Αυτοεξέταση μαστού, υπέρηχος ή μαστογραφία; Ποια εξέταση να κάνεις και πότε;

Όλες νιώθουμε αγωνία και ίσως φοβόμαστε να κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις για την υγεία του στήθους μας.

Health Issues. Beautiful Woman Feeling Strong Pain In Chest Credit:puhhha

Συνεργάστηκε η Φιορίτα Πουλακάκη, MD, PhD, FEBS χειρουργός μαστού, διευθύντρια Χειρουργικής Κλινικής Μαστού Ευρωκλινικής Αθηνών (www.poulakaki.gr).

Παρ’ όλ’ αυτά, οφείλουμε στον εαυτό μας να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και με την καθοδήγηση του γιατρού μας να κάνουμε τις εξετάσεις που απαιτούνται.

Πλέον, δεν υπάρχει η δικαιολογία του κόστους, καθώς η ψηφιακή μαστογραφία συνταγογραφείται από τα δημόσια ταμεία. Διάβασε τα απαραίτητα βήματα για να είσαι πάντα ενημερωμένη και ασφαλής.

Αυτοεξέταση

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα στην υγεία του μαστού αποτελεί η ψηλάφηση. Γνωρίζοντας το μαστό σου, είσαι σε θέση κάθε μήνα να διαπιστώσεις τυχόν αλλαγές στη σύσταση και στο σχήμα του, εντοπίζοντας μόνη σου, έγκαιρα, αλλοιώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν ύποπτες.

Ο καλύτερος χρόνος για αυτοεξέταση μαστού για τις γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση είναι μερικές ημέρες μετά το τέλος της περιόδου (5η-8η ημέρα του κύκλου), όπου ο μαστός είναι πιο μαλακός και η ψηλάφηση γίνεται πιο εύκολα. Για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες δεν έχει σημασία το χρονικό διάστημα της αυτοε­ξέτασης, αρκεί να είναι σε τακτική βάση (μηνιαία ) και να μην το αμελούν.

Οι απεικονιστικές εξετάσεις

Το στήθος κάθε γυναίκας, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος, περιέχει ένα συνδυασμό ιστών (λιπώδης και ινοαδενικός ιστός). Όσο λιγότερο λίπος περιέχει το στήθος, τόσο πιο πυκνός θεωρείται ο μαστός. Το πρόβλημα με τον πυκνό μαστό είναι πως είναι δυσκο­λότερο να διαγνωσθεί μια ενδεχόμενη κακοήθεια.

Ο κίνδυνος δεν αυξάνεται, όμως μια απλή μαστογραφία δεν αρκεί για να διευκρινιστεί η εικόνα του μα­στού. Απαιτείται συνήθως και υπερηχο­γράφημα, ενώ η ψηφιακή μαστογραφία έχει σαφή ένδειξη σε σύγκριση με την απλή. Πολλές φορές βέβαια απαιτούνται και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως τομοσύνθεση ή μαγνητική μαστογραφία.

Οι περισσότερες γυναίκες κάτω των 50 ετών έχουν πυκνό μαστό, γεγονός που επηρεάζει την επιλογή των προληπτικών τους εξετάσεων.

«Ο συνδυασμός τους θα διευκρινίσει τυχόν "ύποπτα" ευρήμα­τα με ασφάλεια ώστε να μην οδηγούνται όλες οι γυναίκες στο χειρουργείο και ταυτόχρονα να αντιμετωπίζονται έγκαιρα οι αληθινά ύποπτες για κακοήθεια αλ­λοιώσεις. Η επιλογή των εξετάσεων θα πρέπει να είναι αποκλειστικά ευθύνη του εξειδικευμένου γιατρού που ασχολείται με το μαστό, Απλά επειδή μπορείς να κάνεις μια εξέταση, δε σημαίνει πως πρέπει να την κάνεις» τονίζει η Φιο­ρίτα Πουλακάκη, χειρουργός μαστού.

«Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν υπέρηχο ή και μαγνητική μαστών. Ωστόσο, η μαστογραφία είναι το διερευνητικό εργαλείο που έχει μελετηθεί περισσότερο και δίνει τα πιο αντικειμενικά αποτελέσματα» επισημαί­νει. Και εξακολουθεί να είναι η εξέταση που έχει φανεί πως μειώνει το ποσοστό θανάτων από καρκίνο του μαστού. Γι’ αυτό και οι Αμερικανοί γιατροί είναι διστακτικοί στη νέα τάση στη νομοθεσία που προτρέπει τις γυναίκες με πυκνό μαστό να κάνουν επιπλέον εξετάσεις. Σε πρόσφατη μεγάλη μελέτη από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου προτείνεται μια μέση προσέγγιση. «Η πυκνότητα των μαστών δε θα πρέπει να είναι το μόνο στοιχείο για να κάνει μια γυναίκα επιπλέον εξετάσεις» σημειώνει η ειδικός.

Διάβασε επίσης: Οι πραγματικοί παράγοντες κινδύνου καρκινογένεσης για το στήθος

Οι εξετάσεις που μπορείς να κάνεις

Το υπερηχογράφημα μαστών αποτελεί μια απλή και οικονομική εξέταση, απαιτεί όμως μεγάλη εμπειρία από τον ακτινολόγο του μαστού προκειμένου να εντοπιστούν οι ύποπτες βλάβες. Έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία όταν γίνεται μετά τη μαστογραφία, γιατί καθοδηγεί τον απεικονιστή σωστά και αυξάνει τη διαγνωστική ακρίβεια.

  • Ποιες γυναίκες πρέπει να το κάνουν: Οι νέες γυναίκες οι οποίες ψηλαφούν κάτι διαφορετικό στο μαστό τους καθώς και οι γυναίκες με πυκνό μαστό, που απαιτεί κάποια διευκρίνιση η μαστογραφία τους.
  • Η ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση είναι μια νέα εξέταση που καταγράφει πολλαπλές εικόνες του μαστού και τις συνθέτει σε τρισδιάστατη εικόνα, συμβάλλοντας στον εντοπισμό περισσότερων καρκίνων.
  • Ποιες γυναίκες πρέπει να το κάνουν: Οι γυναίκες που έχουν πολύ πυκνούς μαστούς (με έντονο ινοαδενικό στοιχείο και λιγότερο λίπος) έχουν σαφές πλεονέκτημα στη διάγνωση. Η μαγνητική τομογραφία μαστών διευκρινίζει αλλοιώσεις στο μαστό οι οποίες είναι δυσδιάκριτες ή ασαφείς στις υπόλοιπες εξετάσεις.
  • Ποιες γυναίκες πρέπει να το κάνουν: Σύμφωνα με τον οργανισμό American Cancer Society, γυναίκες που έχουν υψηλό κίνδυνο βάσει οικογενειακού  ιστορικού, μετάλλαξη του γονιδίου BRCA, γυναίκες που έχουν κάνει ακτινοθεραπεία στον κορμό πριν την ηλικία των 30 ετών (συνήθως για κακοήθη αιματολογικά νοσήματα).

Πότε να κάνεις ψηφιακή μαστογραφία;

Οι οδηγίες για τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού αλλάζουν τακτικά, καθώς οι επιστήμονες αναθεωρούν συχνά τα ιατρικά δεδομένα. Σήμερα η γενικώς αποδεκτή οδηγία είναι πως όλες οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν μία μαστογραφία «αναφοράς» πριν την ηλικία των 40, και στη συνέχεια συνιστάται να γίνεται μαστογραφία κάθε χρόνο.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά τον προληπτικό έλεγχο από την ηλικία των 40 ετών, με κλινική εξέταση από γιατρό και στη συνέχεια, σε συνεννόηση μαζί του, να καταστρώνουν το ατομικό πλάνο της τακτικής προληπτικής παρακολούθησής τους, στην οποία μπορεί να περιληφθεί και η μαστογραφία.

Σε γυναίκες με επιβαρημένο οικογενειακό ιστορικό ή που υπόκεινται στην επίδραση παραγόντων που ευνοούν την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού συστήνεται να αρχίζουν νωρίτερα τις τακτικές προληπτικές εξετάσεις, με την καθοδήγηση του γιατρού τους.

Διάβασε επίσης: Αυτοεξέταση μαστού, υπέρηχος ή μαστογραφία; Ποια εξέταση να κάνεις και πότε;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i