Οι πραγματικοί παράγοντες κινδύνου καρκινογένεσης για το στήθος

Οι πραγματικοί παράγοντες κινδύνου για το στήθος: Πέρα από τους παράγοντες κινδύνου που δεν μπορούμε να αλλάξουμε (οικογενει­ακό και ατομικό ιστορικό), ο τρόπος ζωής επηρεάζει τις ατομικές σου πιθανότητες.

Woman with Pink Ribbon and Bra- Breast Cancer Awareness YinYang

Οι πραγματικοί παράγοντες κινδύνου καρκινογένεσης για το στήθος: Πέρα από τους παράγοντες κινδύνου που δεν μπορούμε να αλλάξουμε (οικογενει­ακό και ατομικό ιστορικό), ο τρόπος ζωής επηρεάζει τις ατομικές σου πιθανότητες.

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα συνδέονται σαφώς με αυξημένο κίνδυνο καρκινογένεσης. Η τακτική σωματική άσκηση έχει βρεθεί ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση, ειδικά κατά την εμμηνόπαυση, μπορεί να μειώσει κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

‣ Ηλικία

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αυξάνεται με την ηλικία, με τους περισσότερους καρκίνους να εκδη­λώνονται στις γυναίκες μετά την ηλικία των 50 που έχουν ήδη μπει στο στάδιο της εμμηνόπαυσης.

‣ Προσωπικό ιστορικό καρκίνου του μαστού

Η γυναίκα που είχε στο παρελ­θόν νοσήσει με καρκίνο του μαστού στον ένα μαστό έχει 1 με 2% πιθανότητες ανά έτος να αναπτύξει καρκίνο του μαστού στον άλλο μαστό.

‣ Προσωπικό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών

Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, ενώ, αν στην ασθενή έχουν διαπιστωθεί μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 και BRCA2, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών αυξάνεται περαιτέρω.

‣ Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού Οι γυναίκες με συγγενείς 1ου βαθμού (μητέρα, αδελφή, κόρη) που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο. Όσο πε­ρισσότερες είναι οι συγγενείς που έχουν νοσήσει (από την πλευρά του πατέρα ή της μητέρας) με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου και μάλιστα σε νεαρή ηλικία (ένδειξη ότι πρόκειται για κληρονομούμε­νη μορφή της νόσου), τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες ανάπτυξής της.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 3 αλλαγές στη διατροφή προστατεύουν το στήθος σου

Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού δεν είναι κληρονο­μούμενες (δεν περνούν δηλαδή από γενιά σε γενιά). Παρ’ όλ’ αυτά, κάποια συγκε­κριμένα γονίδια, γνωστά ως BRCA1 και BRCA2, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης τόσο καρκίνου του μαστού όσο και καρκίνου των ωοθηκών, ενώ ένα τρίτο γονίδιο, το TP53, επίσης φαίνεται να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Εάν οι συγγενείς που έχουν νοσήσει με καρκίνο του μαστού είναι 2ου βαθμού (γιαγιά, θεία, ανιψιά, εγγονή), και πάλι ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου εμφανίζεται αυξημένος.

‣ Γενετική προδιάθεση

Οι μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 συν­δέονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και ωοθηκών. Η μετάλλαξη των συγκεκριμένων γονιδίων μπορεί να διαπιστωθεί μέσω εξέτασης αίματος. Οι ερευνητές εκτιμούν πως τα γονίδια που συνδέονται με κίνδυνο ανά­πτυξης καρκίνου του μαστού ευθύνονται για το 5% με 10% του συνόλου των περιπτώσεων ανάπτυξης της νόσου.

Έκθεση σε οιστρογόνα και προγε­στερόνη

Οι ορμόνες αυτές συνδέονται με την ανάπτυξη των δευτερευόντων χαρακτηριστικών του φύλου (όπως η ανάπτυξη του μαστού) και με την εγκυμοσύνη, ενώ η «παραγωγή» τους στο γυναικείο οργανισμό μειώνεται στην εμμηνόπαυση. Η έκθεση σε αυτές τις ορμόνες επί μακρόν αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Συγκεκριμένα:

• Οι γυναίκες που ξεκίνησαν την έμμηνο ρύση πριν τα 11-12 έτη ή που μπήκαν στη φάση της εμμηνόπαυσης μετά τα 55, διότι τα κύτταρα του στήθους έχουν εκτεθεί στα οιστρογόνα και την προγε­στερόνη για μεγάλο διάστημα.

• Οι γυναίκες που εγκυμονούν στο πρώτο τους παιδί μετά την ηλικία των 35 ετών ή που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε η εγκυμοσύνη τους, καθώς η εγκυμοσύνη έχει προστατευτική δράση ενάντια στον καρκίνο του μαστού, ενώ φαίνεται πως και ο θηλασμός δρα προστατευτικά ενά­ντια στην ανάπτυξη της νόσου.

Συνεργάστηκε η Φιορίτα Πουλακάκη, MD, PhD, FEBS χειρουργός μαστού, διευθύντρια Χειρουργικής Κλινικής Μαστού Ευρωκλινικής Αθηνών (www.poulakaki.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i