Τρεις μύθοι για την κετογονική διατροφή

Γιατί δεν ισχύουν; Η διατροφολόγος Ελένη Παπαγιαννίδου δίνει την απάντηση.

κετογονική διατροφή iStock

Συνεργάστηκε η Ελένη Παπαγιαννίδου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, PhD, Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας (www.rebalance.gr).

Η κετογονική δίαιτα βρέθηκε στο επίκεντρο το 2018 και αποτέλεσε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες διατροφές. Εμείς, αναλύουμε τρεις μύθους που σίγουρα έχεις ακούσει γι' αυτήν, αλλά και για ποιο λόγο δεν ισχύουν.

Δες επίσης: Αμυλούχα λαχανικά: Ποια είναι και γιατί πρέπει να τα καταναλώνεις με μέτρο;

Μύθος #1

Ο ισχυρισμός: "Η κετογονική δεν είναι ολοκληρωμένη διατροφή και θα έχει ως συνέπεια την ανεπάρκεια σε θρεπτικά συστατικά".

Η αλήθεια: Όταν την ακολουθείς σωστά, η κετογονική είναι μία από τις πιο πλήρεις και θρεπτικές διατροφές που υπάρχουν.Το θέμα με την κετογονική είναι ότι μπορείς να την εφαρμόσεις με πολλούς τρόπους. Η μόνη απαίτηση για να επιτευχθεί η κέτωση είναι η αποφυγή των υδατανθράκων και ο περιορισμός της πρωτεΐνης ώστε να αδειάσουν οι αποθήκες γλυκογόνου στο σώμα. Αν το κάνεις αυτό τρώγοντας χοτ ντογκ και μαργαρίνες, τότε, ναι, δεν κάνεις ολοκληρωμένη διατροφή. Αν όμως επιτύχεις κέτωση τρώγοντας λιπαρά κομμάτια από καλά βιολογικά κρέατα, γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς και πολλά πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τότε κάνεις μια υγιεινή κετογονική διατροφή.

Μύθος #2

Ο ισχυρισμός: "Η διατροφή αυτή ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης και αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων".

Η αλήθεια: Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αβάσιμοι και παρωχημένοι, καθώς δε λαμβάνουν υπόψη τα ερευνητικά δεδομένα για τη χοληστερίνη, η οποία πλέον δε θεωρείται ότι επηρεάζεται από τις τροφές. Η διατροφή αυτή, επομένως, δεν επηρεάζει την ολική χοληστερίνη, αλλά, αντίθετα, επηρεάζει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα μειώνοντάς τα δραστικά (καθώς τα επίπεδά τους σχετίζονται με την κατανάλωση απλών υδατανθράκων στη διατροφή μας), με αποτέλεσμα να μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μύθος #3

Ο ισχυρισμός: "Η κετογονική δεν έχει πολλές φυτικές ίνες και προκαλεί δυσκοιλιότητα".

Η αλήθεια: Όταν ακολουθείται σωστά, η διατροφή αυτή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.Και πάλι, αν απλά θες να τρως χοτ ντογκ, τυρί και μαργαρίνη, τότε ναι, πιθανότατα θα έχεις δυσκοιλιότητα και άλλα προβλήματα. Δεν υπάρχει δίαιτα στην οποία, τρώγοντας χαμηλής ποιότητας τροφές, θα απολαμβάνεις καλή υγεία. Πολλοί οπαδοί της κετογονικής υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι καταναλώνουν πλέον πολύ περισσότερες φυτικές ίνες και λαχανικά απ’ ό,τι στην προηγούμενη διατροφή τους. Όταν οι συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης σακχάρων υποχωρήσουν, οι γευστικοί σου κάλυκες ξαναγεννιούνται. Ξαφνικά η ντομάτα, η πιπεριά και το αγγούρι έχουν γλυκιά γεύση. Τα λαχανικά γίνονται η πηγή της υδατανθρακικής σου ικανοποίησης (περίπου 20-50 γρ. τη μέρα). Και ας ξεκαθαρίσουμε και κάτι ακόμα: Υπάρχει διαφορά μεταξύ του να μην πηγαίνεις τουαλέτα και της δυσκοιλιότητας. Η δυσκοιλιότητα δείχνει ότι υπάρχει κάτι εκεί και εμποδίζεται, ενώ το να μη νιώθεις ανάγκη να πας τουαλέτα είναι απλώς αποτέλεσμα ότι δεν έχεις τόσα πράγματα πλέον που απεκκρίνει ο οργανισμός, γιατί δεν του είναι χρήσιμα. Και στην κετογονική όντως θα πηγαίνεις λιγότερο συχνά στην τουαλέτα. Μην μπερδεύεις τις λιγότερες κινήσεις του εντέρου με δυσκοιλιότητα.  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i