Κετογονική διατροφή για σακχαρώδη διαβήτη και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Πώς μπορεί η κετογονική διατροφή να βελτιώσει το διαβήτη και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Από την Ελένη Παπαγιαννίδου, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, PhD, Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας (rebalance.gr)

Είναι γεγονός: Μετά από δεκαετίες δαιμονοποίησης του λίπους αποδεικνύεται ότι μια διατροφή πλούσια σε λίπος και πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες είναι θεραπευτική για πολλές ασθένειες και διαταραχές. Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, για παράδειγμα, δημοσιεύσεις στα επιστημονικά ιατρικά έντυπα European Journal of Clinical Investigation και Epilepsia, η κετογονική διατροφή μπορεί να είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπευτική λύση για κάποιες διαταραχές και παθήσεις. Ποιες είναι αυτές και ποια τα επιστημονικά δεδομένα που τεκμηριώνουν το γεγονός ότι η keto μπορεί να βελτιώσει την υγεία σου;

Κετογονική διατροφή και διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2

Έρευνες (Feinman, R. D., et al 2015 και Abbasi, J. 2018) δείχνουν ότι μια κετογονική διατροφή έχει υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, ενώ επιπλέον αναστρέφει όλα τα συμπτώματα. Δεδομένου ότι ο σακχαρώδης διαβήτης –είτε τύπου 1 είτε τύπου 2– είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από χαμηλή ανοχή σε όλους τους υδατάνθρακες, τα θεαματικά της αποτελέσματα δεν προκαλούν έκπληξη. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, που απελευθερώνονται κάθε φορά που τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 τρώνε υδατάνθρακες, μετατρέπουν αυτούς τους υδατάνθρακες σε λίπος στον οργανισμό. Αυτό αυξάνει τα τριγλυκερίδια, τα οποία ενισχύουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Όταν μειώνονται σημαντικά οι υδατάνθρακες σε μια κετογονική διατροφή, τα άτομα με διαβήτη συχνά χάνουν βάρος και μειώνουν ή σταματούν τη χρήση ινσουλίνης και άλλων φαρμάκων μέσα σε μόλις 12 εβδομάδες. Επομένως, η κετογονική διατροφή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στα άτομα με διαβήτη, αρκεί να έχουν την κατάλληλη παρακολούθηση στην περίπτωση που βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή.

Κετογονική διατροφή και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι μια διαταραχή στις γυναίκες με υπερανδρογονισμό, δυσλειτουργία ωορρηξίας, αντίσταση στην ινσουλίνη και υπογονιμότητα. Η υπερινσουλιναιμία φαίνεται να είναι μία από τις βασικές αιτίες. Είναι μια πάθηση της εποχής μας και μπορεί να υπάρχει και σε αδύνατες γυναίκες που καταναλώνουν πολλά σάκχαρα και έχουν σπλαχνικό λίπος χωρίς καν να γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε χρόνια φλεγμονή. Μια καλά διαμορφωμένη κετογονική διατροφή μαζί με σωστά συμπληρώματα μειώνει τα επίπεδα της ινσουλίνης και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη μείωση του υπερανδρογονισμού, την ομαλοποίηση της ωορρηξίας και τη μείωση των διαφόρων συμπτωμάτων του ΣΠΩ, όπως επισημαίνεται σε έρευνα στο European Journal of Clinical Nutrition (Paoli, A., et al. 2013).

Διάβασε επίσης: Κετογονική διατροφή: Πώς βελτιώνει το Αλτσχάιμερ, την πολλαπλή σκλήρυνση, την ημικρανία και τον αυτισμό

Διάβασε επίσης: 3 μύθοι για την κετογονική δίαιτα: Γιατί δεν ισχύουν;