρκίνο του μαστού.
  • Στην Ελλάδα αναφέρονται 6.000 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.
  • Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες

Η έγκαιρη πρόληψη αλλάζει τα δεδομένα στον καρκίνο του μαστού

Στα καλά νέα, οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας έχουν εξελιχθεί τόσο, ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο, τότε που μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Πλέον, μπορούμε ξεκάθαρα να πούμε ότι ο καρκίνος του μαστού δεν έχει καμία σχέση  με αυτό που όλοι γνωρίζαμε πριν 20 έτη. Τα ποσοστά επιβίωσης "σκαρφαλώνουν” όλο και υψηλότερα  χάρη στην αυξημένη ευαισθητοποίηση που δείχνει η κοινωνία και  στις νέες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας.

Παράγοντες κινδύνου:

  • Η ηλικία, ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου αυξάνεται με την ηλικία.
  • Προηγούμενο ιστορικό καρκίνου του μαστού.
  • Οικογενειακό ιστορικό: 5% με 10% μπορεί να οφείλεται  σε γενετική προδιάθεση, οι πιο συχνές μεταλλάξεις αφορούν τα ογκοκατασταλτικά γονίδια BRCA1 και BRCA2 (κίνδυνος ανάπτυξης 60%-80% & 40%-80% αντίστοιχα).
  • Χρήση ορμονικής υποκατάστασης στην εμμηνόπαυση.
  • Χρήση αντισυλληπτικών, ελαφρά αύξηση μετά από μακροχρόνια χρήση.
  • Η παχυσαρκία.
  • Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.
  • Ηλικία 1ης  κύησης >30 έτη.

Τα συμπτώματα και οι τύποι του καρκίνου του μαστού

Πολύ συχνό φαινόμενο είναι η απουσία συμπτωμάτων, όμως η παρουσία κάποιων σημείων θα πρέπει να οδηγήσουν τις γυναίκες σε κάποιο ειδικό για πιο ενδελεχή έλεγχο:

  • Ανώδυνος συμπαγής όγκος στο μαστό.
  • Αλλαγές στο μέγεθος των μαστών.
  • Οίδημα στη μασχάλη (πρήξιμο).
  • Οποιαδήποτε αλλαγή στη θηλή εισολκή -εκροή υγρού.
  • Άλγος στο μαστό (όχι συχνά).

Ένας τύπος του καρκίνου του μαστού είναι ο φλεγμονώδης ο οποίος μπορεί πιο εύκολα να γίνει αντιληπτός από τις γυναίκες . Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν συμπτώματα. Συγκεκριμένα, εμφανίζεται πάχυνση του δέρματος του μαστού, ερυθρότητα και παρουσιάζει  χαρακτηριστικά που ομοιάζουν με καρπό πορτοκαλιού. Η περιοχή είναι θερμή και δύναται να εμφανίζει επάρματα που ομοιάζουν με εξάνθημα. Κάποια είδη καρκίνου του μαστού, φέρουν υποδοχείς οιστρογόνων (ER+) ή/και υποδοχείς προγεστερόνης (PR+)  και ονομάζονται ορμονοευαίσθητοι. Στην περίπτωση αυτή μετά την χειρουργική αφαίρεση τους  χορηγούνται φάρμακα στις ασθενείς  για εξουδετέρωση των ορμονών άρα και κατ’ επέκταση την  ανάπτυξη αυτών. Επίσης στο 20% των ασθενών με καρκίνο του μαστού τα καρκινικά κύτταρα περιλαμβάνουν υποδοχείς μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται HER2. Αυτό το είδος  χαρακτηρίζεται από ταχύτατη εξάπλωση και επιθετικότητα.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση τόσο πιο πολύ αυξάνονται οι πιθανότητες καλής έκβασης της νόσου. Η μαστογραφία δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης  ακόμα και μικροσκοπικών εστιών πριν μπορέσουν να ψηλαφηθούν. Είναι σημαντικό να γίνει νωρίς η πρώτη μαστογραφία η οποία θα χρησιμοποιείται για αναφορά στο μέλλον. Το πότε θα γίνει, θα σου το συστήσει ο γιατρός σου με βάση το δικό σου ιστορικό. Εφόσον εντοπιστεί συμπαγής όγκος θα πρέπει να αποσαφηνιστεί εάν πρόκειται για κακοήθεια ή μη. Αυτό συχνά γίνεται μέσω βιοψίας με λεπτή βελόνη FNA  ή μέσω χειρουργικής αφαίρεσης αυτού όπου ο ιστός που λαμβάνεται εξετάζεται ιστολογικά. Να θυμάσαι: Το 80% των συμπαγών όγκων είναι καλοήθης. Η αυτοεξέταση των μαστών μια φορά το μήνα  (κατά τη διάρκεια του μπάνιου) από τις ίδιες τις γυναίκες παλαιότερα προτεινόταν ως μέσον ανίχνευσης ύποπτων εστιών. Σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες αυτή η οδηγία καταρρίπτεται λόγω του ελάχιστου ρόλου που παίζει στη διάγνωση.

Σταδιοποίηση

Αφού γίνει η διάγνωση το επόμενο βήμα  είναι να οριστεί το μέγεθος του όγκου και η επέκταση αυτού σε άλλα όργανα και στους  λεμφαδένες. Η σταδιοποίηση περιλαμβάνει 4 στάδια από το 0 έως το 4.

Ποια η αντιμετώπιση;

Η αντιμετώπιση καρκίνου του μαστού είναι χειρουργική και περιλαμβάνει ή/και την ακτινοθεραπεία, ή/και την χημειοθεραπεία και την ορμονοθεραπεία.

  • Η χειρουργική μπορεί να είναι συντηρητική με απλή ογκεκτομή ή πιο εκτεταμένη με μαστεκτομή.
  • Η ακτινοθεραπεία χρησιμεύει στην εκρίζωση τοπικά των καρκινικών κυττάρων (παρενέργειες: έγκαυμα-τοπικό οίδημα).
  • Η χημειοθεραπεία χρησιμεύει στο να εκριζώσει καρκινικά κύτταρα σε απομακρυσμένα σημεία και να μειώσει τα ποσοστά υποτροπής (παρενέργειες: απώλεια μαλλιών, ναυτία, κόπωση).
  • Η ορμονοθεραπεία χρησιμεύει σε καρκινικούς όγκους που εμφανίζουν θετικούς ορμονικούς υποδοχείς οιστρογονικούς (ER+) ή προγεστερινικούς (PRG+)
  • Τέλος  στις ασθενείς με HER2 +  χρησιμοποιούνται  στοχευμένες θεραπείες για μείωση των συγκεκριμένων πρωτεϊνών.

Αποκατάσταση μαστών

Η πλειονότητα των γυναικών που υποβάλλονται σε  χειρουργική θεραπεία κατά του καρκίνου του μαστού  χρήζουν αισθητικής αποκατάστασης. Η διαδικασία αυτή μπορεί να λάβει χώρα στον ίδιο χειρουργικό χρόνο που γίνεται η μαστεκτομή ή ογκεκτομή ή σε δεύτερο χρόνο μετά από λίγους μήνες ή χρόνια με τη στενή συνεργασία πλαστικού χειρουργού. Χρησιμοποιούνται είτε εμφυτεύματα σιλικόνης είτε μοσχεύματα της ίδιας της ασθενούς από άλλα μέρη του σώματος. Συμπερασματικά γίνεται αντιληπτό ότι η πρόληψη του καρκίνου του μαστού αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο στη καταπολέμηση της μάστιγας αυτής και θα πρέπει όλοι οι φορείς να ευαισθητοποιηθούν προς τη κατεύθυνση αυτή.

Διάβασε επίσης: Μάθε σε 5′ αν ανήκεις στις γυναίκες που πρέπει να κάνουν μαγνητική τομογραφία μαστού

Διάβασε επίσης: Καρκίνος του μαστού και μεταστατικός καρκίνος του μαστού: Οι ομοιότητες και οι διαφορές