Μάθε σε 5' αν ανήκεις στις γυναίκες που πρέπει να κάνουν μαγνητική τομογραφία μαστού

Η μαγνητική τομογραφία μαστού δίνει αποτελέσματα ακριβείας για την πρόληψη και τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

στήθος καρκίνος μαστού υγεία Vasyl Dolmatov

Συνεργάστηκε ο Ιωάννης Δουκουμόπουλος, γενικός χειρουργός, Κέντρο Μαστού, Μetropolitan General

Η πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού δεν περιορίζεται στη μαστογραφία και το υπερηχογράφημα. Σε κάποιες περιπτώσεις η μαγνητική τομογραφία μαστού είναι μια απαραίτητη εξέταση που θα δώσει στο γιατρό σου τις απαντήσεις που χρειάζεται. Και όχι. Το γεγονός ότι σου τη συστήνει δεν σημαίνει πως έχεις καρκίνο του μαστού.

Πότε συστήνεται μαγνητική τομογραφία μαστού

Οι ενδείξεις για τη χρήση της μαγνητικής τομογραφίας επεκτείνονται συνεχώς σε μεγαλύτερη ομάδα γυναικών. Έχει απόλυτη ένδειξη σε γυναίκες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου μαστού – εδώ εντάσσονται γυναίκες με πολύ ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού ή των ωοθηκών. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία μετά από νόσο του Hodgkin. Μπορεί επίσης να συστηθεί σε γυναίκες φορείς γονιδίων μετάλλαξης BRACA1 και BRACA 2 ή σε όσες έχουν συγγένεια με ένα τέτοιο φορέα. Επίσης τα τελευταία χρόνια έχει ένδειξη σε γυναίκες με πολύ πυκνούς μαστούς και για την επίλυση δύσκολων διαγνωστικών προβλημάτων, όπου η ψηφιακή μαστογραφία και ο υπέρηχος δεν βγάζουν συμπέρασμα. Τέλος υπάρχουν και πιο ειδικές ενδείξεις για την εκτέλεση μαγνητικής μαστογραφίας όπως για την ανίχνευση υποτροπής καρκίνου του μαστού καθώς και σαν ένας πολύ καλός προγνωστικός δείκτης για ανταπόκριση σε χημειοθεραπεία (πριν και μετά).

Τι επιπλέον στοιχεία μας δίνει στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού

Η μαγνητική τομογραφία μαστού προσδιορίζει με μεγάλη ακρίβεια την έκταση του καρκίνου πριν από το χειρουργείο. Έτσι ώστε ο χειρουργός μαστού να επιλέξει την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση. Σε σύγκριση με τη μαστογραφία και το υπερηχογράφημα, αξιολογεί με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια το μέγεθος του καρκίνου και το είδος της επέμβασης που χρειάζεται. Τέλος, προσδιορίζοντας με ακρίβεια το μέγεθος του καρκίνου, επιτυγχάνεται ολική αφαίρεση του όγκου σε μία χειρουργική επέμβαση και αποφεύγεται στις περισσότερες περιπτώσεις μια δεύτερη επέμβαση.

Γιατί δεν συστήνεται σε όλες τις γυναίκες ως εξέταση αναφοράς για το μέλλον;

Θα αναρωτηθεί κανείς εύλογα, γιατί αφού η μαγνητική τομογραφία έχει ευαισθησία 100% και είναι ένα «μαγνητικό όπλο» με τεράστια οφέλη δε συστήνεται σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως; Ο λόγος που η μαγνητική μαστογραφία δεν εφαρμόζεται ευρέως σήμερα είναι τόσο γιατί αποτελεί μία χρονοβόρα εξέταση – η διάρκειά της είναι 30 λεπτά περίπου –και επιπλέον έχει υψηλό κόστος. Η εξέταση μπορεί να καλύπτεται από τα ταμεία, αλλά όχι στο πλαίσιο του προληπτικού πληθυσμιακού ελέγχου.

Υπάρχουν πιθανές παρενέργειες από την εξέταση αυτή;

Γνωστές παρενέργειες από τη μαγνητική τομογραφία δεν υπάρχουν. Αποτελεί μία εξέταση χωρίς ακτινοβολία. Πρόκειται για μία ασφαλή εξέταση διάρκειας 30 λεπτά περίπου. Εάν στο σώμα της γυναίκας υπάρχουν μεταλλικά αντικείμενα (βαλβίδα, βηματοδότης, piercing κά), πρέπει να ενημερώνεται το προσωπικό του ακτινολογικού. Κάθε μαγνητική μαστογραφία απαιτεί χορήγηση ενδοφλέβιου σκιαγραφικού. Γενικά τα ενδοφλέβια σκιαγραφικά προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις έως και 8% των ασθενών, οι οποίες είναι γενικώς ήπιες (ναυτία – έμετο – αίσθημα καύσου) και εύκολα αντιμετωπίσιμες. Οι πιο σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή είναι σπάνιες και αποτελούν το 0,1 %.

Διάβασε επίσης: Καρκίνος του μαστού: Μύθοι και αλήθειες

Διάβασε επίσης: Αυτοεξέταση μαστού, υπέρηχος ή μαστογραφία; Ποια εξέταση να κάνεις και πότε;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i